Een nieuwe wereldkampioen?

column-nov625

Niet gedacht, dat mijn vorige Spinning Wiel zoveel escalatie tussen Rusland en Nederland zou opleveren! Een van onze diplomaten wordt in Moskou overvallen en afgetuigd. Een inbraak in Den Haag in een pand waar Russisch ambassadepersoneel woont. Een inbraak in een kantoor van Greenpeace in Moermansk. Het grappige of stomme is, dat de Russen niet aan toeval doen. Alles is complot.

Wij zijn aan zet

Waar de Haagse veelpleger vermoedelijk niet wist in wiens woning hij inbrak, zijn de gebeurtenissen in Rusland georchestreerd. Niet helemaal zeker dat het op instigatie van Putain was. Het zouden ook acties van aanhangers van de geschifte Zhirinovsky kunnen zijn geweest. Nu de piraterij-aanklacht ook nog fier overeind staat, ligt de bal weer in ‘ons’ kamp. Als we een beetje koning hebben, zegt hij bij zijn bezoek aan Rusland: “Laat die arme milieu-activisten vrij en neem mij in hun plaats!” Zal wel weer niet. In dat geval, Karpov, zou ik in december maar niet naar Groningen komen!

Op naar Chennai

Nu zijn we echt even uitge-Rust. Het wordt tijd om de aandacht verder naar het zuidoosten te richten. In de geboorteplaats van Anand begint zaterdag al partij 1 van de WK-match! Plaats van handeling: het Hyatt Regency in Chennai. U kent de stad misschien beter als Madras. De hoofdstad van de provincie/staat Tamil Nadu, zoals we allemaal weten, heeft nog geen 5 miljoen inwoners. Lekker rustig dus.

Thuisvoordeel?

Is het gunstig voor Anand om in zijn eigen stad te spelen? Niet per se. Zijn sociale omgeving zal voor veel drukte en iets te veel afleiding zorgen. Voor de match tegen Gelfand zou spelen in Chennai zeer onwenselijk zijn geweest. Iedereen zou een dikke overwinning hebben geëist. Tegen Carlsen, zo’n 100 Elopunten rijker dan de wereldkampioen, ligt dat veel genuanceerder. Anand kan in zware tijden ook steun en harten onder de riem krijgen van zijn landgenoten. Thuisvoordeel, onduidelijk, maar voor Carlsen zie ik wel een serieus uitnadeel.

De problemen van Magnus

Europeanen zijn niet gebouwd op Indische bacteriën. Bijna iedereen wordt er ziek. Nu zal de Noorse delegatie wel een eigen kok meehebben, men verblijft in een luxe hotel, maar toch: bacteriën laten zich niet zomaar buitensluiten. Magnus zal daarom heel voorzichtig moeten leven en zichzelf allerlei leuke dingen moeten ontzeggen. Dat kan in een match van enige lengte heel negatief gaan werken voor de ‘state of mind’ en gekoppeld aan de stress van de tweekamp, een zwaar cumulatief effect krijgen.

Matchgeschiktheid?

Van nature is Carlsen misschien best geschikt voor het ‘heads up’ gevecht. Tweekampen zijn echter een heel aparte discipline, die je niet zomaar onder de knie hebt. Alleen al de hoogspanning van de WK-match. In de laatste ronde van het kandidatentoernooi te Londen bleek Magnus, ondanks zijn laconieke uitstraling, ook maar een mens. Toch niet geheel stressbestendig. Carlsens boycot van de vorige cyclus, het niet opdoen van extra ervaring met de hoogspanning, zou zich nu kunnen wreken. Anand was vroeger helemaal niet zo dol op een langdurige strijd met maar eén tegenstander. Hij heeft het vak echter geleerd. Tweekampen met Karpov (Lausanne) en Kasparov (New York) waren natuurlijk een geweldige hogeschool.

De voorbereiding

Wat voor openingen zullen we te zien krijgen? Voor mij een intrigerend onderdeel van de match. De afgelopen jaren heeft Carlsen grotendeels ontwijkvarianten gespeeld. Kun je daar tegen een zeer goed voorbereide wereldkampioen mee wegkomen? Lijkt me niet aannemelijk. Ik verwacht dan ook enkele ‘special preparations’. Voor Anand natuurlijk heel moeilijk te raden, welke dat zullen zijn. Toch is het ook gevaarlijk voor de uitdager om systemen te spelen waarmee hij nauwelijks practijkervaring heeft. Verwaarloosd gebied pak je niet zomaar terug, zelfs niet in dit databasetijdperk. Misschien kan de aanwezigheid van de Deen Peter Heine Nielsen, die vroeger met Anand heeft gewerkt, in het Carlsen-team de Noorse kansen positief beïnvloeden.

Het orakel spreekt

De tweekamp zou (hopelijk niet weer) in 6-6 kunnen eindigen. Carlsen is de betere vluggeraar, maar er komen eerst rapidpartijen. En daarin is Anand bijzonder sterk! In al die Melody Amber-toernooien te Monaco heeft hij dat kunnen oefenen en demonstreren. U ziet, ondanks Magnus’ jeugd en superrating voorzie ik allerlei nadelen en problemen voor de uitdager. In de traditionele DD-pool heb ik dan ook 6,5 – 4,5 voor Anand neergezet! Gezien de vaak fatale uitwerking op de door het orakel van Voorschoten getipten, moeten we ons afvragen: is dat een Winning Spiel?

vanderwiel_column80x67Kliphangen in november

Een zeldzaam interessante november hebben we dit jaar, met o.a. ook het WK landenteams in Antalya (Tur) vanaf de 24e. Tien landen, waar Nederland (mede dankzij de Olympiade-uitslag) net bij zit. Wellicht zal de Spinning Wiel zich daarom iets eerder dan gewoonlijk bij u terugmelden. Dat laten we nu nog even hangende.

John van der Wiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *