Franse Top 12, Anish Giri met Bischwiller Frans team kampioen

Cover_france

 

De Franse teamcompetitie wordt de laatste jaren gespeeld als een aaneengesloten toernooi van 11 ronden. Er zijn verschillende redenen om de top van de competitie zo te spelen. De media aandacht is veel groter, er spelen veel meer topspelers mee en het is zo voor sponsors interessanter. Een korte periode met veel aandacht doet het beter dan de verspreide, onoverzichtelijke, één keer per maand gespeelde competitieronden. Dit is trouwens de reden waarom de Meesterklasse in de jaren 90 overging naar 4 centraal georganiseerde weekenden en één gezamenlijke ronde. Het was redelijk succesvol alleen de klachten van clubs dat ze het contact met hun eerste team verloren was reden om hier mee te stoppen. Dit was eerste stap om de professionalisering van de Meesterklasse een halt toe te roepen. De definitieve nekslag was het beëindigen van de Play-offs.

In Frankrijk spelen 3 Nederlanders mee: Anish Giri, Ivan Sokolov en Loek van Wely. Tot dusver speelden ze samen 19 partijen waarvan er maar één verloren ging. Ivan had de beste start met 4 uit 4, daarna drie remises maar in ronde 8 sloeg hij weer toe. Onder zijn tegenstanders 2 spelers met 2700+. Anish Giri verloor één partij maar staat inmiddels op 6 uit 8 en op de elolijst kruipt hij richting de 9e plek. Loek van Wely speelde slecht 3 partijen in de eerste 8 ronden maar staat al wel op 2,5 uit 3.

Anish Giri staat met zijn team, Bischwiller, eerste in de stand, Ivan met Chalons-En-Champagnestaat zesde en Loek met Clichy tweede.

In ronde 9 behaalde Anish Giri zijn 6e overwinning, Ivan Sokolov speelde remise, Loek was vrij.

In ronde 10 won Anish wederom en haalde daarmee Wesley So in op de fide elolijst, Anish is nu 9de met goede kansen om nog wat plaatsen te stijgen. Met zijn 7e overwinning is hij de hoofdverantwoordelijke dat zijn team Bischwiller, met nog één ronde te gaan, nog steeds bovenaan staat . Ivan en Loek haalde beide een halfje binnen.

Ronde 11 speelde Anish niet mee met zijn team Bischwiller dat wel Frans kampioen werd. Loek verloor maar zijn team Clichy  werd tweede, Ivan speelde remise en werd met zijn team zesde.

 

Hieronder alle partijen van de Nederlanders.

 

 

 

1 reactie

  1. 7 juni 2015

    […] De Franse teamcompetitie wordt de laatste jaren gespeeld als een aaneengesloten toernooi van 11 ronden. Er zijn verschillende redenen om de top van de competitie zo te spelen.  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *