Spinning Wiel augustus 2016: Een tropische verrassing?

SPAUg16-cover

 

Is augustus ooit saai? Hogeschool Zeeland, wapengekletter, goldrush in Rio, (nog wat privé hoogte- en/of dieptepunten) en nu ook een NK!

Tijdwinst

Verder kan ik reeds voor 1 september constateren dat ik ieder weekend 2 uur minder TV wil kijken. Als je voor de zoveelste maal je 2 beste spelers verkoopt en ook nog Frank de Boers vacature invult met een Feijenoord/Vitesse-achtig iemand, zou ik zeggen:”Doe Davy Klaassen in de aanbieding, heb je een mooi banksaldo en kun je lekker degradatievoetbal spelen.” Na onze eigen Abstieg met DD heb ik daar niet zo’n

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

trek in, dus wat te doen met zoveel vrije uren? Misschien proberen het ietwat afgenomen aantal trainingssessies uit te breiden? Of doen waar schakers altijd goed in waren, spion worden? Personen als Erdogan en Putain kunnen altijd wat extra screening gebruiken. Of me bekeren tot ADO-fan?

Het heetst van de strijd

Maandag, ronde 1, met o.a. een prachtige partij Van Foreest – l’Ami, was ik commentator bij het NK in Amsterdam. Op een nieuwe locatie, ook in de Linnaeusstraat, ook mooi, het Tropentheater. Ik vond het daar al tamelijk warm, maar dat was nog niets vergeleken bij de temperaturen die we in het vervolg van de week mochten genieten! De deelnemers waren af en toe ook door de hitte bevangen, vooral in ronde 3, leek het. Arlette van Weersel liet een aangevallen loper gewoon in staan en dat was 1-0 op zet 10. Maar ook bij Ernst – Van Wely gebeurde van alles. Eerst een prachtige tactische truc waar Loek intrapte, vervolgens gaf Sipke in no time zijn goede winstkansen uit handen (ergens e4xd5? waar Td1-c1 sterk was geweest). Als je het niet al warm had…. Inmiddels begrijp ik de naam van de locatie volkomen!

Sensationele ontwikkelingen

Nu het slotweekeinde gaat beginnen, is het helemaal niet denkbeeldig dat we twee nieuwe, verrassende kampioenen krijgen. Bij het NK Vrouwen verloor de ene koploopster, Anne Haast, na een fraaie slotpointe van de tot dusver armlastige Arlette van Weersel. Koppin van Jut, Martine Middelveld, deelde nu zelf de ene mokerslag na de andere uit voor de KO tegen titelkandidate Anna-Maja Kazarian. En de andere koploopster?

SPAUg16-1

Stelling na 28…Tc8 in Padurariu – Hortensius

Via een zeer lucratief kwaliteitsoffer had Smaranda zwart helemaal overspeeld en kon hier gaan oogsten. Volgens de engine zelfs direct in de aanval, met 29. Lg5! Stel, dat je dat niet opmerkt: dan zou 29. Df7(!) toch ook onweerstaanbaar moeten zijn. Met de bedoeling 30. Dg7, meestal 31. Tf7 en zwart wordt volledig ingesnoerd, fijngeknepen, uitgeperst. Of valt ten prooi aan een elegante attaque via 29…Tf8. 30. Dxf8+, Lxf8. 31. Lg5+! etc. In de partij deed Padurariu echter van alles fout, waardoor Lisa middels een tegenoffer los kon komen en een eindspel bereikte dat voor wit, tot overmaat van ramp, verloren ging. Lisa Hortensius een vol punt los!

‘Deense’ deelnemer?

Foreest van, Jorden 01 - 5e ronde Maastricht Open 2016 (Olthof)

Jorden van Foreest (foto: René Olthof)

Jorden van Foreest, de jongste telg van Vaderlandschen bloed die de GM-titel bemachtigde, zou oorspronkelijk niet aan het NK deelnemen. Omdat Tiviakov afhaakte, kwam er voor hem een plek vrij. Doet dat niet denken aan het EK Voetbal 1992, toen Joegoslavië wegens sancties geweerd werd, Denemarken als reserve van het strand werd geplukt en….u weet de rest. In ronde 5 won Van Wely overtuigend van mede-nr. 2 Werle, maar Jorden liet zich met zwart tegen zijn (ex-?) trainer Sipke Ernst evenmin onbetuigd. Weer heel onverschrokken, met een zeker niet noodzakelijk maar wel kansrijk kwaliteitsoffer, daarna aanvankelijk mishandeling van het eindspel, maar uiteindelijk nog net een pad naar de winst gevonden. Een nieuw ‘Deens’ sprookje in de maak?

En toen?

De 6e en al voorlaatste (brr) ronde laat twee zeer pikante en cruciale paringen zien: Van Foreest – Van Wely en Hortensius – Haast! De ratingfavorieten hebben zwart en zijn niet in topvorm. Anne had eerder al van Paulet moeten verliezen en Loek eigenlijk ook, van Benjamin Bok. Toch voorzie ik problemen voor de koplopers. Het vooruitzicht van een eerste nationale titel is een reële, lastige psychologische barrière, die al vele slachtoffers gemaakt heeft. Ik voorspel daarom dat op Super Saturday eén van beide koplopers met wit verliest. Maar verklap niet welke. En dan misschien ook nog een barrage op zondag? Pff, zo blijft het tropisch. Komt dat zien!

Lisa en Anne (foto: René Olthof)

Lisa en Anne, zaterdag niet naast elkaar maar tegen elkaar (foto: René Olthof)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *