Max Euwe Tournament van start

Maandag 14 november ging het Max Euwe Tournament van start. Op zondagmiddag werd het toernooi geopend met een simultaan van Jan Timman aan 24 borden. Hij bereikte een alleszins prettige score van ruim tachtig procent. Hoewel hij daar zelf niet zo tevreden mee was (zie hieronder het persbericht). Leuk voor toernooideelnemer Paul van der Sterren was het uitreiken van zijn biografie en bestseller ‘Zwart op wit’ door uitgever Allard Hoogland van New In Chess (foto).
Zie hier persbericht door Eric van Reem: ‘Vroege Sinterklaas cadeaus voor vier schakers..‘.
Op 26 November is het dertig jaar geleden dat de vroegere Nederlandse Wereldkampioen Dr. Max Euwe overleed. Ter nagedachtenis en om zijn prestatie van toen te eren zal er in twee dubbelrondige round-robin vierkampen een toernooi plaatsvinden van 14 tot 20 November in de Openbare Bibliotheek te Amsterdam.
De organisatie heeft een internationaal deelnemersveld van mannelijke en vrouwelijke spelers samengebracht: Fridrik Olafsson (IJsland), Paul van der Sterren (Ned), Zhaoqin Peng (Ned), Pia Cramling (Zweden), Stuart Conquest (Engeland), Monica Socko (Polen), Keti Arakhamia (Schotland) en Robin van Kampen (Ned).
Grootmeester Jan Timman zal op zondag 13 November om 14.00 het evenement openen door het geven van een simultaan. Daarnaast zijn er avondlezingen door de week over Max Euwe, computerschaak en kunstmatige intelligentie. Bekende deskundigen op dit gebied zijn GM Hans Ree en Dr. Jos Uiterwijk en zullen deze lezingen geven. Op woensdagmiddag zal er een het schaaksessie worden gegeven door tweevoudig USA-kampioene Jennifer Shahade aan een groep kinderen en bekijken ze „Lang leve de Koningin“, een schaakfilm die door Euwe’s kleindochter Esmé Lammers is gemaakt.
Het Max Euwe Tournament kijkt terug op een rijke schaakgeschiedenis, maar kijkt eveneens naar de toekomst gezien het deelnemersveld van oudere- en jonge spelers. Het toernooi en de nevenevenementen zal ons aan de belangrijke mannen en vrouwen van de schaakwereld verbinden en samen met deze talenten zullen wij het leven van schaakpromotor Euwe vieren. De eerste ronde is op maandag 14 november om 13.00. U kunt de partijen live volgen op de toernooisite www.euwetoernooi.nl. Op deze website kunt u ook heel wat informatie vinden over Max Euwe en de deelnemers in het toernooi.
(Persbericht: Monique v.d. Griendt en Eric van Reem)

(Foto’s: Bas Beekhuizen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *