Vier winnaars Noteboom, Van den Doel op de bokaal

Foto Maaijveld: Winnaar Erik van den Doel met wisseltrofee en de felicitaties van LSG-voorzitter Rudy van Wessel, toernooidirecteur Sven Bakker en achteraan de indelende arbiter Chris de Weert.

De 72ste editie van het Daniel Noteboom weekendtoernooi kreeg uiteindelijk vier man op de gedeelde eerste plaats. Onderaan dit artikel kunt u mijn verslag van de maandagse sportkatern in het Leidsch Dagblad nalezen. Maar eerst nog even wat feitjes en foto’s die niet de krant haalden.

(Foto Maaijveld: vlnr Arthur Pijpers, Namig Guliyev, Migchiel de Jong en Erik van den Doel)

Zo was er op de vrijdagavond direct al een aardige start voor toernooidirecteur Sven Bakker. Hij zag zich geconfronteerd met een toilet die de eerste ronde niet eens haalde. Het is vermoedelijk een erg gefrustreerde leerling geweest, want de frustratie van een schaker komt pas als hij een totaal gewonnen stelling alnog verprutst. Enfin, laten we blij zijn dat in Nederland de frustratie afgereageerd wordt op een toiletpot en niet al schietende op medeleerlingen en docenten. Goh, waar we al niet blij mee mogen zijn anno 2012. Zoho, hiermee is uw verslaggever ook even zijn ergernis kwijt. Op bijgaande foto van toernooifotografe Adinda Serdijn kunt u de restanten van het toiletbezoek van meneer of mevrouw Frusto nog even bekijken.

Wie we jammer genoeg niet konden bekijken was de Duitse wereldtopper Ardadij Naiditsch. Hij werd vlak voor het toernooi gevraagd om in Moldavië in een eendagstoernooi (zondag) niemand minder dan oud-wereldkampioen Anatoly Karpov te komen vervangen. En dat ging ongetwijfeld vergezeld van een leuke som startgeld. Waarom zou je dan in Leiden een agressief stelletje schaaktalenten van het lijf proberen te houden in een heel weekend?!

(Foto van de A-groep in de aula met in de rechterbovenhoek  de topborden langs het raam. Daarbij is ook fotograaf Ab Scheel met statief bezig te zien en heeft op zijn website ook een fotoverslag)

Op het hoogtepunt van het toernooi (zondagochtend) vond de provider van de website van LSG het blijkbaar welletjes en de site ging uit de lucht. Bij veel belangstelling kan de toegestane bandbreedte weleens worden overschreden, en ja dan.. enfin ook dat werd opgelost, want Kees Schrijvers en schaaksite plaatsten de standen, uitslagen en indeling op hun site. Een leuke geste.

De spannende ontknoping was er eentje voor een bestseller van Stephen King. Bij het ingaan van de laatste ronde waren er nog drie spelers met 4,5 punt en die moesten tegen een (groot)meester uitkomen voor hun slotpartij. Zodoende kwamen er vier man op 5 en zeven man op 4,5 punt. Van den Doel is de gelukkige winnaar die zijn naam op de inmiddels indrukwekkende houten voet van de zilveren wisselbokaal gegraveerd zal zien.

(Jan Bey)

Van den Doel wint Noteboom

Leiden – De 72ste editie van het oudste weekendtoernooi van Nederland, het Daniel Noteboom schaaktoernooi, is op weerstandspunten gewonnen door Erik van den Doel. Titelfavoriet en -verdediger Jan Smeets kon dit keer niet domineren. Van de drie remises die Smeets tegen enkele talenten moest toestaan was dat er minimaal eentje teveel voor de Oegstgeestenaar die als gedeelde vijfde zou eindigen. Van den Doel ontsnapte in de tweede ronde met een remise en moest vervolgens in de achtervolging. De derde deelnemende grootmeester Namig Guliyev (Azerbeidjan) verloor in de derde ronde al van LSG’er Raoul van Ketel en kon vervolgens de toernooizege in feite ook wel vergeten.

Bij het ingaan van de zesde en laatste ronde waren er drie spelers met 4,5 punt: Fide-meester en Leids kampioen Ivo Wantola, Erik van den Doel en Internationaal Meester Migchiel de Jong. Van den Doel kwam tegen De Jong niet verder dan remise. “Ik heb mijn kansen niet benut en toen er niets meer in zat moest ik een zetherhaling door eeuwig schaak nemen,” aldus Van den Doel. De Leidenaar deelde de eerste plek uiteindelijk met grootmeester Guliyev (die van Wantola won), de Friese meester Migchiel de Jong en het grootste talent van LSG Arthur Pijpers. ”Ik ben erg tevreden en speelde een goed toernooi. Verloor in feite alleen van Van den Doel waarin ik door een truc een pion verloor en het eindspel vervolgens erg slecht speelde.” Aldus Pijpers.

Het organiserende Leidsch Schaakgenootschap (LSG) zag vrijdag ruim tweehonderd schakers het Leonardo College aan de Noachstraat binnenlopen. Het loodzware evenement bestaat uit zes ronden: een openingsronde op de vrijdagavond, drie ronden op de zaterdag en de laatste twee op zondag. Vlak voor de start liet de hoogste ratinghouder in het deelnemersveld, de Duitse wereldtopspeler Arkadij Naiditsch, verstek gaan. Hij koos voor een lucratiever toernooi in Moldavië. LSG kon hier begrip voor opbrengen. ”Als je wordt gevraagd om een schaker als voormalig wereldkampioen Anatoly Karpov te komen vervangen zou ik ook niet lang aarzelen,” verklaarde toernooidirecteur Sven Bakker, die bekendmaakte na elf jaar als toernooidirecteur te stoppen.

(Leidsch Dagblad, maandag 20 februari 2012)

(Alle foto’s Maaijveld voor schakers.info, behalve toiletgate)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *