Leiden Chess Tournament 2016: Vrouwen in de hoofdrol, Loek van Wely in bijrol

leiden_chess_16_Coverb

Vlak voor de start van de jubileum editie van het Leiden Chess Tournament (15-24 juli) zien we uiteindelijk dat er een van de sterkste edities van de afgelopen tien jaar is ontstaan. Met circa 150 deelnemers uit zeventien verschillende landen, met in de top van de A-groep zo’n dertig titelhouders, is dit evenement loodzwaar bezet. Ik kan me niet herinneren dat er – in de breedte – een dergelijk sterk deelnemersveld is geweest. Vanaf plaats dertig en omhoog (>2250-2662) zijn er voldoende buitenlanders en titelhouders voor het scoren van GM- en IM-normen. Men moet vanzelfsprekend nog wel even een behoorlijke score behalen, maar de kansen (met buitenlander norm) zijn nu in voldoende mate aanwezig. Naast de top van de A- en B-groep zullen ook de partijen van de dubbelrondige vrouwen vierkamp over beide weekeinden op deze site (en elders) live te volgen zijn!

Evenals vorig jaar zal de Leidse (gast)grootmeester John van der Wiel zijn taak als VIP (Very Irritating Person) opnieuw vervullen tijdens de opening op donderdag 14 juli (vanaf 19:00 uur bij het Leidse station). Tijdens het toernooi zal John opnieuw zo’n drie keer met een speler/speelster hun partij(en) voor het publiek bespreken. Dus ook als bezoeker heeft u voldoende reden om bij het evenement in het denksportcentrum Leiden te zijn. Live beelden in de bar verhoogt bovendien het analysegenot, met daarbij het nodige visserslatijn en de fraaie varianten die ongetwijfeld zullen passeren is het in Leiden goed toeven. De geïnteresseerden kunnen hier het Toernooiboekje 2016 downloaden en/of bekijken.

We wensen u zowel als deelnemer of als bezoeker/kijker veel schaakplezier!

Jan Bey (Toernooi directeur Leiden Chess Tournament)

————————————————————————————————————————

De tiende editie van het Leiden Chess Tournament staat in het teken van schakende vrouwen. Er zal in dit  jubileumtoernooi een dubbelrondige kroongroep bovenop het Open internationale toernooi zijn met de  vier sterke regionale schaaksters Martine Middelveld, Ioana Smaranda Padurariu, Rosa Ratsma en Leonore  Braggaar. Alle vrouwen behoren tot de topvijftien van ons land. Voorts zien we in het Open toernooi in de top van het deelnemersveld meervoudig nationaal kampioen grootmeester Zhaoqin Peng en de absoluut sterkste vrouw van dit moment in het Aziatische werelddeel internationaal meester Irine Kharisma Sukandar. Daarnaast eveneens opnieuw (groot)meesters uit vele landen.

 

Opening:

Het startsein voor de tiende editie van het Leiden Chess Tournament wordt op spectaculaire wijze verricht in het omgebouwde Stationsgebied bij Leiden centraal.

Op donderdag 14 juli vanaf 19:00 uur is het evenemententerrein voor een deel omgebouwd voor een doorlopende simultaan voor passanten en zal worden gegeven door de sterke amateur Bert van der Marel en zal de hoofdsponsor Roel Piket (what’s in a chessname..) het in een kloksimultaan opnemen tegen onder meer enkele vrouwen (thema van dit jubileumtoernooi) en cosponsors. We nodigen u van harte uit om dit spektakel te komen bekijken of om er gratis aan mee te willen doen.
Mail even naar janbey@leidenchess.com dat je graag een uurtje wilt komen schaken tijdens dit openingsevent.

Top 10 Deelnemers:

1 GM Van Wely, Loek NED M 2662
2 GM Postny, Evgeny ISR M 2625
3 GM Sandipan, Chanda IND M 2568
4 GM Ikonnikov, Vyacheslav RUS M 2538
5 GM Horvath, Csaba HUN M 2520
6 GM Pavlovic, Milos SRB M 2475
7 IM Pijpers, Arthur NED M 2473
8 GM Pruijssers, Roeland NED M 2463
9 FM Ten Hertog, Hugo NED M 2458
10 IM Sagar, Shah IND M 2433

Het Open toernooi duurt dit keer van 15-24 juli 2016 en is inmiddels half volgeboekt met meer dan tachtig  schakers. Op donderdagavond 14 juli heeft het toernooi zijn traditionele opening evenement. Meer hierover op de website gedurende de maand juni: www.leidenchess.com

 

David Howell ontvangt eerste prijs uit handen van de hoofdsponsor Roel Piket (foto: René Olthof)

David Howell winnaar Leidenchess 2015 (foto: René Olthof)

Eindstand 2015

Positie Naam Punten Land Rtg TPR W-We
1 GM Howell, David W L 8.5 ENG 2698 2895 1.42
2 GM Postny, Evgeny 7 ISR 2642 2675 0.57
3 GM Nikolic, Predrag 6.5 BIH 2601 2621 0.5
4 GM Chatalbashev, Boris 6 BUL 2516 2543 0.48
5 GM Tiviakov, Sergei 6 NED 2639 2512 -1.03