Tata Steel Chess Tournament voor de deur

Tatacover

Wijk aan Zee maakt zich op dit moment op voor de 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament. De openingsceremonie vindt plaats op vrijdag 9 januari. Op zaterdag 10 januari worden de eerste partijen gespeeld. In De Moriaan wordt momenteel met man en macht gewerkt om de speelzaal in te richten waar grootmeesters als wereldkampioen Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Anish Giri en honderden amateurs hun partijen gaan spelen. In het hele dorp verschijnen vlaggen en banieren en ook de plaatselijke horeca en winkeliers maken zich op voor ‘het Wimbledon van het schaken’ en de massale belangstelling die dat met zich meebrengt. Het toernooi duurt tot en met 25 januari. De grootmeesters uit de Tata Steel Masters spelen in die periode ook een ronde in Rotterdam (15 januari) en Den Haag (21 januari). Alle speelronden zijn gratis toegankelijk voor publiek.

Speciale schaaktrein

 Op woensdag 7 januari zet de NS een speciale schaaktrein in (NS Social Coupé), die rijdt tussen Den Haag CS en Venlo. In deze trein bevindt zich een schaakcoupé, waarin Hans Böhm, toernooidirecteur Jeroen van den Berg en speciale gasten meereizen, waaronder Anish Giri en Nederlands kampioene Anne Haast. De coupé is voor treinreizigers toegankelijk. De trein vertrekt om 10.22 uur vanaf Den Haag CS.

Sterk deelnemersveld

 De 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament heeft een ijzersterk deelnemersveld, met zowel de wereldkampioen van de mannen ( Magnus Carlsen) als de vrouwen (Hou Yifan) en maar liefst vijf spelers uit de top 10 van de wereld, waaronder de nummers 1 (Carlsen) en 2 (Caruana). Nederland is goed vertegenwoordigd met twee spelers in de Tata Steel Masters (Anish Giri en Loek Van Wely) en vijf in de Tata Steel Challengers (Robin van Kampen, Erwin l’Ami, Jan Timman, David Klein en Anne Haast).

Carlsen live op tv

Het is voor het eerst dat Magnus Carlsen als wereldkampioen deelneemt aan het Tata Steel Chess Tournament. In thuisland Noorwegen is hij uitgegroeid tot een ware ster. Noorse tv-omroepen hebben met elkaar gestreden voor het bemachtigen van de exclusieve uitzendrechten van de partijen van Carlsen in Wijk aan Zee. In Noorwegen worden de partijen van Carlsen gedurende het toernooi live op televisie uitgezonden.

De Moriaan wordt omgebouwd voor Tata Steel 2015

De Moriaan wordt omgebouwd voor Tata Steel 2015

Live Stream commentaar

De speelrondes van de Tata Steel Masters worden ook dit jaar weer via de website van het toernooi Live Stream van (Engelstalig) commentaar voorzien. Aanvang: 13.30 uur, met uitzondering van de speeldagen in Rotterdam en Den Haag (aanvang om 14.00 uur) en de laatste speeldag (aanvang om 12.00 uur). Het commentaar wordt verzorgd door Yasser Seirawan, Tex de Wit, Hans Böhm, Yochanan Afek, Dirk Jan ten Geuzendam en John van der Wiel. Ook dit jaar zullen de commentatoren gasten en grootmeesters ontvangen tijdens de uitzendingen.

Commentaar voor bezoekers

Tijdens de speeldagen van de Tata Steel Masters in Wijk aan Zee worden de partijen door schaakexperts van commentaar voorzien. In de weekends vindt dit Nederlandstalig commentaar plaats in De Orangerie in Heliomare in Wijk aan Zee en op weekdagen in De Moriaan zelf. Tijdens de speeldagen in Rotterdam en Den Haag wordt daar op locatie commentaar gegeven. Het commentaar wordt verzorgd door Hans Böhm, Robert Ris, Gert Ligterink, Yasser Seirawan, Tex de Wit, Jop Delemarre, Paul van der Sterren, Hans Ree, Dirk Jan ten Geuzendam, John van der Wiel en Genna Sosonko. Aanvang: 14.30 uur, met uitzondering van Rotterdam en Den Haag (aanvang: 14.00 uur) en de laatste speeldag (aanvang: 13.00 uur).

Informatie 

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com. Volg ons ook via Twitter (@TataSteelChess), Facebook (TataSteelChess) en Instragram (TataSteelChess)

Robert Moens, woordvoerder Tata Steel

 

Extra opmerking van de schakers.info redactie:

Onze sponsor De Beste Zet zal met een boekenstand aanwezig zijn op 10, 17, 18, 24 en 25 januari. Omdat er ook dit jaar geen voortent is bij de Moriaan kunt u De Beste Zet vinden bij TIP aan de Voorstraat 12 in Wijk aan Zee. Voor meer info volg deze link.

De Beste Zet

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *