Zwaarbevochten zege Hans Böhm in ‘Homo Ludens Trofee’

(Persbericht: Bart Stam)

Hans Böhm heeft donderdag 3 mei de vijfkamp tegen Loek van Wely gewonnen om de ‘Homo Ludens Trofee’. Gemakkelijk ging dat niet want pas rond 21 uur viel de beslissing in het laatste onderdeel backgammon (3-2). Eerder op de dag had ‘Mr. Chess’ het tafeltennissen en biljarten gewonnen, terwijl zijn Brabantse uitdager de score weer gelijktrok (2-2) door toe te slaan bij het tennis en tafelvoetbal.

Beide schakers startten hun vijfkamp bij TTV Hilversum. De techniek en routine van Hans Böhm, die in zijn jeugd lid was van een tafeltennisvereniging in Rotterdam, gaven de doorslag tegen de soms fel aanvallende Van Wely: 21-13 en 21-17. Wel kwam de Ossenaar in de tweede set nog op een 9-6 voorsprong. Ook het biljarten (driebanden) eindigde in een vrij eenvoudige overwinning voor Hans Böhm: 15-4. De Hilversummer gaf zijn tegenstander weinig kansen om caramboles te maken.

Loek van Wely bracht de spanning terug door de tennispartij op het bekende Melkhuisje in Hilversum overtuigend te winnen met 6-1 en 7-5. Vooral zijn sterke service en forehand gaven de doorslag. Wel kwam Böhm in de tweede set nog op een 5-3 voorsprong. Het aansluitende tafelvoetbal in Café Brabant inspireerde de Nederlands kampioen blijkbaar dusdanig dat hij score gelijk wist te trekken (2-2), hoewel beide spelers nauwelijks voor elkaar onder deden: 10-8, 4-10 en wederom 10-8 ten gunste van Van Wely in de beslissende set.

Zo moest uiteindelijk backgammon in Huize Böhm de doorslag geven. Onder het toeziend oog van onder anderen Jan Timman nam de gastheer al snel een 12-2 voorsprong, waarna de strijd beslist leek. Van Wely toonde zich een uiterst taaie tegenstander door met gedurfd spel de stand terug te brengen tot 13-11, waarna Hans Böhm met zijn routine uiteindelijk via 14-11 en 15-11 de match om de Homo Ludens Trofee in zijn voordeel besliste.

(Foto’s) uitreiking van de Homo Ludens Trofee en enkele wedstrijdfoto’s.

Bart Stam reikt de trofee uit aan de winnaar 2018 Hans Böhm

 

 

Update 19 april 2018:

Programma vijfkamp Hans Böhm-Loek van Wely

Het programma van de vijfkamp (‘Homo Ludens Trofee’) tussen Hans Böhm en Loek van Wely op donderdag 3 mei in Hilversum is bekend:

11.00 uur: tafeltennis (http://www.ttvhilversum.nl/);

12.30 uur: biljart (http://www.cafedemaarschalk.nl/;

14.00 uur: tennis (https://www.melkhuisje.com/;

16.00 uur: tafelvoetbal (http://www.cafe-brabant.nl/;

17.00 uur: backgammon (tuin huize Böhm).

 

Publiek is van harte welkom. Alleen backgammon is voor genodigden, onder wie de side-betters. Het is nog mogelijk om € 40,= in te zetten op een van beide spelers. Bij overall winst (minimaal 3-2) voor de eigen favoriet krijgt men € 60 uitgekeerd. Side- betters zijn onder anderen Jan Timman, Huib Knuvers, Bessel Kok, Twan Burg en Richard Duijn.

Aanmelden kan via bartstam@ziggo.nl.


Door: Bart Stam

Ze zijn schakers maar ook fanatieke sport- en spelletjesfanaten: Loek van Wely (45) en Hans Böhm (68). Het moest er dus een keer van komen, een vijfkamp tussen beide matadoren om de ‘Homo LudensTrofee’. Op donderdag 3 mei is het zover in Hilversum. Ongeacht het eindresultaat belooft het een boeiend spektakel te worden.

“We hebben er in het verleden wel eens over gesproken maar tijdens het laatste Tata Steel Chess toernooi in Wijk aan Zee zijn de plannen voor een vijfkamp concreter geworden,” zegt Hans Böhm. “Waarschijnlijk heb ik Hans in Wijk aan Zee iets te vaak uitgedaagd tijdens het live-commentaar,” grapt zijn tegenstander. Dan serieus: “We waren er redelijk snel uit welke vijf onderdelen we gaan doen. Eigenlijk zijn er geen andere sporten ter sprake geweest.”

De vijfkamp bestaat uit tennis (twee sets plus super tiebreak), tafeltafeltennis (drie sets tot 21 punten), biljarten (driebanden groot biljart tot vijftien caramboles), tafelvoetbal (drie partijen tot elf doelpunten) en backgammon (tot vijftien punten).

En waarom geen schaken? Böhm: “Als het niveauverschil te groot is, dan kun je dat alleen oplossen met een handicap. Daarom gaan we dus niet schaken. Het leuke van deze vijfkamp is dat we nu eens tegen elkaar gaan spelen op terreinen waarbij we eigenlijk niet goed weten hoe goed de ander daarin is.” Van Wely vult aan: “We doen niet aan handicaps. Ik acht Hans licht favoriet met backgammon en biljarten hoewel dat zeker geen uitgemaakte zaak is. Daarnaast heb ik veel ervaring met de combinatie van schaken met tennis en tafeltennis.”

Over de einduitslag en het verschil in leeftijd (ruim 22 jaar), zegt Hans Böhm. “Geen idee. Loek had qua leeftijd mijn zoon kunnen zijn, dus er komt altijd een moment dat de jeugd de overhand krijgt. Maar ik voel me goed en koester hoop.” Van Wely: “Hans zal wel een betere techniek hebben met tennis en tafeltennis, maar juist in deze fysieke sporten zal ik proberen hem te slopen. En een Brabander uitdagen met biljarten is natuurlijk de goden verzoeken!”

De vijfkamp zal zich dus afspelen in Hilversum, de woonplaats van Hans Böhm. Beiden nemen een secondant mee. De twee kemphanen spelen niet voor niets; de inzet is honderd euro per gewonnen onderdeel en nog eens honderd euro voor de overall winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar de ‘Homo Ludens Trofee’. De bedoeling is dat de winnaar zijn titel jaarlijks zal verdedigen, ook tegen andere uitdagers.

Side bets

Er bestaat de mogelijkheid om mee te doen. De inleg per weddenschap op de overall winnaar bedraagt veertig euro, bij winst wordt zestig euro uitgekeerd. Iedereen die meedoet met de side bet kan bij de krachtmeting aanwezig zijn. Na afloop is er een gezamenlijke, aangeklede borrel.

Aanmelden kan via bartstam@ziggo.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *