Het mooiste schaakland van de wereld

 Wiel-Ned-Rus625

Waar anders staat het schaken in een zo hoog aanzien? Waar komen al die wereldkampioenen vandaan? Het Mekka van onze spinningwieldenksport. Wie heeft er nog niet een vakantiereisje naar het lieflijke Chanti-Mansyisk geboekt?

Grote vriendschap
2013 is het jaar van de Russisch-Nederlandse vriendschap. Allerlei culturele uitwisselingen en mooie manifestaties zouden er komen. Ik merk er niet veel van. Wel werd persfotograaf Rob Hornstra een visum geweigerd. Hij zou deze maand in een Moskous museum een tentoonstelling hebben samen met schrijver Arnold van Bruggen (gefinancierd door beide nationale overheden). Gaat nu niet door. Te kritisch zeker, die twee?

Somaliërs in de IJszee?
We hebben allemaal gezien/gehoord, dat het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip door Russische militairen werd geënterd en afgevoerd naar Moermansk. Alle opvarenden zitten nu gevangen en een flink deel van hen wordt aangeklaagd voor piraterij. Piraterij! Van de Russen dan toch zeker? Op het moment van de militaire actie was het schip niet eens in territoriale wateren….

Wie is de baas
En intussen speelt Poetin mooi weer met Obama en Assad. En liet zich vorige week ontvallen dat het hem geen piraterij leek, van Greenpeace. Oh, en dan toch die aanklacht? Mensen die geloven dat de oud-KGB-er het land niet in een volstrekt totalitaire greep heeft, ken ik niet. De Sovjet-dagen zijn weer terug, met een vernisje van vrije meningsuiting. Maar word je echt lastig voor de baas, dan kom je er niet meer in (als buitenlander), word je gevangengezet of vermoord (als Rus).

Heel naar mannetje
Ik moet dan ook overgaan op een Franse uitspraak en zal het voortaan hebben over de heer Putain. Een naar, kil heerschap met vrijwel zeker een heel klein plassertje. Want dat zijn vrouw begin dit jaar publiekelijk hun scheiding annonceerde, moet toch wel diepe redenen hebben. Al wordt er in Rusland veel gedivorceerd, een zo machtig en machtswellustig iemand verlaat je niet zomaar. En misschien ook niet ongestraft.

De andere baas
Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise kwam in actie omdat energiereus Gazprom in het poolgebied naar olie aan het boren is. Klimatologisch en ecologisch levensgevaarlijk voor onze planeet, weten vele wetenschappers. Wat de Amerikanen “ruthless” noemen, heeft in het Russisch ongetwijfeld meerdere synoniemen, alle met een sterkere lading. Op milieugebied zijn de Russen altijd al nietsontziend geweest. En Gazprom gaat nog een stapje verder.

Neo-imperialisme
Gazprom is zo machtig, dat het de hele Oekraïne plat kan leggen. Dat is al enkele malen vrijwel gebeurd bij conflictjes over betalingsachterstanden. Uiteraard kan zoiets alleen met instemming van de grote Leider. Putain neemt dan de rol aan van het hondenbaasje. U weet wel, de persoon die zedig naar de sterrenhemel staart, terwijl zijn bakbeest het trottoir van de buren onderschijt. Ziet niets, weet niets. In andere Europese landen heeft Gazprom de ‘dichtdraai-chantagekaart’ ook al gespeeld. Zij zouden liefst heel Europa onder economische slavernij laten zuchten.

Laten we ons bevrijden
Nog een reden dus om eindelijk eens op te schieten met het doorontwikkelen van zonne- en windenergie. Schoon, goedkoop, onafhankelijk. Of blijven we liever aangewezen op machtige Texanen, Arabieren, Russen? TAR, bah, het woord zegt het al. Stelt u daar ART tegenover, dan counter ik met RAT. We kunnen onze planeet nog bevrijden van het economisch juk, van vuile en destructieve energie. Maar de tijd dringt.

Après Putain?
U kent wellicht het nummer “Love is like oxygen”. Bij Putain kan het eerste woord vervangen worden door “power”. Hij is al langer president dan hij had mogen zijn, maar die krijgen we voorlopig echt niet weg. Liever zijn vrouw kwijt dan zijn macht. Zijn belangrijkste politieke concurrent van dit moment, de jonge Navalny, is een kapitalistische ultranationalist. Die zal Gazprom vast geen strobreed in de weg leggen. Van het alternatief worden we dus ook niet vrolijk.

Wat te doen?
vdWiel-300mv-archiefWat te doen, een bekende titel uit Lenins tijd, wat te doen toch met die Russen? Luid, ruw en lomp zijn ze vaak, maar ook warm(bloedig), gastvrij en deels zeer slim en cultureel onderlegd. Zoals het er echter nu toegaat, mensen wederrechtelijk gevangen zetten en heb ik het al over de antihomowetgeving gehad?

Nee, er resteert maar eén optie: boycotten! Hoogeveen en Groningen, stuur de Russen terug! Besteed het vrijgekomen budget aan behoorlijke condities voor Nederlandse titelhouders.

IGM John van der Wiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *