Kandidatenmatch in Londen

Wanneer was de laatste keer dat je een toernooi zag die in zijn deelnemersveld de nummers 1, 2, 3 en 4 van de wereld op de ratingranglijst had?! Ja, dat kan dan alleen Hoogovens/Corus/Tata zijn, toch? De line-up van de kandidatenmatch in Londen van dit moment liegt er ook niet om: Carlsen, Kramnik, Aronian, Radjabov, Grischuk, Ivanchuk, Svidler en Gelfand. De inzet is hoog: naast een half miljoen euro prijzengeld heeft de winnaar het recht om in een match tegen wereldkampioen Viswanathan Anand uit te komen met als inzet de WK-titel, die Anand als sinds 2007 in zijn bezit heeft.


De achtkamp wordt gehouden van 14 maart tot en met 1 april in het prachtige Savoy Place in Londen, Engeland. Met uitzicht op de rivier de Theems. Het is voor de Amerikanen ook leuk dat de wedstrijden beginnen op een comfortabel uur: 10:00 uur USA/Oost.
De voor de hand liggende favoriet is het Noorse fenomeen, de 22-jarige Magnus Carlsen. In een recent interview zei hij droog: “Ik zou heel blij zijn als ik op een dag wereldkampioen werd.” Zijn fans zijn veel optimistischer, verwijzende naar zijn recente lange reeks van  toernooioverwinningen. En daarnaast zijn recordbrekende 2872 rating.

Computer analyses bij de live-verslaggeving en onder meer de speler statistieken zijn allemaal via een klik te bekijken, maar ook  het  “kibitzen”  (op de Live Broadcast pagina met onder meer de raad van het bestuur) is een leuke bezigheid. Leden (o.a. op chessgames.com) wordt aangemoedigd om hun vragen, analyses en ideeën te delen.

Bekijk de wedstrijden live op je telefoon
Chessgames kondigt trots aan zij via de live chess uitzending nu een speciale ‘mobiele mode ” heeft ontworpen voor mobieltjes als iPhone en Android. Je hoeft niet iets speciaals te doen: ga naar de live pagina met je mobiele telefoon en geniet automatisch mee met het telefoonvriendelijke programma, zegt het persbericht. Het is geladen met dezelfde functies als de volwaardige internet versie en geformatteerd voor het eenvoudig bekijken op je mobiele toestel. Gewoon naar beneden scrollen om het kibitzen te lezen of een van de andere populairste live-game functies te gebruiken. Om het gemakkelijk op mobiele apparaten te krijgen, heeft chessgames.com een speciale snelkoppeling naar de live-uitzending pagina: chessgames.com/l (dat is een “l” als in “live”). Maar wel alleen voor leden, dus dan zou je even lid moeten worden. Maar je kunt vanzelf ook naar de FIDE-live pagina.

Update eerste weekend
De algemene opinie van de (schaak)journalisten, ‘kibitzers’ en andere betweters is dat er niet zoveel winstpartijen te zien zijn in Londen. Ook ik heb die mening, maar dat lijkt me dan ook logisch. De acht toppers zijn al een flinke periode aan het ‘pluggen’ op elkaars repertoire en voor frivoliteiten zal weinig ruimte zijn. Hoewel Ivanchuk in het eerste weekeinde risicovol (noteerde een 0 tegen Radjabov) het Hollands op het bord toverde. Aronian versloeg Gelfand (Reti-systeem) en de rest werd remise. Op het moment van schrijven staat de derde ronde op de rol en is maandag 18 maart een rustdag. Voor deskundig commentaar kunt u naar de verslaggeving door IM Herman Grooten op schaaksite.nl: ‘eerste twee beslissingen..‘.

Jan Bey.

(Fotomateriaal persbericht chessgames.com, schakersinfo archief en Maaijveld)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *