Al je geheimen op tafel!

Hoe rijk het schaakspel is blijkt wel uit het feit dat er naast een heleboel bekende openingsvarianten ook legio varianten bestaan die niet tot ieders standaardbagage behoren. Legio varianten, want Jeroen Bosch heeft inmiddels deel 13 van “Secrets of Opening Surprises” op de markt gebracht. Ideaal voor de luie student, die zijn tegenstanders wil verrassen met een systeempje dat niet alledaags is. Er zit natuurlijk ook een nadeel aan deze SOS-serie. Want het is toch flink balen als je zelf een leuk onbekend systeempje speelt en ineens zie je het in een SOS-boekje verschijnen. Al je geheimen op tafel!

Maar over het algemeen zal een vers SOS-deeltje voor inspiratie zorgen. Zestien nieuwe openingsvarianten om aan je repertoire toe te voegen. En denk niet dat het varianten zijn die op topniveau niet voor komen. De naam Magnus Carlsen komt meerdere keren voor in deze uitgave! In een geval overigens dankzij een beroemde nederlaag die hij leed tijdens de Olympiade met “The North Sea Defence”: 1 e4 g6 2 d4 Pf6 3 e5 Ph5. Carlsen verloor met zwart van Mickey Adams en werd om zijn openingskeuze scherp bekritiseerd door Gary Kasparov: “almost an insult”. Anderen oordelen milder en Jeroen Bosch laat in zijn analyse zien dat het zeker niet alleen aan de opening lag dat Carlsen deze partij verloor. Dit hoofdstuk is overigens ook opgenomen in NIC-magazine 2011/1. The North Sea Defence kan u dus bijna niet zijn ontgaan.

De zet 3 … Ph5 komt nog eens voor in het boek. In het hoofdstuk “Panic in the London”, een titel waarvoor schrijver Dimitri Reinderman zich waarschijnlijk heeft laten inspireren door de jaren ’80 band “The Smiths”. U kent het wel, dat liedje over Henk de DJ. Hij geeft een methode voor liefhebbers van het Konings-Indisch die met 1 d4 2 Pf3 3 Lf4 worden geconfronteerd. Meteen 3… Ph5 er tegenaan en de drie voorbeeldpartijen moeten inspiratie bieden: 2,5 punt voor zwart!

Typische verrassingswapens in de opening zijn onverwacht snelle pionnenopmarsen. In SOS 13 staan weer diverse voorbeelden. Wat dacht u van 1 d4 Pf6 2 c4 g6 3 h4!? als anti-Grünfeld-Indisch-wapen? Of tegen de Pirc: 1 e4 d6 2 d4 Pf6 3 Pc3 g6 4 f4 Lg7 5 Pf3 0-0 6 e5 Pfd7 7 h4!? Zwart mag met 7… c5 het witte centrum slopen, maar wit gaat voor de zwarte koning! En ook aan de verzameling opmarsen met de g-pion kunt u er weer een toevoegen: 7 g4 tegen het Oud-Indisch!

Het is overigens niet allemaal vuurwerk hoor. Het grappigste commentaar bij een zet vond ik toch wel “the unspectacular Ld7”. Je zou zeggen dat dergelijk commentaar antireclame is voor een openingsvariant, maar het gaat wel over een variant in de Reti waarbij zwart een pion gaat graaien in een poging die voorsprong mee te nemen naar het eindspel. A la Kortchnoi! Over Kortchnoi gesproken… een idee van hem in het Spaans middengambiet komt ook aan de orde. Ik heb een paar clubgenoten op de korrel die ik binnen afzienbare tijd een pion zal afnemen in die variant als zij zich niet voorbereid hebben met SOS 13!

Dit, en nog veel meer, is te vinden in SOS nummer 13. Altijd leuk om uw openingsrepertoire er mee op te frissen. Er staan verrassende ideeën in en ongetwijfeld ook varianten waarvan u denkt: “wat moet ik ermee”.
Enne… voordat ik het vergeet: Jeroen Bosch looft iedere zes maanden een prijs van 250 euro uit voor iemand die een partij instuurt die hij gespeeld heeft met een SOS-idee. De instructies hiervoor staan op de laatste pagina. Zo zou je bijvoorbeeld een partij kunnen insturen, waarin je blijk geeft van het feit dat je de lessen van “French Defence: Obtaining Two Bishops” goed in je oren hebt geknoopt.

Let je op, Jeroen?

Burgnies,Stephane – Vedder,Richard
Béthune (7), 29.12.2010
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Lb4 4.Pge2 dxe4 5.a3 Lxc3+ 6.Pxc3 Pc6 7.Lb5 Pge7 8.Lg5 f6 9.Le3 0–0 10.Pxe4 f5 11.Pg5 f4 12.Ld2 Dd5 13.Lxc6 Pxc6 14.Pf3 Pxd4
(allemaal terug te vinden op pagina 65!)

15.Lc3 Pxf3+ 16.Dxf3 Dxf3 17.gxf3 Ld7 18.0–0–0 Lc6 19.The1 Lxf3 20.Td7 Tf7 0–1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *