Macht in de verkeerde handen

 column-mrt2014-625

Ga je even op vakantie, staat de wereld meteen op zijn kop. 24 medailles in Sochi, de doden en de omwenteling in de Oekraïne. Personen die naar grote macht streven, zijn daar meestal juist heel ongeschikt voor. Zoals Yanukovich, die nu gelukkig bij zijn fijne vriendjes in Moskou bivakkeert.

Typisch Nederland
Op een heel ander niveau zie je ook vaak machtsmisbruik. Het NK Schaatsen in het Olympisch stadion. Een briljant idee. Zelfs de doodvermoeide helden van Sochi, na een week van ontvangsten, feesten, lintjes en heen en weer gesleept worden, zijn dolenthousiast van de partij. Aangevuurd door een veelkoppig publiek in een super-ambiance, die buitenbaan en windvlagen royaal compenseert. Maar dan is er altijd een stupide arbiter van een stupide sportbond, die zich moet laten gelden.

Kramer en (vele) anderen
Hij diskwalificeert Sven Kramer na diens winst op de 5 km vanwege een ‘kickfinish’. Geheel tegen de ‘geest van het evenement’ roept iedereen. De liefhebbers die kaartjes voor zondag hadden gekocht om o.a. Sven in een spannende strijd bezig te zien, kwamen bedrogen uit. Ook lullig voor Koen Verwey, die m.i. ook bij het aanwezig blijven van Kramer zijn eerste NK-titel zou hebben veroverd. Maar dan met grote glans! Ireen Wüst, die na een val op de 1000 m demonstratief bij het finishen haar voorste schaats een meter de lucht in schopte (haar klassement was toch al weg), moest het vervolgens ook ontgelden.

Miezerige machts-mannetjes
Kon de scheidsrechter zich verschuilen achter de regels (ik ben er om de regels uit te voeren, het is geen ijsgala maar een NK, ik heb de regels niet bedacht, ze gelden ook voor Sven Kramer enz. enz.), dan had hij in zekere zin nog gelijk. Maar wat is een ‘kickfinish’? Enkele jaren geleden begonnen veel schaatsers op het laatste moment een been snel vooruit te schoppen om zo een aantal honderdsten tijdwinst te behalen. Dat werd onwenselijk bevonden en door een regel in te voeren dat de schaats op het ijs moest blijven, zou dit verhinderd worden. Een dozijn herhalingen liet zien dat Kramer op het eind al vertraagde, rustig binnengleed, helemaal geen krachtige voorwaartse beweging maakte. Alleen haalde hij zijn voet omhoog en dat werd dus afgestraft. Maar dat is niet waar de kickfinish-regel voor gemaakt is! De arbiter begreep niet eens de ‘geest van de regels’. Hij is dom en machtsgeil.

Toch weer Putain
Helaas minder dom, maar nog griezeliger machtsbelust is Vladimir Putain. In Sochi nog mister Charisma, is hij nu degene die de wereldvrede op het spel zet. Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat de Russische vloot in Sebastopol gevaar loopt door de recente ontwikkelingen in de Oekraïne. Als echter dicht bij huis onwenselijke dingen gebeuren, zoals eerder deze eeuw in Georgië, dan beginnen de russische wapens te kletteren. Dit ondanks een verdrag waarin Rusland belooft de Oekraïne te beschermen en nooit binnen te vallen!

Historische zekerheidjes
Wederom blijkt een contract met de Russen weinig tot geen betekenis te hebben. Waarschijnlijk hun lering uit 1941. Als het erop aankomt zijn ze de Koude Oorlog nooit ontgroeid. Dat Kruschev destijds de Krim aan de Oekraïne schonk, dat was onfortuinlijk maar niet echt van belang. Het blijft toch ‘onze invloedssfeer’. Daarom zit Saakashvili van Georgië nu in de VS, bij terugkeer zijn leven niet zeker, en worden de Balten inmiddels ook nerveus. Veel langer geleden woonden de Scythen op de Krim, zoals de oude Grieken constateerden. Een Aziatisch ruitervolk dat naar het westen was getrokken en neerstreek in de gebieden rond de Kaspische en Zwarte Zee. Een groot rijk.

Internationaal recht
Als Putain doorgaat met het confisqueren van de Krim, dan is dat zonder meer een Volkenrechtelijke misdaad, zeg maar een Crime A. Komt hij daarmee weg, dan kunnen wij ook wel Vlaams België bezetten. Pakken we meteen Rijssel en Duinkerken mee. Ironisch genoeg zou het voor het zeer verdeelde Oekraïne niet eens zo gek zijn om op te splitsen in een oostelijk russisch-georiënteerd deel en een westelijke Europa-gerichte staat. Ook leuk voor de Olympiadeteams. Maar dan natuurlijk wel op eigen instigatie, niet door Russische oorlogs(mis)daden!

Te boycotten evenementen
De westerse landen zullen de G-7 bijeenkomst, in juni te Sochi, boycotten als Putain zijn troepen niet meteen terugtrekt. Heroïsch. Verder moeten we ook geen hoogwaardigheidsbekleders naar de Paralympische Winterspelen sturen, die deze week in Sochi beginnen. En ook niet meedoen aan het Kandidatentoernooi te Khanty Mansiysk, vanaf 13 maart. O, hebben we daar al geen Nederlander?

Anand en 7 Oost-europeanen
Behalve de ex-kampioen zijn Kramnik, Andreikin, Topalov, Mamedyarov (de nrs. 1 en 2 van de FIDE World Cup en Grand Prix), Aronian, Karjakin (op rating) en Svidler (troef van het gastland) de deelnemers. 4 spelers uit de FIDE-evenementen en maar 2 van de ratinglijst. Vrij belachelijk en een mooie truc van de FIDE om te garanderen dat de eigen toernooien sterk bezet zijn. Volgende keer iets meer winnen in de Grand Prix, Anish, dan zit je er zo bij! De helft van het veld is Rus. Had Fischer leuk gevonden. Weliswaar moeten ze in ronde 1, 2, 3, 8, 9 en 10 alles tegen elkaar spelen, maar toch. Geen pleidooi voor nationaliteitrestrictie?

vanderwiel_column80x67Later deze maand
De Spinning Wiel zal toch maar berichten over de strijd om Carlsens uitdager aan te wijzen. Mijn voorspelling: Aronian, Kramnik, Topalov, Karjakin, Anand, Svidler, Andreikin, Mamedyarov, in die volgorde. En terwijl wij dat gebiologeerd volgen, gaan de kut-Russen lekker kloot-Scythen.

(John van der Wiel)

(Foto: Occupy philosophersforchange.org)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *