Die-hards van het Nederlandse schaken..

Tata-10kampers625(Foto schakersinfo: .. tienkampers 1A aan het werk..)

Tijdens het afgelopen Tata Steel Chess Tournament gebeurde vanzelfsprekend meer dan de gebruikelijke grootmeestertoernooien. Het is niet alleen elk jaar een feest om deel te nemen, maar ook om eens even langs te gaan en te kijken naar de ‘die-hards’ van het Nederlandse schaken. Ok toegegeven, we zien veelal dezelfde gezichten, maar daarnaast ook spannende duels van hoge tot lage groepen. Het traditionele schakersfeest kent al jaren een goede en gezellige opzet met allerlei subtoernooitjes en met meer dan 1500 deelnemers is een van ´s werelds grootste toernooien. Van klantengroepen t/m de tienkampen. Jammer ook, dat door de bezuinigingen de commentaartent op de groene weide in Wijk aan Zee is weggevallen. We plaatsen hier enige resultaten.

Top tienkampen
Door die bezuinigingen is dit jaar ook de grootmeestergroep C komen te vervallen, maar werd boven de tienkamp 1A en 1B dit keer toch ook nog een Top 10-kamp geïnstalleerd (schakersinfo foto links). Ongetwijfeld mag de winnaar daarvan vTata-Top10kamp300olgend jaar gaan vechten in een sterke ‘Challengers’ grootmeestersgroep. Deze Topgroep leek een prooi te gaan worden voor één van de drie deelnemende LSG’ers Mark van der Werf, Eelke Wiersma en Arthur Pijpers. Ze konden elkaar immers van dienst zijn door de concurrentie uit te schakelen. Niets bleek minder waar. Wiersma en Pijpers speelden te wisselvallig om aanspraak te maken op die promotieplek. Van der Werf daarentegen heeft al meer grootmeester C-groep ervaring en ik tipte hem vooraf dan ook. Hij kwam met zijn score van 6 uit 9 heel dichtbij de groepswinst, maar na een nederlaag in de derde ronde bleef hij een halfje achter de verrassende koploper Ari Dale, nota bene met 2244 de laagste ratinghouder in deze tienkamp. Deze nog maar pas 15-jarige IM uit Australië verrastte vriend en vijand door de groep met 6½ uit 9 op zijn naam te schrijven. Voorwaar een fraaie prestatie tegen een grote hoeveelheid routiniers in deze groep.

De zege in tienkamp 1A ging naar de 18-jarige Bart von Meijenfeldt met 6 punten (9), zie bovenstaande 1A groepsfoto. In deze groep leek FM Wim Heemskerk goed op weg naar de groepswinst, maar hij moest – vermoedelijk wegens ziekte, we zullen het hem vragen – in het slotweekeinde afhaken met twee reglementaire nullen tegen onder meer Von Meijenfeldt. De eindzege in groep 1B ging naar de spelers Collin Boelhouwer en Stefan Bekker. Zij scoorden allebei 6 punten, maar had Boelhouwer vier SB-punten meer in zijn totaalscore. Vermoedelijk zullen beiden volgend jaar naar de topgroep mogen promoveren: ‘punkte benne punkten..’.

VanWeersel_Arlette150De zeges in de hoogste groepen van de weekendvierkampen (altijd de start van het evenement) ging in 1A naar WIM Arlette van Weersel met 2½ (3), zie links een deel van een schakersinfo archieffoto van het vrouwen Olympiadeteam. Ze behaalde een fraaie tpr van 2539. Ze was dan ook de ratinglaagste in een sterke vierkamp en stond alleen een remise toe aan Arno Bezemer. In vierkamp 1B ging de zege naar de 16-jarige Mischa Senders met 2 uit 3. Naast een tweetal remises versloeg hij in de slotpartij de lijstaanvoerder van dat moment Vincent Blom en greep hij de alleenzege.

De dagvierkampen had dit keer ook een vierkamp 1A en 1B. De zege in 1A ging met 2½ punten naar Erik Schoehuijs en de eindzege in dagvierkamp 1B was voor de jonge getalenteerde Amersfoorter Thomas Beerdsen.

Voor de uitslagen van alle overige toernooien verwijs ik u graag naar deze toernooilink. Rest mij u nog even een linkje aan te bieden naar een leuk sfeerverslag van Monique van de Griendt.. Schaken is een bijzaak. Wij zouden zeggen een Beyzaak, maar dit terzijde.

Hieronder ook een toernooiverslag van de Tata journalistengroep van dit jaar.

(Jan Bey).

Peter Boel prolongeert Tata titel journaille

Tata-Journaille2-625(Foto schakersinfo: topduels laatste ronde, links Cees Visser vs Martin Voorn en rechts Eva-Maria Zickelbein vs Peter Boel)

Zickelbein-Boel2-200Peter Boel (New In Chess) – op de linker foto fraai onder een muurschildering van een zeemeeuw – prolongeerde afgelopen weekeinde in het Tata-toernooi zijn vorig jaar heroverde titel bij het journaille. Het zal zijn zesde of zevende titel zijn in de afgelopen tien jaar. Dit kampioenschap voor de schrijvende pers wordt al ruim 25 jaar gehouden en uw scribent moest dit jaar helaas verstek laten gaan. Ik ben nog niet op sterkte om twee a drie partijen op een dag te kunnen produceren.
Tata-Journaille625

Dit zevenrondige toernooi is de afgelopen tien jaar ook al vijf keer op een andere plek in Wijk aan Zee gehouden, maar ik moet zeggen dat dit toch wel één van de mindere plaatsen mag worden genoemd. In een klein vergaderzaaltje in Hotel Het Hoge Duin (zie foto rechts) waarin negen tafels waren geplaatst werd het erg warm en benauwd. De spelers die ik na afloop nog sprak (want een ieder koos ijlings zijn of haar weg naar huis of ging naar de Moriaan) waren veelal negatief over deze speelplek.

Toch speelden hier achttien deelnemers – met onder meer de harde kern Alexander Münninghoff, René Nijland, Peter Boel, Hans Berrevoets, Martin Voorn, Kees Vreeken, etc.) van donderdag 16 tot en met zondag 19 januari hun zeven potjes. In het traditioneel door arbiter Kees Lute in goede banen geleide evenement had Martin Voorn (nieuwe hoofdredacteur van Schaak Magazine) een fraaie start en ging na zes ronden met 5½ punt riant aan de leiding. Voorn direct na afloop van zijn verloren slotpartij: “Sjonge speel ik zo’n goed toernooi en dan verlies ik in de laatste ronde.”
De enige die hem kon bijbenen was titelverdediger Boel. Door zijn slotzege op nieuwkomer WFM Eva-Maria Zickelbein (echtgenote van IM Merijn van Delft) passeerde Boel concurrent Voorn met een halfje en mocht hij de wisseltrofee weer een jaartje in de kast zetten.

(Jan Bey).

Bekijk hier op de toernooisite de eindstand.

Een verslag van Evi Zickelbein op Chessbase.
Een filmpje en foto’s door Karel van Delft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *