Huh? Nooit meer Matten?

 Matten-einde625

Altijd een aangename verrassing op mijn deurmat: Matten van de Nederlandse uitgever New In Chess. Trouw als ik ben aan mijn gewoontes lees ik altijd eerst even het voorwoord van de makers/redacteuren Dirk Jan ten Geuzendam, Allard Hoogland en Rob van Vuure. Wat kunnen we in dit nummer verwachten?! Wie schets mijn verbazing als na het opsommen van de redactionele hoogstandjes in die aflevering, besloten wordt met het regeltje: “Met veel plezier hebben we dit tijdschrift de afgelopen zes jaar gemaakt. Dit is het laatste nummer. We hopen dat u Matten zult missen. Adieu!”

Mij enigszins in ontreddering achterlatende..

3148_boek-Matten12-350

Ik probeer dan de zaken enigszins te overdenken en neem dan een van de huidige zeldzame Nederlandstalige schaakboeken in de hand (hoewel de redactie van New In Chess al die jaren spreekt van een tijdschrift) en ga naar mijn leeshoekje op de bank. Nog niet echt lezen, een scan zal ik het maar noemen. Ik kom (nog) niet aan echt lezen toe en laat die woorden van de uitgever over het stoppen van Matten nog even bezinken.

Wat zou de reden kunnen zijn voor het stoppen?! Is dat omdat de Nederlandse schaakmarkt te klein is voor een dergelijke uitgave? Is dat omdat de redactionele formule is uitgewerkt? Of zou het kunnen zijn dat er geen kopij genoeg voorhanden zou zijn?

Ik kan me daar niets van voorstellen. Oud en Nieuw Schakend Nederland hebben elkaar toch altijd genoeg te vertellen. Genoeg visserslatijn en indianenverhalen. Ik bezit bijvoorbeeld een schaak-  en schrijversarchief  van mijn vader die op relatief jonge leeftijd is overleden (1923-1984). Alleen van zijn schrijfsels kun je al meerdere boeken vullen. Heeft ‘ie overigens bij zijn leven ook gedaan. We zullen New In Chess binnenkort om een vraaggesprek verzoeken.

Wat me direct opviel in het voorwoord is dat er een ‘uit de school klappen’ verhaal staat in deze Matten 12 van de hand van Leon Pliester. De op 23 oktober 2012 overleden internationaal meester heeft lang getwijfeld over het schrijven en plaatsen van zijn verhaal over Bobby Fischer. Op de omslag staan elf namen van de scribenten, maar geen Leon Pliester. Je zal naar de inhoudsopgave moeten bladeren, want er is op de omslag niets van dit artikel terug te vinden. Een redactionele beslissing uit piëteit of een foutje van de eindredactie? Enfin, vooralsnog is dit niet mijn enige vraagteken over deze laatste Matten.

Boel_Peter625Tata-mvVanzelfsprekend was het eerste artikel dat ik met veel interesse las, het stukje geschiedschrijving van de hand van Peter Boel over de deelname van de schrijvende pers in Hoogoven-, Corus- en Tata schaaktoernooien. Ik neem ook al een behoorlijk lange periode deel aan dit jaarlijkse evenement van schrijvende schaakvrienden(innen). Eerst nam ik deel in de zogeheten PeRs-groep van PR-mannen en journalisten. Deze groep van Corus PR-man Mari van der Vlist met onder meer PR mensen van bedrijven, een hoofdredacteur van HDC-Media (De Telegraafmedia) en een columnist van de Volkskrant, ging in eerste instantie voor het weekendplezier en de schaaksfeer in de Moriaan. Al snel heeft men mij toen naar het journalistenkampioenschap geloodst. Als ik in dit groepje liefhebbers op drie-uit-drie eindigde kreeg een ander de eindzege, omdat ik bijvoorbeeld twee keer wit had of op zondagavond mijn consumptiebonnen niet had (op)gebruikt?! Heel gezellig, maar het journalistenkampioenschap is serieuzer. Over mijn laatste verslag over dit feest in Wijk aan Zee (Peter Boel de sterkste ..) schreef Peter in Matten ‘gloedvol’. Erg leuk om te lezen dat mijn jaarlijkse toernooiverslag(en) als gloedvol wordt ervaren. Want uit mijn jaarlijkse (foto)verslagen is goed te zien/lezen met hoeveel plezier de journalistieke deelnemers jaarlijks terugkeren.

Ik hoop dat New In Chess nog eens terugkomt op de beslissing om te stoppen met dit zo u wilt blad, tijdschrift of boek over schaakverhalen. De vergrijzende Nederlandse ‘schaakwereld’ is trots op die Nederlandstalige uitgave. Het kost slechts 14,95. Dan er maar iets meer voor betalen? Eindig ik toch weer met een vraagteken.

Mijn advies is: massaal kopen deze Matten 12.

Misschien komt de uitgever terug op zijn beslissing om ermee te stoppen.

(Jan Bey).

Foto’s archief schakers.info/Maaijveld.

MATTEN 12 is te koop bij de reguliere boekenverkopers en bij:

New In Chess

De Beste Zet

1 reactie

  1. Kees schreef:

    Waarom publiceer je de schaakverhalen van je vader niet op deze webite?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *