Saaie slotronde Meesterklasse

Een totaal overbodige en doodsaaie gezamenlijke slotronde van de meesterklasse gaf alleen nog wat spanning aan de staart van de ranglijst te zien. Vier tientallen waren nog aan het spelen voor lijfsbehoud en de verwachte twee daarvan redde uiteindelijk ook het vege lijf. Hier dus ook al geen verrassingen, hoewel het nog even ging spannen toen ESGOO met grote(re) cijfers leek te gaan winnen (?) van HMC Calder. Er werd in ieder geval door de nodige LSG’ers zenuwachtig heen en weer gelopen tussen de Raadzaal en de Burgerzaal van het fraaie monumentale door Dudok gebouwde Raadhuis van Hilversum. Omdat de landskampioen al twee ronden voor het einde bekend was ging het in die slotronde in feite dus nergens om. Ik vermoed dat de meeste schaakliefhebbers lekker gewoon thuis bleven (vermoedelijk ook kijkend naar de wel spannende apotheose van de eredivisie tussen Ajax en FC Twente), vandaar dat je in Hilversum – naast de 100 schakers – een handjevol bezoekers zag. Okay, wij waren er ook.

HSG vs SO Rotterdam 8-2
De Rotterdamse ploeg hield het wel voor gezien, men was immers al veilig voor degradatie en kwam met een zwakkere ploeg op. Niet zo verwonderlijk tegen een landskampioen met toch altijd nog zes grootmeesters. Jan Stomphorst: “Ja, wij maken met de spelers voor het seizoen al afspraken hoe vaak ze zullen spelen. Vandaar dat je ze vandaag ook zag spelen.
De meeste aandacht ging in de commentaarzaal van explicateur Jop Delemarre naar de winstpartij van Anish Giri. Op het moment dat de slotstelling van Giri vs V.d. Voort op het demobord stond, kwam Giri de zaal binnen: “Ja, ik begreep ook niet zo goed waarom hij het al opgaf. Het is toch nog lastig spelen.” De jonge topspeler liet een goed speelbare variant zien (na een keer Pe3) waar zijn opponent voordeel had kunnen bereiken. “Okay, ik stond wel beter, maar ik zag niet zo snel hoe ik dat kon winnen. Ik kon geen normale zet vinden en ik dacht ik doe maar wat. Normaal win ik zo’n stelling wel, maar mijn Db2 is gewoon slecht.” Hiermee was de HSG’er een beetje streng voor zichzelf, want op techniek (f5) zou hij die partij alsnog eenvoudig naar zich toetrekken.

Onderin dus de ‘spanning’ tussen LSG en ESGOO. De ploeg uit Enschede won weliswaar met 4-5.-5.5 van HMC Calder, maar lange tijd leek het 2.5-7.5 te gaan worden en dan was bij een 4.5-5.5 nederlaag van LSG (daar leek het ook op uit te komen voor de Leidenaars) het onderlinge resultaat van deze ploegen in het voordeel van ESGOO. Zover kwam het echter niet en ging ook dit als een nachtkaars uit.

Misschien dat het volgend seizoen wat spannender wordt als HSG een groot deel van zijn profs naar andere teams ziet vertrekken.. Laten we bedenken dat dit gezamenlijke slot van de meesterklasse  niet meer nodig is en dan die plotseling verguisde play-offs maar weer in ere herstellen!

Later deze week kunt u het afsluitende KNSB-overzicht van Johan Hut nog verwachten. Alvast veel plezier gewenst daarmee.

Jan Bey.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *