OKU 2015; vertrouwd toernooi op een nieuwe locatie

 

Onder de deelnemers: Jorden van Foreest, Roeland Pruijsers en Zhaoqin Peng (foto's: René Olthof)

Onder de deelnemers: Jorden van Foreest, Roeland Pruijsers en Zhaoqin Peng (foto’s: René Olthof)

Het Open Kampioenschap van Utrecht (OKU) zal dit weekeinde (5-7 juni) plaatsvinden. Met 200 deelnemers is het maximum wel bereikt, maar er is nog plaats genoeg voor toeschouwers. Op een nieuwe locatie deze keer. Na twee jaar Maarssen keren we terug naar Utrecht en zullen te gast zijn bij het Utrecht Stedelijk Gymnasium. De organisatie kijkt weer uit naar een geslaagd weekendtoernooi.

Spektakel mag verwacht worden, bijvoorbeeld om de strijd om de eerste plaats in de A-groep. Negentien titelhouders hebben hun deelname toegezegd, waaronder zes grootmeesters. De ratinglijst wordt momenteel aangevoerd door IGM Csaba Horvath, bekend van verschillende andere toernooien in Nederland, maar voor het eerst deelnemend aan het OKU. Terug zijn titelverdediger IGM Zhoaqin Peng en IGM Bogdan Lalic. Beide hebben de afgelopen jaren meerdere malen meegedaan en waren vorig jaar nog in de laatste ronde betrokken bij de titelstrijd. Het was onder andere de remise van Lalic die Peng in de gelegenheid stelde om de hoogste trede van het erepodium te beklimmen.

Net als vorig jaar zal het OKU het toneel zijn van twee kampioenschappen van de regionale schaakbond SGS. Vrijdagavond, tijdens de eerste ronde, zullen de clubteams van Laren en HSG (Hilversum) uitmaken wie de opvolger wordt van Baarn als bekerhouder van de SGS. Als promotieklasser lijkt HSG de favoriet voor deze finale, maar (promoverend) tweede-klasser Laren heeft in de laatste twee rondes al bewezen in de beker het niveau van de promotieklasse aan te kunnen. Het beloofd een spannende finale te worden, welke zowel in de speelzaal als via internet live te volgen zal zijn.

Naast de bekerfinale vormt het OKU ook het strijdperk van het persoonlijk SGS kampioenschap. Kijkend naar de deelnemerslijst in de A-groep valt het op dat de sterkste vertegenwoordigers van de clubs BSG, Paul Keres, En Passant, Het Koningsgambiet, Oud Zuylen en SSC qua rating aardig dicht bij elkaar geplaatst zijn. Al met al kan het een sterk bezet kampioenschap met mensen van veel verschillende verenigingen genoemd worden. Zal één van de ratingfavorieten er met de eerste prijs vandoor gaan of wordt Koning ELO gepasseerd bij de strijd om de opvolging van IGM Zhaoqin Peng?

Een schaaktoernooi als het OKU kan natuurlijk alleen een succes zijn als naast deze titelhouders ook de nodige andere schakers meedoen. Dezen kunnen we in deze bijdrage niet allemaal persoonlijk bij langs gaan, maar wel willen wij graag nog even de aandacht vestigen op de delegatie van Schaakvereniging De Pion (Roosendaal), die dit jaar voor het eerst mee gaan doen aan het OKU. Het is altijd goed om te zien dat een schaakvereniging met een grote afvaardiging je toernooi bezoekt, daarnaast hebben wij met de deelname van Ger IJzermans ook Sponsorweer het voorrecht om een vertegenwoordiger van de hoofdsponsor bij de deelnemers te mogen zien! Net als vorig jaar is de Landelijke Belangen Vereniging de hoofdsponsor van het OKU.

Komt vooral kijken bij het Utrecht Stedelijk Gymnasium of volg het toernooi via onze website www.paulkeres.nl/oku.

Persbericht van de OKU organistatie

(Van de redactie: Schakers.info zal dit weekend het OKU op de voet volgen met partijen, uitslagen, standen en foto’s).

1 reactie

  1. 5 juni 2015

    […] Onder de deelnemers: Jorden van Foreest, Roeland Pruijsers en Zhaoqin Peng (foto’s: René Olthof) Het Open Kampioenschap van Utrecht (OKU) zal dit weekeinde (5-7 juni) plaatsvinden.  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *