Meer vrouwen gaan schaken..(?)

Zo ongeveer tien keer per seizoen poneren we een stelling (bewering) op schakersinfo en kunt u met ons debatteren op schakersinfo over die stelling. Na die stellingperiode zullen we op de redactie onze conclusies trekken en er een artikel aan wijden. De stelling was dit keer de vraag: ‘Er moeten meer vrouwen gaan schaken?’

Er kwamen op de site een paar reacties binnen, maar een aantal reacties kwamen per e-mail op de redactie. Er is blijkbaar een terughoudendheid bij het reageren op een stelling bij onze lezers/bezoekers en de daarmee gepaard gaande registratie. Een nieuwe stelling publiceren we na de vakantieperiode (augustus). Conclusie(s) volgen hieronder.

Conclusie(s)?

Een drietal reacties gingen over het feit van de opvang op de schaakclub voor schakende vrouwen. De één zag graag een aparte groep en de ander juist weer niet en zou geen lid worden als ze een aparte behandeling zou krijgen op die club. Een ractie ging over het feit dat ze wel iets anders te doen zouden hebben dan schaken en weer een ander wilde juist geen vrouwen op de schaakclub (?). Dat vrouwen er geen zin in zouden hebben lijkt uw redacteur onzin. Men wil juist wel, maar kijken tegen een mannenbolwerk van jewelste aan.

Hersencellen?

Ook een mailtje kwam binnen met de stellingname van een schaker (man) dat er bij de vrouw iets zou ‘missen’. Voor die persoon verwijs ik graag naar een studie (conclusie) uit het tijdschrift voor de geneeskunde. “Dit heeft volgens een Engelse studie niets te maken met een biologisch verschil in intelligentie tussen mannen en vrouwen, maar wel met de cognitieve achterstand van vrouwen. Uit een vergelijking van de 100 beste Duitse mannelijke schakers met de 100 beste vrouwen uit dit land blijkt dat 96% van de verschillen toe te schrijven is aan het feit dat de groep mannen die schaakt veel groter is dan de groep vrouwen die zich hiermee bezighoudt: de besten uit een grote groep zijn altijd beter dan die uit een kleine groep. Dit is volgens de auteurs waarschijnlijk ook de reden waarom vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in het topsegment van andere intelligentie eisende activiteiten zoals wetenschap: zij missen competitie.”

Dat lijkt mij een goede sluitende conclusie.

Jan Bey.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *