Promoveren in Coronatijd

Nu de KNSB competitie al meer dan een jaar stil ligt, werd de Schaakbond geconfronteerd met een aantal teams die in het nieuwe seizoen niet meer bestaan of een niveautje lager willen spelen. De vraag is dan natuurlijk hoe los je dat op? De KNSB heeft er voor gekozen om de open gevallen plaatsen te vullen met teams die een klasse lager bovenaan stonden toen de competitie werd gestopt in Maart 2020.

Laten we er eens één team uitlichten: WLC uit Eindhoven. Dit team komt uit in de derde klasse 3h en stond op het moment van afbreken één bordpunt voor op HSC uit Helmond. WLC had wel het onderlinge duel verloren en het leek daarmee op de situatie die Ajax en AZ in het voetbal hadden. In het schaken ga je dan echter niet naar de rechter.

Voor de ene plaats in de tweede klasse zouden dus acht teams in aanmerking komen. Twee teams trokken zich terug uit de promotie competitie en er bleven er zes over: Oud Zuylen Utrecht 1; DSC Delft 2; Souburg 1; SG Max Euwe 2; WLC 1; Autovakmeester Schaap Mach 1.

Om een werkende indeling te maken, zou er worden gespeeld in drie ronden waarbij er in ronde 1 twee teams zouden worden vrij geloot. Laat nu WLC hier bij horen en zij waren direct geplaatst voor de halve finale. terwijl deze competitie van start ging trok nog een team zich terug uit de tweede klasse, en daarmee werd de halve finale ineens de finale.

Zaterdag 19 juni 2021, de dag van de waarheid.

De gekozen manier om te spelen was een online wedstrijd waarbij beide teams thuis zouden spelen onder toezicht van een wedstrijdleider. Dit houdt in: 8 tafels op minimaal 1,5 meter afstand waarbij elke speler een laptop heeft met verbinding naar de Tornelo website. Ook was het daarbij verplicht een zoom meeting open te hebben staan inclusief camera waar elke speler zichtbaar is voor zijn tegenstander en de wedstrijdleiders. Het had dus best veel weg van een potje online schaken op Chess24 of chess.com. Het grootste verschil is dat de notatieplicht wel van kracht blijft. Het stond voor elke speler vrij om naast het scherm ook een schaakbord te gebruiken waarbij de stelling overeen moet komen met de positie op het scherm, dit natuurlijk om te verhinderen dat iemand gaat zitten analyseren op het bord.

Het is als speler wel apart om zo te spelen, in je eigen clubgebouw zonder fysieke tegenstander. Zo is het aanbieden van een drankje onmogelijk en een mouse slip kan je de partij kosten. Gelukkig heeft de Tornelo software de optie om je muis zet te bevestigen, dus mocht je je vergissen, kun je de zet nog afbreken en de juiste doen. Ik zelf, ja inderdaad ik speelde zelf ook mee, zag er ook nog een ander voordeel in, als bullet speler op internet zag ik zo de kans om mezelf te dwingen om niet alles a-tempo te spelen, iets wat ik tijdens de oefenpotjes op vrijdagavond gemerkt had. Het werkte voor mij zo goed dat ik zelfs in lichte tijdnood kwam.

Hoe te spelen was nu duidelijk maar de vraag is natuurlijk tegen wie. Onze voorronde werd gespeeld door Oud Zuylen 1 en Souburg 1. Het was een duidelijke overwinning geworden voor Oud Zuylen met zesenhalf tegen anderhalf. WLC was gewaarschuwd en op de dag der dagen werd er met teams aangetreden die van ongeveer gelijke sterkte waren, was maar zes punten rating verschil. De afgelopen jaren werden de goede resultaten van WLC vooral gehaald door een plus score op de eerste 5 borden. Vandaag werd dit toch een ander verhaal.

Op de eerste drie borden haalde WLC maar een half punt, maar met drie nieuwe aanwinsten werd er op de laatste vijf borden hevig op los gescoord. Dit maakte van de eindstand 5,5 – 2,5, een uitslag die niet was verwacht. Vooraf was vooral de zorg wat te doen bij een 4-4 eindstand en dit bleek dan via het beker reglement te gaan, in die zin dat bord 8 zou afvallen en zo verder. Het scenario wat er bij 8 remises zou gebeuren is mij niet duidelijk geworden. WLC dus na tientallen jaren terug in de tweede klasse, een boeiend experiment.

De manier van spelen zo op afstand en online mist wel een sociaal aspect, maar is zeker in geval van een promotie cq degradatie wedstrijd voor herhaling vatbaar. Er is een extra wedstrijdleider nodig maar er hoeft niet gereisd te worden en het contact met je teamgenoten is beter dan verdeeld zitten in verschillende auto’s. Een ander punt is dat er geen sprake is van een thuis of uit voordeel. Dus KNSB, dit is voor herhaling vatbaar maar laten we wel hopen dat dit niet moet door corona of een andere covid-varianten.

Oud Zuylen – WLC  2,5 – 5,5

SG Max Euwe 2 – Autovakmeester Schaap Mach 1  2,5 – 5,5

 

 

 

 

 

1 reactie

  1. Gerard Welling schreef:

    Leuk verhaal, maar voor sommigen oudgedienden toch wat onwennig. Zo begonnen we wat later omdat niet alles werkte bij de topborden van Oud Zuylen I en toen de wedstrijd werd gestart kreeg ik zelf het Tornelo bord niet voor mijn neus. De wedstrijdleider verhielp dat waarna de zoomverbinding uitviel… Geen idee of het een browserprobleem was of iets anders maar gelukkig mochten we door spelen. Al hebben mijn tegenstander en ondergetekende elkaar niet gezien, wat jammer is want wij speelden voor het laatst in 1999 ! Door scherm-instellings problemen viel ook het remise aanbod van mijn tegenstander van het scherm, en zag ik dat pas een zet later. De meningen over de herhalingsvatbaarheid zijn dus ernstig verdeeld 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *