The Spinning Wiel, maart 2016, Is er wel een favoriet?

spinning logo3

Het is maart en heel Nederland begint in de Giri-stress te schieten. Toch? We doen expres niet mee aan het EK voetbal, zodat we de focus volledig kunnen richten op het Kandidatentoernooi in Moskou.

Wie wel, wie niet?

Op 11 maart gaan van de allernieuwste ratinglijst de nrs. 3, 4, 6, 7, 8, 12, 13 en 16 van start, of als u namen boven rugnummers verkiest: Caruana, Giri, Nakamura, Aronian, Topalov, Anand, Karjakin en Svidler, in die volgorde. Een beetje pech voor de nr. 5, Maxime Vachier-Lagrave, dat hij zich net niet kwalificeerde, maar de echt grote afwezige is voor mij toch Kramnik. Hij zou op dit moment nog steeds de gevaarlijkste uitdager voor Carlsen kunnen zijn. De stilistische redenen daarvoor heb ik al vaker uiteengezet, Kramnik is net weer geklommen naar plaats 2 (Elo 2801) en het toernooi is in Moskou. Hoe kan dat?

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

ARM

De twee ratingplaatsen voor het Kandidatentoernooi werden toegewezen op basis van een gemiddelde over de laatste paar jaar, waardoor o.a. Giri hoger stond, maar er was ook nog 1 wild-card. Hoe graag Vladimir had willen meespelen en of hij nog hard gelobbied heeft, dat alles is mij onbekend. Maar ook al wordt er in Moskou gespeeld, de hoofdsponsor van het Kandidatentoernooi is een Armeense zakenman en Aronian, die ook nog niet geplaatst was, kreeg de wild-card. Kapitalisme in Rusland, times have changed! Bij grote sportevenementen is ARM de afkorting voor Armenië. Geld(t) echter niet voor iedereen.

Kanshebber?

Levon Aronian is in de WK-cyclus tot dusver altijd onder zijn topvorm gebleven, terwijl hij vrij universeel werd gezien als een toekomstige uitdager. Waarschijnlijk kan hij niet goed genoeg met de druk omgaan, al komt hij altijd heel ontspannen over. Zal het ditmaal anders zijn? Misschien. ‘Men’ is Aronian al een beetje aan het vergeten en in toernooien is hij niet erg dominant geweest. Wellicht is de wild-card net het cadeautje dat nodig is om de schikgodinnen in de juiste stemming te brengen voor een lucky break. Maar…ik moet het nog zien. Aronian reken ik niet tot de echte topfavorieten.

Algemene beschouwingen

Is een groep ooit zo compact in rating geweest? Het deelnemersveld loopt van 2794 (Caruana) tot 2757 (Svidler). In die zin is het bijna onmogelijk om favorieten aan te wijzen. Ga ik toch doen. Ik voorspel een ‘lelijk’ toernooi met een hoog remisepercentage. Om te winnen zal nodig zijn: wilskracht, koelbloedigheid, geduld, ervaring, goed doseren van energie, techniek, talent en vooral: zo lang mogelijk ongeslagen blijven! De ‘sportieve’ vechters die regelmatig kansen weggeven, gaan het in mijn optiek niet redden. Daarom reken ik Nakamura, Topalov en Svidler niet tot de echte kanshebbers, ook al lijkt Naka in grote vorm.

Right, said BetFred

We gaan nog net geen odds geven, maar de 100% kans nu verdelen over alle deelnemers, op basis van bovengenoemde criteria. Caruana en Giri doen het goed omdat ze heel moeilijk te verslaan zijn; Anand en Karjakin acht ik kansrijk ondanks hun ‘bescheiden’ ratings (resp. 2762 en 2760), wegens koelbloedigheid resp. ijswater in de aderen en ervaring resp. vechtvaardigheid. Hier zijn mijn percentages: Caruana 19%, Giri 17, Anand en Karjakin 15, Aronian 12, Nakamura 10, Topalov 7, Svidler 5.

Hou Yifan

Op nog kortere termijn

We zouden bijna vergeten dat er al een WK-tweekamp bezig is, in Lvov (of tegenwoordig Lviv). Hou Yifan is uitdaagster, omdat ze niet meedeed aan het laatste K.O.-WK. Ik vrees echter wel dat ze gehakt zal maken van wereldkampioene Maria Muzychuk. Verder moeten we in de gaten houden of Sven Kramer voor de 8e maal wereldkampioen all-round wordt, is het toch jammer dat straks de grote vrienden Kramnik en Topalov niet in eén toernooi uitkomen en…excuseer, ik moet nu echt naar buiten. De hele straat volhangen met oranje vlaggetjes en foto’s van Anish en Sopiko. Go, Giri! Vperiod!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *