Nederlandse schaakteams naar EK-Landenteams Reykjavik

Cover

 

(Persbericht KNSB: Jeroen Bosch)

Het Europese Kampioenschap voor Landenteams wordt van 13 tot en met 22 november in de IJslandse hoofdstad Reykjavik gehouden. Nederland vaardigt een mannen- en een vrouwenteam af naar dit tweejaarlijkse evenement.

Bij het Nederlandse mannenteam wordt het topbord ingenomen door Nederlands Kampioen Anish Giri. In de opstelling gemaakt door captain Vladimir Tukmakov neemt Erwin l’Ami plaats op bord 2. Het team wordt gecomplementeerd met de ervaren grootmeesters Loek van Wely, Ivan Sokolov en Sergey Tiviakov die alle drie al eerder de Europese titel behaalden met het Nederlandse team.
In IJsland is zoals altijd Rusland op papier favoriet voor de Europese titel. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de internationale concurrentie in de schaaksport groot is, en dat het in 2007 voor het laatst was dat Rusland de titel wist te bemachtigen. Nederland staat negende op de startranglijst. Wereldkampioen Magnus Carlsen speelt op het eerste bord van Noorwegen dat als elfde geplaatst is. Er nemen in totaal 36 landenploegen deel aan het EK.

Mannen: Anish Giri, Erwin l’Ami, Loek van Wely, Ivan Sokolov en Sergey Tiviakov. Captain: Vladimir Tukmakov

Grootmeester Zhaoqin Peng voert het damesteam aan. Nederlands Kampioene Anne Haast speelt op bord 2 en het team bestaat verder uit Bianca De Jong-Muhren, Tea Lanchava en Anna-Maja Kazarian. Europees jeugdkampioene (t/m 16 jaar) Kazarian maakt daarmee haar debuut in het nationale team. Georgië, Rusland en Oekraïne zijn aan elkaar gewaagd en zijn van de 30 landenploegen de belangrijkste kanshebbers op de titel. De Nederlandse vrouwen zijn als tiende geplaatst.

Dames: Zhaoqin Peng, Anne Haast, Bianca De Jong-Muhren, Tea Lanchava en Anna-Maja Kazarian. Captain: Mykhaylo Oleksienko

Meer informatie over het EK-Landenteams is te vinden op de officiële website: http://etcc2015.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *