NK met mix van jong en oud

Van 10 tot 20 juni wordt het Nederlands kampioenschap schaken gehouden met een mix van jong en ‘oud’. Vanuit de nationale toplijst is het verheugend om te zien dat Loek van Wely weer eens acte de présence geeft. Daarnaast zijn deelnemers als de regerend kampioen Anish Giri en voormalige titelhouder Jan Smeets tevens ook de sterke favorieten. Vreemd is het echter dat er spelers als bijvoorbeeld Erik van den Doel en  Jan Werle ontbreken (Daniel Stellwagen in Amerika? en Sergey Tiviakov geschorst ofzo?) en zijn er wel de nummers 11, 12 en 13 van de topschaaklijst aanwezig in de spelers Wouter Spoelman, Sipke Ernst en Friso Nijboer. We zullen de reden daarvoor ongetwijfeld binnenkort vernemen via de ‘grijze kanalen’ van de schaakwereld..  (Jan Bey)

Hieronder geven we u het persbericht van de KNSB.

– Persbericht KNSB –

Het Brainport Eindhoven Nederlands Kampioenschap Schaken dat dit jaar van 10 tot 20 juni op High Tech Campus Eindhoven zal plaatsvinden, is het sterkste dat ooit gehouden is. Zo doen er behalve titelverdediger Anish Giri ook nog de oud-kampioenen Loek van Wely en Jan Smeets mee. Daarnaast hebben maar liefst 5 van de 10 deelnemers een elo-rating van boven de 2600 en bedraagt de gemiddelde rating 2581. 

Het toernooi-comité is gelukkig met het feit dat niet alleen de kwaliteit van het deelnemersveld hoog is maar dat tegelijkertijd de inbreng van de Nederlandse jeugd aan het kampioenschap niettemin aanzienlijk genoemd kan worden. Giri (16jaar) doet al voor de tweede keer mee aan het NK terwijl Robin van Kampen (16 jaar) en Benjamin Bok (15 jaar) hun debuut maken bij de nationale titelstrijd van de senioren. Van Kampen en Bok doen dat op basis van de twee wildcards die de organisatie te verdelen had. 

Bij de dames verdedigt Zhaoqin Peng haar Nederlandse titel. De Hoofddorpse vestigde met haar 11de titel vorig jaar een record. Ook hier is de inbreng van de jeugd met Marieke Dirksen (19 jaar) en Anne Haast (16 jaar) groot.  

Het deelnemersveld:

NK Algemeen

Anish Giri 2642

Friso Nijboer 2567

Sipke Ernst 2572

Dimitri Reinderman 2608

Jan Smeets 2659

Loek van Wely 2653

Erwin l’Ami 2620

Wouter Spoelman 2580

Robin van Kampen 2481

Benjamin Bok 2430

 

NK Vrouwen

Zhaoqin Peng 2397

Tea Lanchava 2364

Bianca Muhren 2295

Anne Haast 2220

Caroline Slingerland 2080

Marieke Dirksen 2063

Verheugend voor de Eindhovense organisatie is dat er opvallend veel spelers uit de provincie Noord-Brabant aan de titelstrijd deelnemen. Dat geldt voor Van Wely en Bok bij de mannen (NK algemeen) en Muhren, Haast en Dirksen bij de vrouwen. Dirksen woont bovendien in Eindhoven terwijl Bok uit het nabijgelegen Veldhoven komt.  Het Brainport Eindhoven NK Schaken 2010 wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Eindhoven, de Stichting Brainport Eindhoven, de Stichting City Dynamiek Eindhoven, High Tech Campus Eindhoven en de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

 Alle partijen van de Nederlandse Kampioenschappen zullen live te volgen zijn via nk.schaakbond.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *