Guliyev winnaar Noteboom

Winnaar Guliyev (foto:Maaijveld)

Winnaar Guliyev (foto:Maaijveld)

Lang leek het erop dat Schaakbondsdirecteur Mark van der Werf het 75e Daniel Noteboom toernooi op zijn naam zou schrijven maar in de slotronde moest hij toch de winst en daarmee de titel aan Internationaal grootmeester Nameg Guliyev (Azerbeidjan) afstaan (5,5 uit 6).

De jubileumeditie van dit vermaarde weekendtoernooi ging van start op ‘vrijdag de dertiende’ en ook nog in een carnavalsweekeinde. Van een feeststemming was weinig terug te zien bij de spelers, maar voor een aantal kwam het ongeluksgetal tot uiting in verliespartijen.

Met tien grootmeesters – waaronder enkele voormalige winnaars – was de A-groep met ruim honderd deelnemers goed en sterk bezet. De 75-jarige organisator – Leidsch Schaakgenootschap (LSG) – wist naast deze professionals de fraai ogende congreszaal van hoofdsponsor Corpus goed gevuld te krijgen met nog eens ruim honderd deelnemers in zowel een amateur B- als C-groep. Om het geheel extra luister bij te zetten was een jubileumvierkamp met Nederlandse kopstukken geformeerd. Zelfs een nazaat behoorde tot de deelnemers. Al met al een waardig eerbetoon aan de in de vorige eeuw gestorven talentrijke 21-jarige Noordwijker naar wie het toernooi vernoemd is.

In de openingsronde op vrijdagavond gingen direct al een aantal Leidse troeven onderuit, opvallend vaak tegen jonge schaaktalenten. Zo corpusverloor IM Edwin van Haastert verrassend van de 17-jarige Alik Tikrania en ook IM Jan-Willem de Jong moest het hoofd buigen voor een op papier mindere speler. De kersverse LSG-meester Arthur Pijpers kwam niet langs de 17-jarige Mischa Senders – een nieuw talent bij LSG (remise). Zelfs de grootste Leidse troef in dit deelnemersveld, grootmeester Erik van de Doel, moest met remise genoegen nemen. Dat betekende flink bikkelen voor deze toppers om nog enigszins aangehaakt te kunnen blijven; het weekendtoernooi heeft immers ‘slechts’ zes ronden. De zwaarste slijtageslag was op zaterdag waarin drie ronden worden gespeeld.

Bij het optrekken van de rook kon er meteen een streep door de namen van enkele grootmeesters worden gehaald. In de tweede ronde verloor grootmeester Misa Pap. In de derde ronde werd de Duitse titelfavoriet Daniel Fridman (hoogste ratinghouder) na 28 zetten pardoes mat gezet door zijn landgenoot en de voor LSG in de meesterklasse uitkomende meester Jan Sprenger. Ook de Groningse grootmeester Jan Werle verloor en de grootmeesters Vyachesslav Ikonnikov, meervoudig nationaal kampioene Zhaoqin Peng en Nameg Guliyev moesten een remise toestaan. De slopende vierde ronde van zaterdagavond had verder een aantal verrassende remises bovenin het veld. De enige speler die de grootmeesters door loting wist te vermijden bleek Leidenaar Van der Werf die ‘gewoon’ zijn partijen bleef winnen. Op zondagochtend ontliep hij opnieuw een grootmeester en scoorde daarmee zijn vijfde zege op rij.

Bey-redactie

Jan Bey (foto: Maaijveld)

Op dat moment was er nog één concurrent die hem kon verslaan: Guliyev met 4½ punten. In de laatste ronde speelden ze logischerwijs tegen elkaar en in eerste instantie leek het erop dat Van der Werf de wedstrijd naar zich toe zou trekken. In tijdnood maakte de Leidenaar echter een beslissende fout waardoor Guliyev zichtbaar tevreden de titel op zijn naam schreef.

(Jan Bey, maandag 16 februari 2015, Leidsch Dagblad)

(Foto’s Maaijveld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *