Braken

Niet zo lang geleden vierde een bekend iemand uit de schaakwereld op ludieke wijze zijn 60e verjaardag. Genodigden konden naar keuze schaken, bridgen of allebei doen. Zijn immer spitse verloofde had de gecombineerde wedstrijd gedoopt tot Braak-toernooi!

Nu reeds trendy, U hoeft natuurlijk niet te raden wie het Braak-klassement op zijn naam schreef. Dat is te makkelijk. Dit type toernooi moet veel toekomst hebben met al die denksportcentra van tegenwoordig. Dat bleek deze maand meteen al bij de NK E-jeugd in Waalwijk. De titels gingen naar Casper Schoppen en Eva van Harten! Kan geen toeval zijn.

Wat een maanden
Met enige overdrijving kunnen we stellen, dat de glorieuze sportzomer 2012 nu al begonnen is. Voor de niet-schakers: het WK Snooker is van start gegaan (mijn tip: Judd Trump, een echte ‘Brooker’-naam), de ontknopingen in nationale voetbalcompetities, Champions en Europa League zijn aanstaande (en wat een verrassingen!), zaterdag begint de Giro d’Italia. En dit alles slechts als prelude op het EK voetbal en de Olympische spelen.

Ook nog iets te schaken?
De schakers krijgen het eveneens druk. Vanaf 28 april zijn in Haarlem (Nova College) de nationale jeugdkampioenschappen voor leeftijdscategorie A, B en C, jongens en meisjes. Een toernooi met een uitstekende organisatie en locatie, waar de KNSB zuinig op moet zijn. In mei kijken we naar Moskou, waar not the match of the century plaatsvindt. Maar ja, het gaat wel om de wereldtitel. In eigen land, voordat alle zomertoernooien losbarsten, zijn er nog leuke dingen als bekerfinale, bevrijdingstoernooi, BSG Pinkstertoernooi en ENCI Limburg Open.

Kan Anand verliezen?
Verliezen kan een schaker altijd, zoals Anand in de Bundesliga heel overtuigend tegen Tiviakov liet zien. Maar mensen die gans origineel Gelfand als winnaar van de WK-match menen te moeten tippen, hebben toch echt te vaak de Fabeltjeskrant gelezen. Hopelijk kan de Israëlische Witrus een heel andere vorm etaleren dan die van Wijk aan Zee. Zal ook wel. Toch vrees ik, dat het interessantste aspect van de tweekamp vooral de openingsbehandeling zal zijn. De vraag of er gaatjes geprikt kunnen worden in Gelfands fameuze repertoire. Op zich niet noodzakelijk om de match te winnen. Ik houd het op 6,5 – 3,5 voor Anand. Of erger.

Gedane zaken
De Meesterklasse bleek achteraf toch niet zo spannend, ondanks het spectaculaire begin van de Stukkenjagers. Wat kunnen we verder zeggen over de eerste titel van Voerendaal? Dik verdiend. Proficiat! Klaar. Volgend jaar zal het waarschijnlijk interessanter worden, wanneer de gepromoveerde ploeg uit dat vissersdorp daar even ‘langs komt’. Triest was de teloorgang van het roemruchte HSG. Degradatie met mensen als Seirawan, Nikolic, Stellwagen, Chuchelov, Van Kampen, Delemarre en Vedder in de selectie leek me geen reële optie.

Het Gooi en Leiden
Dat er niet genoeg geld was om alle toppers steeds te laten spelen, begrijp ik nog wel. Maar als je ziet wat voor spelers daarnaast regelmatig moesten opdraven, begin je toch te denken dat de clubleiding de winterslaap niet heeft verlaten. Is het echt zo moeilijk om enkele ambitieuze spelers te vinden met ratings rond de 2300, die graag zonder betaling Meesterklasse willen spelen? Dat de 1,5 maand geleden reeds begraven matrasgenoot BSG op het eind nog een ‘kontje’ kreeg, zullen ze in Leiden ook niet in dank afgenomen hebben. Al kan LSG zichzelf na een slecht seizoen natuurlijk ook niet vrijpleiten. De Leidse regio dipte nadrukkelijk met degradaties van LSG 1, Philidor 1 en Oegstgeest 1. Kennelijk moet het alleen van de basketballers komen.

Vooruitzichten
Er is deze zomer zoveel om naar uit te zien, dat ik nu al in de toekomst leef. Zonder tijdmachine. Vandaar wellicht mijn voorkeur voor Scifi. Anticipatie overtreft bijna altijd het heden. Nieuwe verkiezingen bijvoorbeeld, waarschijnlijk op 12 september. Heerlijk. Met verse deelnemers, zoals Brinkman en zijn door een Nederlandse komiek reeds O.B. Partij genoemde club. Is dat nu juist wel of niet vrouwvriendelijk? Ik geef Hero het voordeel van de twijfel: hij wil vast iedereen een ‘veilig gevoel’ geven.

Nee toch?
Waar wij schakers ons verder op kunnen verheugen, een volgende keer zal ik voorbeschouwen, is natuurlijk het NK. Ditmaal, samen met het open toernooi, in Amsterdam Science Park. Alleen de datum is aangekondigd, verder geen bijzonderheden. Noteert u: 15 t/m 21 juli. Maar wacht, 15…, 21? Zeven dagen slechts? Wat is hier aan de hand? Acht deelnemers, dat is toch al te triest. Of 10 spelers, met enkele dubbelrondige dagen? Zo mogelijk nog schandelijker voor een nationale titelstrijd!

Excuseer, ik ben even weg. De titel van deze Spinning Wiel dreigt de macht te grijpen.

(John van der Wiel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *