Dubai open 2015: Grootmeester betrapt op gebruik schaakapp

Dubai_cover

Tijdens het Dubai open 2015, dat op dit moment wordt gehouden in Dubai, is de Georgische grootmeester Gaioz Nigalidze betrapt op het gebruik van een smart phone met een schaak app. In zijn partij tegen de Armeense grootmeester GM Tigran Petrosian ging Gaioz vele malen naar het toilet en vooral als de stelling een cruciale wending kon nemen. Petrosian melde dit bij de hoofdarbiter Mahdi Abdul Rahim. Nadat Nigalidze was gescreend op een elektronisch apparaat werd dit niet gevonden. Toen men echter het toilet controleerde waar hij steeds heen ging vonden de arbiters een in toiletpapier gewikkelde mobiele telefoon. Nigalidze ontkende dat deze van hem was maar een van de apps was ingelogd met zijn account en op de schaakapp stond zijn stelling.

Het voorval is gemeld aan de Fide en Nigalidze is uit het toernooi verwijderd. Nigalidze was de afgelopen twee jaar kampioen van Georgie en heeft een rating van 2566.

Engels persbericht op de toernooisite: http://www.dubaichess.ae/2015/04/12/dubai-bans-georgian-chess-champion-caught-cheating-at-dubai-open-chess-tournament/

1 reactie

  1. renzo schreef:

    je Vraagt je af of die titels wel terecht behaald werden in dit geval (GM, titel van Georgisch kampioen enz)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *