Jan Smeets: 'ik denk te lang na'

De Nederlandse deelnemers in grootmeestergroep A van het Tata Steel Chess Tournament hebben het zwaar tegen de wereldtop. Nationaal kampioen Jan Smeets (Oegstgeest) is na een goede start sterk teruggevallen en zit nu in de hoek waar de klappen vallen. Kenners dichtten hem een sterk toernooi toe – met computergestuurde precisie. “Ik heb dat al vaker gehad in Wijk aan Zee. De vorige keer wist ik nog redelijk te eindigen, dus daar ga ik nu ook maar vanuit” aldus Smeets. Na een verliespartij tegen wereldkampioen Viswanathan Anand (India) verloor hij vervolgens in een remisestelling ook van de nummer één op de wereldranglijst Magnus Carlsen (Noorwegen). “Die partij tegen Anand ging langzaam voor me verloren, kan gebeuren, maar die partij tegen Carlsen sloeg nergens op. Ik baalde daar flink van en zat in een dipje.”

De Amerikaanse koploper van dat moment Hikaru Nakamura had dat goed in de gaten en versloeg ‘het aangeschoten wild’. “M’n voorbereiding was goed maar ik gebruikte ook hier weer zeeën van tijd en verloor opnieuw.” Tegen Maxime Vachier-Lagrave (Frankrijk) kwam Smeets niet in zijn voorbereiding terecht, ondanks zijn opmerkelijke switch in de opening. Enigszins op zoek naar frisse nieuwe ideeën speelde hij in de achtste ronde tegen de Fransman niet zijn favoriete openingszet 1. e4, maar de damepion (d4). “Hierin had ik iets klaarliggen in een Grünfeld, die hij altijd speelt, maar ze willen me al heel snel uit mijn voorbereiding halen en dan spelen ze iets anders.” Na een langdurig gevecht van zestig zetten ging ook die partij voor hem in de tijdnoodfase verloren. “Dat is mijn probleem in dit toernooi: ik denk te lang na.”

(foto Maaijveld: Smeets voor het Tata decor als hij zijn vierde nul op rij ziet aankomen..)

Iedere topspeler maakt gebruik van een secondant, een soort sparringpartner. Smeets heeft hulp van de 31-jarige Duitse grootmeester Jan Gustafsson. “Ik heb niet zo hard gewerkt. Sterker nog: ik kreeg maandag op de rustdag visite van mijn vader. Erg ontspannen en we hebben er een gezellige dag van gemaakt.” Vermoedelijk door die ontspannen sfeer kon Smeet dinsdag dan eindelijk weer eens de zoete smaak van de winst proeven. Tegen de Rus Ian Nepomniachtchi (nummer vijftien op de wereldranglijst) werd hij al in de opening getrakteerd op een nieuwe zet. “Daar ging mijn voorbereiding, ik had dit nog nooit gezien,“ zei Smeets en op dat moment kwam secondant Gustaffson in de persruimte en vertelde hem dat dit ooit wel eens op Internet is vertoond, maar verder dus nergens. “Nou ze wilden me dus duidelijk snel uit m’n spel brengen, dat lukte dan ook en dat kostte me weer veel bedenktijd. Dit keer vond ik achter het bord goed tegenspel en won ik gelukkig weer eens.” Het herstel was een feit, want gisteren in de tiende ronde hield Smeets met opvallend gemak oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik op remise. Denkt student Smeets al aan een profcarrière? “Nee, ik heb m’n bachelor en nu nog m’n masters. Daarna zien we wel verder.” Vandaag is er opnieuw een rustdag. De laatste drie ronden worden komend weekend gespeeld.

Jan Bey, Leidsch Dagblad donderdag 27 januari 2011

(foto’s Maaijveld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *