Een hete winter..

winterrood-625Wiel

Het E-woord horen we niet vaak, de laatste tijd. Zou ook slecht uitkomen in 2014 met de Olympische Winterspelen.
Eind februari dan.
Gelooft u het zelf?

Elke maand feest
Eén grote planningsfout voor 2014 heb ik reeds gemaakt. Tijdens Sochi in februari ben ik grotendeels op vakantie. Omdat mijn eega dan een mooi rond getal bereikt, hebben we geboekt op een cruiseschip van een zeer dubieuze Italiaanse maatschappij, waarmee we de antieke beschaving afstruinen. Zie dan maar eens aan beelden van Sven Kramer c.s. te komen! Maar ach, elke maand is het al feest. Tata in januari en nu rond de Kerst het schaakfestival in Groningen.

Drukke tijden voor Jan Hendrik
TimmanDBB625SIIk ben benieuwd naar de kleine match Timman – Karpov in Groningen. Doet Karpov er nog veel aan? Misschien zijn Timmans kansen op winst groter dan ooit? Anderzijds zou dat Karpovs eer te na zijn. En zijn talent zal de meest wilskrachtige oud-wereldkampioen uit de historie ook niet geheel kwijt zijn.
Desondanks voorspel ik 2,5 – 1,5 voor Jan, al was het alleen maar als compensatie voor de zeperd van Nederland tegen die *#% – Russen op het WK Landenteams.

Tata
logo_tata-steel100x30In de B-groep van Wijk aan Zee, niet supersterk maar toch met twee 2700-spelers, kan Timman weer hoge ogen gooien. Ik tip daar de nr. 2 van de lijst, Baadur Jobava uit Georgië, als winnaar. En in de A-groep kunnen we nauwelijks om Aronian heen. Ik had eigenlijk verwacht dat na de WK-match, die toch niet bepaald lang was, een der combattanten zich alsnog bij Tata zou melden. Maar helaas. We zijn natuurlijk al de hele eeuw extreem verwend geraakt. Met ‘slechts’ 4 spelers uit de mondiale top-10, 8 uit de top-20, is GM-A nog altijd bijzonder sterk.

Kerstsurprise?
Intussen is er in de Verenigde Arabische Emiraten ook nog een jeugd-WK in allerlei leeftijdscategorieën aan de gang. Bij de open groep onder 12 jaar zien we met 5,5 uit 6 een Nederlander gedeeld eerste staan: Robby Kevlishvili uit Zoetermeer. Een medaille lonkt, misschien zelfs goud. Maar in zo’n grote groep, Zwitsers systeem, is de (vooral mentale) ausdauer cruciaal. Mijn 8 uit 8 eindsprint in Groningen ’78/79 blijft, ook voor mezelf, opmerkelijk. Keep going, Robby!

Kerstgedachte
Sinds het verscheiden van Nelson Mandela waart de kerstgedachte al een beetje rond op de wereld. Men sprak af om vast te houden aan zijn droom, waarin rassengelijkheid en Afrikaanse eenheid centraal staan. Ook de nieuwe paus, Franciscus, is een positieve factor. Hij zegt heel zinnige dingen van een verlichtende en vernieuwende aard, wat binnen het ultraconservatieve Vaticaan niet minder dan spectaculair mag heten.

Goed en goed fout
Zelfs Vladimir Putain is een charme-offensief begonnen met zijn amnestiewetgeving. Trappen we niet in natuurlijk. De Greenpeace-opvarenden zaten wel maandenlang wederrechtelijk gevangen, weet u nog? En onze grote gele leider Wilders? Die verkoopt stickers: een Saoedische vlag met daarop teksten die voor islam en islamieten uiterst beledigend zijn. Franciscus was vroeger uitsmijter, Geert wil het worden. Wat denkt hij in godsnaam te bereiken? De vele gematigde, modernere islamieten, juist in West-Europa, worden die zo niet naar het fundamentalistische kamp gedreven? Dom. Fout. Héél dom en fout.

Feel the heat
Ja, met zulke sujetten wordt het nog een heet wintertje. Rond de Winterspelen in Sochi gaan ook nog rare dingen gebeuren, beloof ik u. Te beginnen met de kwalificatieraces en dat is nog maar in Nederland zelf. Laten we ons liever warmen aan (het gedachtengoed van) de MOF: Mandela, Obamacare, Franciscus. Als we voorts iedereen in hun waarde laten, dan komen de feestdagen vanzelf goed.

Wenselijk
Hoe het met schakers.info en de Spinning Wiel verder gaat, is na april 2014 nog ietwat ongewis. Laten we ook op dat gebied een voorspoedig 2014 toewensen en voor u allen een voedzame (vreetzame?) Kerst en een stuntrijk Oud en Nieuw.
Eindigend zoals Bohemian Rhapsody: GOINGNG!

John van der Wiel

(Foto Maaijveld: plantsoen in Leiden-centrum)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *