Nieuw: groter NIC Magazine

Afgelopen vrijdag viel ‘ie bij mij op de deurmat: New In Chess Magazine 2011/1. Niets bijzonders zullen de kenners zeggen, maar ik wil u hier toch even attent maken op het feit dat het bekende NIC-magazine een nieuw formaat heeft: A4!

Of het exact een A4-formaat heeft weet ik zo snel niet, maar om het blad nu opeens in formaat van 27 x 21 cm op de mat te zien liggen verraste mij volkomen. Ik dacht eerst aan een reclamefolder van New In Chess. Het is echter een heuse gedaanteverandering. Ik moest er even aan wennen, maar het leest beter omdat de ruim honderd pagina’s nu geen kramp in je vingers meer veroorzaken. Het bladeren gaat een stuk makkelijker en … (!) heel belangrijk: het lettertype wordt daardoor iets groter (met de jaren wordt het zicht wat slechter) en het ligt dan ook beter in de markt voor analysedoeleinden naast je schaakbord. Kortom, ik kan geen reden bedenken waarom u geen abonnee zou worden. 

Vanzelfsprekend staat er weer veel schakersinfo in het magazine, zoals NIC Café, Your Move, The London Chess Classic met Magnus Carlsen (Dirk Jan ten Geuzendam), een SOS van Jeroen Bosch (Noordzee Verdediging .. oei), maar ook artikelen over het wereldkampioenschap bij de vrouwen. ‘Hou Yifan vrouwenschaak’, vroeg John van der Wiel me eens in Wijk aan Zee en het duurde even voor het kwartje viel. Nieuwe column: Nigel Short, ‘And naturally every Tom, Dick and Harry now feels entitled to annotate any grandmaster game.’ Jan Timman bekijkt en bespreekt in zijn rubriek twee partijen uit de London Chess Classic.
De toernooiwinst(en) gedurende de ‘sabbattical’ van Loek van Wely komt ook aan de orde. Valt allemaal wel mee met Loek want gaandeweg zijn ‘niet schaken’ is hij wel weer opgeklommen naar zo’n 2688 ratingpunten.

In Just Checking met Garry Kasparov de vraag aan de voormalige WK wat hij een van de stomste schaakregels vindt. Hij memoreerde daarbij de regel dat je bij de start van je partij aan je bord moet zitten. Dat vind ik ook een groot gevaar voor de schaaksport en volgens Kasparov staat ons nog veel te wachten. Het wordt hoog tijd dat de schaakwereld weer echte schakers aan het roer krijgt!

Jan Bey.

NIC Magazine 2011/1 is voor 9,75 te koop bij:
New In Chess
of
De Beste Zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *