Voorbeeld voor de Voetballers en steun de Grieken

In sommige sporten is het EK niet veel zwakker dan een wereldkampioenschap. Toch lijken ook dan Europese titels onze nationale specialiteit te zijn. Denk aan Dennis de Vreugt en mijzelf bij de jeugd,  een balsport in 1988 en vooral de landenteams anno 2001 en 2005!  Op 2 november gaat er weer zo’n EK van start. In Porto Carras, Griekenland. Hé, zijn ze daar niet failliet? Jawel, maar bij dit soort toernooien worden de deelnemende federaties vaak opgezadeld met keiharde  hoteldeals. In feite is het toernooi dan een mooie noodhulp-operatie. Maar valt er voor Nederland ook iets te halen? In de Open categorie, met  38 landen, of bij de dames, waar 28 teams de strijd aangaan.

Onze opstellingen
De mannen reizen af met 5 spelers voor 4 borden: Giri, de teruggekeerde  Sokolov, de nog steeds geheel onmerkbaar aan zijn sabattical year bezig zijnde Van Wely, Smeets en Stellwagen. Het damesteam is een mix van ervaring en jeugd: Peng, Lanchava, Marlies Bensdorp, Haast en Lisa Schut. Als captain gaan mee: Algemeen – Chuchelov en Dames – Bosch. Bij de keuze van captains kun je vraagtekens zetten. Jeroen Bosch lijkt me te soft en Chuchelov, miste die niet de laatste Olympiade omdat hij zijn  paspoort/visum-situatie niet op orde had? Verbazingwekkend vind ik dit en tegelijk ook weer niet. Dat de KNSB niet vernieuwend of doortastend denkt, wist ik eigenlijk al. En het tegenovergestelde kan soms nog erger  zijn, zoals het weghalen van Avital Selinger, een van de beste coaches
ooit, bij het damesvolleybalteam door de NeVoBo.

Gaan we iets moois doen?
Over de kansen van onze teams ben ik niet pessimistisch. De dames zijn op elo geen grootmacht, maar toch vind ik, dat een plaats in de top-10 tot de mogelijkheden moet behoren. Daartoe moeten Peng en Lanchava het voortouw nemen en hun dramatische Olympiade-optreden meer dan rechtzetten. Goed geluisterd, En Passant-ladies? Het open team ziet er absoluut ‘powerful’ uit. Cruciaal is m.i. de vorm van de topborden. Is die goed, dan is voor Nederland, weliswaar slechts 7e op rating, in principe alles mogelijk. De grootste rivalen zijn normaliter Rusland en de Oekraïne, maar misschien gaan Armenië, altijd enorm goed in landenwedstrijden, en Frankrijk zich in de medaillestrijd mengen.

En oktober dan?
Ik heb het niet uitgezocht, maar niet alle internationals gaan deze maand alleen maar energie sparen. Anish Giri speelt in de kroongroep van  het Univé-toernooi. Met slechts 6 partijen een ideale warming-up. De andere invités zijn Kramnik (2791), titelverdediger Vachier-Lagrave en als ‘laagste’ Judit Polgar met 2701. Categorie 20 maar liefst, dit groepje. Kramnik, zeer goed op dreef in Dortmund, moet als grote favoriet gezien worden, mede omdat hij bij mijn weten nog steeds een superscore heeft tegen Polgar.

Kleinere oktoberhelden
Natuurlijk is er in Hoogeveen ook weer een pittig open toernooi, met Tiviakov als elofavoriet, gevolgd door Baklan. Uw Spinning Wiel zal samen met een groep andere GM’s proberen het deze toppers moeilijk te maken, al moet het 135 zetten lang! Een week later is de tweede KNSB-competitieronde, waarin HSG dringend moet scoren om nog titelaspiraties te kunnen koesteren. Het team van Groningen ziet er opeens heel sterk uit en Voerendaal – LSG lijkt nu een soort ‘kraker’. En nee, de 7 bordpunten van de Stukkenjagers in ronde 1 had ik nimmer voorspeld. Bewijst wel, hoe spannend de Meesterklasse dit seizoen kan worden.

Een derde triomf?
We moeten niet overdrijven, maar ik sluit niet uit dat Nederland in Porto Carras voor de derde maal deze eeuw de titel grijpt. Wat me
destijds (in 2001 en 2005) enorm tegenviel was, dat voor zo’n wereldprestatie het team zelfs niet eens genomineerd werd voor de
‘Sportploeg van het Jaar’-verkiezing. Ook wat de KNSB met deze triomfen deed, was minimaal. KNSB, verkoop je sport! Regel een cameraploeg op Schiphol voor welk TV-programma dan ook, om zoiets in beeld te brengen! En nu, voor 2011: attendeer de NOC*NSF alvast op het komende EK. Maak duidelijk, dat goud iets enorms zou zijn. Zilver ook desnoods.

Nu, urgent!
Doen hoor, KNSB. Dan lachen ze je maar een keer uit, als ‘we’ slechts 11e worden. Dit is echter hèt moment om met een grote prestatie in beeld  te komen. Trek duizenden nieuwe leden aan door ze te laten beseffen: in  plaats van voetbalstadions verbouwen of comazuipen is schaken best een mooie hobby! En voor de (overige) PVV-aanhang, helaas niet gering in aantal: ‘Schach-matt’ betekent zo ongeveer, dat je die Iraanse machthebbers flink te grazen neemt. Dit jaar moeten we op het Sportgala zijn, want in 2012 (zie de spiegelsymmetrie vanuit 2000) wordt uitsluitend de voetbalploeg bewierookt!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *