The Spinning Wiel, maart 2015: Spanning neemt toe

spinning logo

Ojee, gaan we het weer over Putain hebben? Ook, ja. Maar vooral toch over de Meesterklasse, die nog nooit zó onvoorspelbaar is geweest. En met enig geluk komen Kasparov, de FIDE en de KNSB ook nog even langs. Voelt u de spanning al stijgen?

Bekende stem

Afgelopen zondag, de televisie net aangezet. Hé, die stem ken ik! En inderdaad, het was Garry, die in ‘het Buitenhof’ de westerse wereld kwam waarschuwen voor Putain. In niet mis te verstane bewoordingen. Regelmatig werd de parallel met de Hitlertijd getrokken. ‘Als Putain zwakte ruikt, gaat hij steeds verder.’ ‘Toegeeflijkheid en onderhandelen werkt bij hem niet.’ ‘Op de komende militaire parade rijden ook Buk-raketten mee en Putain kennende, lopen daar misschien zelfs degenen mee, die de MH 17 uit de lucht geschoten hebben!’

John van der Wiel

John van der Wiel

                                 Relativeren?

Westerse analitici zullen wellicht opmerken, dat Kasparovs frustratie over het mislukken van zijn eigen politieke ambities de oorzaak is van zijn extreme uitlatingen. Ik vrees echter dat de oud-wereldkampioen het in deze geheel bij het rechte eind heeft en dat we, zoals hij ook steeds zegt, moeten leren van de fouten uit het verleden (lees: jaren ’30). Putain verstaat alleen de taal van de vuist. Terwijl de westerse politieke leiders vergadertijgers zijn, bedrijft Putain, die de laatste jaren steeds gekker en brutaler wordt, old school machtspolitiek.

          ‘Vrijwillige banneling’

Kasparov is Rusland ontvlucht en woont nu in de VS. Geef hem eens ongelijk. Op de vraag of hij in de nabije toekomst Moskou denkt te bezoeken, antwoordde hij vorig jaar ‘dat hij geen enkele reizen boekt.’ En op de vraag wat de strategie van de politieke oppositie in Rusland zou (moeten) zijn: ‘Wat voor strategie (is er), als je neergeschoten kan worden?’ Vorig jaar zei hij dit, en dit jaar werd Boris Nemtsov afgeknald! En hoe volstrekt leugenachtig en lak hebbend aan iedereen waren de verklaringen, die al snel uit het Kremlin kwamen! Twee van de ‘meest waarschijnlijke scenario’s’, zo meldde men, waren A) vermoord door islamitische terroristen; B) door oppositiekringen zelf, om een ‘martelaar’ te creëren. Goh, zou er niemand anders belang bij hebben?

Wordt spannend

Zolang Kasparovs advies, om Putain zo hard mogelijk aan te pakken, niet voldoende wordt opgevolgd, zal de nieuwe Iets Minder Koude Oorlog voor veel spannende momenten zorgen, en niet op een leuke manier. Wat kunnen we nog meer vol Spinning spanning tegemoet zien? Wie Carlsens nieuwe uitdager wordt? Voorlopig niet. Waar er in maart 2013 en 2014 kandidatentoernooien werden gehouden, is het volgende pas in maart 2016. Ondoorgrondelijk, der FIDE wegen, we weten het, maar in dit geval misschien niet zo erg: het jaarlijkse werk was wel wat erg frequent. Wel zijn er in 2015 twee Vrouwen-WK’s! Ook weer heel apart. Het eerste, een K.O.-toernooi, is op 16 maart in Sochi begonnen. Rond 7 april hebben we dan een nieuwe wereldkampioene. In oktober speelt die een WK-match tegen Hou Yifan. Ik dacht dat zij titelverdedigster was, maar de Chinese speelt dan als uitdaagster dankzij het winnen van de FIDE Grand Prix 2013-14. Whatever.

De echte apotheose

Spannend was ook, dat er begin deze week een gesprek plaatsvond tussen een kleine delegatie van topschakers en KNSB. Daar lijkt niet veel opzienbarends uitgekomen te zijn, al ziet het ernaar uit, dat Jan Stomphorst zal terugtreden als bestuurslid Topschaak en dat er o.a. gestreefd zal worden naar de vorming van een Spelersraad. Kom ik nog wel eens op terug. Maar de echte, heuse climax mogen we in april verwachten. In de Meesterklasse. Wat gebeurt daar allemaal? Ten eerste waren er 3 teams die op rating zo ver achterlagen, dat ze de degradatie moesten gaan uitvechten: Utrecht, Pathéna Rotterdam en SISSA. Die zijn nu allemaal veilig, al jok ik hier een beetje. Groninger Combinatie zou met een vrij licht slotprogramma en een Houdini-act nog op gelijke hoogte met Rotterdam kunnen komen.

Nieuwe kampioen?

De gedoodverfde favoriet en titelverdediger En Passant is van de toppositie geduikeld. Waar het onderin bijna afgelopen is voor Voerendaal en Groningen, is de kampioensstrijd spannender dan ooit: Charlois/Europoort 10, 381/2; BSG 10, 37; En Passant èn HMC Den Bosch op 9,

Robert Ris (foto: Rene Olthof)

Robert Ris (foto: Rene Olthof)

381/2. Daarbij moeten de nrs. 3 nog tegen elkaar. Klinkt fantastisch voor Charlois, maar BSG heeft het lichtste programma: Pathéna en SISSA. En als het uiteindelijk BSG zou worden, dan…dan…, nee, ik ga geen rare dingen beloven! Toch geen echt superteam, met Ris, Riemersma, Willemze als grootste troeven. Alleraardigste jongens, maar…dat is misschien juist het geheim: team spirit!

                        Het waarom

Een deel van de verrassingen zit ‘m in de omstandigheid dat sommige oud-kampioenen niet zo nodig hoeven. De captain van Voerendaal schijnt aan het begin van het seizoen al gezegd te hebben ‘dat het misschien wel goed zou zijn om te degraderen.’ Ook bij En Passant lijkt het heilige moeten te ontbreken. Ligt dat aan de competitieformule? Het is ironisch, zuur, grappig en opwindend, allemaal tegelijk. Huns ondanks hebben de clubs er een ware thriller van gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *