2x Hoogeveen tweekampen: Timman wint tweekamp, Sopiko wint van Anna-Maja

Cover

Dit jaar is er een sterk Nederlands tintje aan de twee matches die er in Hoogeveen gespeeld worden. De internationale uitstraling die dit toernooi de afgelopen jaren had is helaas verdwenen maar op nationaal niveau zijn het wel twee boeiende tweekampen.

Jan Timman gaat proberen het jeugdige geweld van Jorden van Foreest van zich af te houden. Hoewel niemand twijfelt aan de schaakkennis en begrip van Jan gaat er op praktisch schaak gebied nog wel eens wat mis de laatste jaren. Toch is er geen schaker in de wereld die het graag tegen Jan opneemt want als hij zijn dag heeft kan hij iedereen verslaan. Jorden is de “coming man” in het Nederlands schaken en moet zijn achter volgers zoals Max Warmendam achter zich zien te houden. Iets waar deze tweekamp een steentje aan kan bijdragen.

Bij de dames mag Anna-Maja Kazarian het opnemen tegen de recentelijk met Anish Giri getrouwde Sopiko Guramishvili. Deze Georgisch damesgrootmeester is geen gemakkelijke tegenstanderster en het zal een hele klus zijn voor Anna-Maja om tegen Sopiko een goed resultaat te behalen. Wel is het een prima tweekamp voor Kazarian om in haar schaakontwikkeling een verdere sprong naar voren te maken. Het zal niet lang meer duren of ze zal Nederland vertegenwoordigen in de Olympiade en Europees kampioenschap.

Link naar Anna-Maja bij RTL Late night: http://www.rtlxl.nl/#!/rtl-late-night-301978/ff45ba90-0aed-30f2-8edf-5cae1a1d7c28 (spoel door naar minuut 17) Waarin ze een oproep doet aan sponsors. Ze wil graag doorgroeien naar grootmeester maar heeft daar wel een trainer bij nodig die ze nu niet kan betalen.

Stand Matches:

Jan Timman                   – Jorden van Foreest         3,5 – 2,5

Sopiko Guramishvili       – Anna-Maja Kazarian        5,5 – 0,5

Programma:

Zaterdag 24 oktober aanvang 14:00: 

Jan Timman      – Jorden van Foreest                             1/2  –  1/2

Vrijdag 23 oktober aanvang 14:00: 

Jorden van Foreest  – Jan Timman                                    1  –  0

Anna-Maja Kazarian      – Sopiko Guramishvili                  0  –  1

Donderdag 22 oktober aanvang 14:00:  

Jan Timman                   – Jorden van Foreest                   1  – 0

Sopiko Guramishvili       – Anna-Maja Kazarian               1/2 – 1/2

Woensdag 21 oktober aanvang 14:00:    

Anna-Maja Kazarian      – Sopiko Guramishvili                   0 – 1  

Dinsdag 20 oktober aanvang 14:00:    

Jorden van Foreest       – Jan Timman                                0 – 1

Sopiko Guramishvili       – Anna-Maja Kazarian                  1 –  0 

Maandag 19 oktober aanvang 14:00:    

Jan Timman                 – Jorden van Foreest                  1/2 – 1/2 

Anna-Maja Kazarian    – Sopiko Guramishvili                    0 – 1 

Zondag 18 oktober aanvang 14:00: 

Van Foreest  – Timman                    1/2 – 1/2

Guramishvili – Kazarian                       1 – 0

 

Ronde 3

Jan Timman zal vandaag het idee hebben gehad dat hij tegen een computer speelde. De manier waarop in de jaren negentig de grootmeesters computers versloegen, werd vandaag weer van stal gehaald. In een Caro-Kann werd de stelling helemaal dicht geschoven, waarna Jorden een ruimte probleem en een halfopen h-lijn tegen kreeg. Dit is typisch wat een computer vroeger niet snapte. Je kunt de h lijn prima verdedigen en er is binnen de horizon geen andere dreiging te zien. Jan manoeuvreerde zijn stukken van de koningsvleugel naar de damevleugel en weer terug, waarna hij via c4 de stelling van Jorden kon binnenvallen. Hierna was de h lijn niet meer te verdedigen. Tip voor Jorden: speel open stellingen en speel vooral niet als een (oude) computer.

Anna-Maja heeft zoals verwacht een moeilijke tweekamp. Ze is een 2100 speelster, (ze zit pas net in de 2200 met haar rating) die het moet opnemen tegen een 2400+ speelster. Wat het voor Anna-Maja zo moeilijk maakt, is dat haar openingen ronduit zwak zijn, zodra ze die door komt kan ze in haar kracht komen door met haar fanatisme van elke stelling iets te maken. Als je dit echter tegen een 2400 speelster zoals Sopika probeert, kom je elke keer weer in de problemen. Vandaag was de opening weer niet goed en het leverde een stelling op waar ze heel lang minder stond. Maar juist op het moment dat Anna-Maja een gelijke stelling bereikte, trapte ze, door tijdnood, in een tactische val. Ze liet via schaak de dame van Sopika haar stelling binnenkomen. Wat Anna-Maja ook nog moet leren is, dat je op dit niveau op tijd moet opgeven. Spelers van boven de 2400 geven een + 10.00 stelling niet meer weg. Toch zit er vooruitgang in haar spel, dus er zullen nog wel wat halfjes volgen in deze tweekamp.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *