Voerendaal boekt benauwde zege op sterk Caïssa

In de derde ronde van de Nederlandse competitie trad SV Voerendaal op tegen medepromovendus Caïssa I. De Amsterdamse vereniging is op papier de minst sterkste club uit de Meesterklasse. Dankzij de komst van enkele sterke spelers is het elan in Amsterdam toegenomen en met de juiste teamspirit kan men tot de nodige verrassingen komen. Braceland ESGOO moest dit in de tweede ronde hardhandig ervaren.
Voerendaal, dat een goede competitiestart kende, wilde vandaag een fraai resultaat boeken. De redenen hiervoor zijn tweeledig.
De pessimistische kijk leert dat het belangrijk is om tegen potentiële mededegradatiekandidaten twee matchpunten te scoren. De optimistische kijk leert dat je tegen de zwakkere teams moet scoren om in het linkerrijtje te blijven.

In het eerste tiental van Caïssa stroomt het nodige Limburgse bloed. Op het eerste bord speelt niemand minder dan ex-Limburgs en ex-Nederlands kampioen GM Paul van der Sterren. Bij deze vriendelijke rustige Limburger begon na enkele jaren rust het schakersbloed sneller te stromen hetgeen resulteerde in een comeback bij Caïssa. De andere Limburgse nieuweling is Ivo Timmermans. Na zijn jeugd bij GESS doorgebracht te hebben, had hij 17 jaar lang zijn hart verpand aan Sas van Gent. Het tweede deel van zijn schaakcarrière start Ivo bij Caïssa. De meest bekende speler van Caïssa is GM Hans Ree. Deze viermalig Nederlands kampioen is naast zeer sterk schaker vooral bekend vanwege zijn schrijverschap en zijn columns.
Aan de opstelling kon men zien dat Caïssa met stoute plannen naar het Zuiden was vertrokken. De sterke geroutineerde spelers Piet van der Weide en Juan de Roda Husman waren de vervangers van Hovenga en Riemens.

Gelijkopgaande strijd (3-3)
De twee teams bestreden elkaar met de fluwelen handschoen. Er was nergens een bord in vuur vlam. En mocht al een schaker zijn pyromane intenties tonen dan werd het mogelijk binnenbrandje profylactisch door de tegenstander geblust. De hoge mate van wederzijds respect uitte zich in een snel aantal remisepartijen.
De partij tussen Arno Bezemer en Tom Bus (7,z) leek een scherpe Fischer-Sozin-Velimirovic-aanval te worden. Geïnspireerd door de partij van Oosterom – Swinkels, Ned-ch U21, Venlo neutraliseerde Bus met 6…Pa5 de witte aanvalsdriften. Na een paar keer e5 achterwege gelaten te hebben accepteerde Bezemer het remiseaanbod. Toen het hek eenmaal van de dam was, volgden al snel de remises op bord 8,9 en 10. Christof Sielecki (8,w) was met een licht voordeel uit de opening gekomen. Daar waar bij Christof het motortje haperde, begon Robert Kikkert steeds sterker te spelen. Een algehele afruil met remise was het gevolg. Patrick Driessens(9,z) leek ook steeds iets beter te staan maar hij kon geen vorderingen maken. Er restte niets anders dan het punt te delen met Gert-Jan van de Hoeven. In de partij Christian Braun (10,w) – Michael Wunnink was het evenwicht nauwelijks verbroken. De beide spelers vochten tot het diepe eindspel om de vredespijp te roken.
Caïssa kwam op voordeel door kopman Paul van der Sterren. In een thematische partij werd Oscar Lemmers (1,z) langzaam maar zeker van het bord gedrukt. Andrei Orlov (2,w) trok na drieënhalf uur spelen de stand gelijk. De Leeuw van Piet van der Weide kon zijn klauwen niet tonen. Eerst kreeg Andrei ruimtewinst, vervolgens druk op de zwarte koningsstelling om een fatale verzwakking uit te lokken. Toen was het snel gebeurd.

Tussensprintje(5-3)
Voerendaal verzekerde zich dankzij een Oezbeeks/Russisch een-tweetje van een matchpunt. Mihail Saltaev (3,z) bestreed het Reti-systeem van de gerenommeerde grootmeester Hans Ree met een dame-uitval naar b6. Deze dame infiltreerde in de witte stelling om nooit meer terug te keren. Gelukkig kreeg Mihail voldoende materiaal voor de dame. In het verre eindspel wisten de twee torens van Mihail een matnet te componeren. Felix Levin (5,z) kon zich na de opening verheugen op het loperpaar en initiatief op de damevleugel. In de tijdnoodfase had Ivo Timmermans geen adequaat antwoord op het vernietigende 23.La4.

Slotakkoord
Met nog twee borden te gaan leek de winst binnen. De Kiebitzers spraken echter over een 5-5. “Ali staat verloren en Daniël staat 2 pionnen achter”, werd in de wandelgangen gefluisterd.
Ali Bitalzadeh(6,w) gaf in de opening enkele stoten op de koningsvleugel (h3, g4) en voerde enkele schijnaanvallen uit op de damevleugel. Juan de Roda Husman pareerde de aanvallen en plaatste in tijdnood een tegenaanval op de achilleshiel (verzwakte koningsstelling) van Ali. Het was meteen uit.
Rob Witt en Daniël Hausrath volgden lange tijd de aanbevelingen van Mihail Marin. Witt kreeg de pion en Daniël het initiatief. In de tijdnoodfase verloor wit nog een pion maar had als compensatie actief spel.
Tijdens de post-mortem van de partij Bitalzadeh – de Roda Husman sloot Piet van der Weide zich bij het gezelschap aan met de gevleugelde woorden:”Wit staat gewonnen”. Dit behoefde enige uitleg. Stond hun speler Witt nu gewonnen of was het wit, de Voerendaal-speler. Ik vermoed dat Piet het laatste bedoelde want ik hoorde Daniël tien minuten later zeggen:”Schei…., das war ein theoretisch Endspiel; Ich sollte zuerst Kf5 ziehen und dann gewinne ich mit den Augen geschlossen. Ich kann dieses Endspiel nicht mal an meinen Schülern zeigen!” De ergernis van het niet winnen maakte al snel plaats voor de blijdschap van het winnen van de match.

Einduitslag 5,5-4,5
Het was een zware bevalling.. met een prachtige baby als resultaat. Voerendaal staat nu alleen op de tweede plaats.
Voerendaal-2 won vandaag wederom met prima rapportcijfers (6-2 tegen Brunssum I). Hebben zij misschien kampioensaspiraties…..?
In de volgende ronde treft Voerendaal de voor eeuwig jonge honden van Utrecht. Hier kan Voerendaal op zeer sterke tegenstand rekenen.

Tom Bus