Schaakevenementen: augustus 2014

schaakevenementen

 

De maand augustus staat volledig in het teken van de schaak olympiade die dit jaar in Noorwegen wordt georganiseerd. Sinds Magnus Carlsen de hoogste trede op de schaakladder heeft bereikt is er in Noorwegen aardig wat geld vrij gekomen om toernooien en evenementen te organiseren. Zo is er het Norwegian Open en probeert men de match om het wereldkampioenschap tussen Anand en Carlsen te organiseren. Zo blijkt dat een doorgebroken speler zelfs in een niet echt schaakland veel kan losmaken. Je vraagt je af wat er in een schaakland zoals Nederland gebeurd als wij zo’n speler zouden hebben. We zullen onze hoop voorlopig moeten richten op Anish Giri die langzaam maar gestaag de top 10 van de wereld in zicht krijgt.

Tromsø 2014 Schaak Olympiade olympiad-logo

In het open toernooi speelt Nederland mee met bijna de sterkste opstelling. Ivan Sokolov neemt dit jaar niet deel omdat hij werkzaamheden heeft in het Midden-Oosten. Voor de rest zijn alle bekende namen aanwezig: Anish Giri, Loek van Wely, Sergei Tiviakov, Erwin L’Ami en Robin van Kampen. Op de rating ranglijst is ons team nummer tien. Gezien de afgelopen toernooien mogen we ervan uit gaan dat Loek en Sergei goed in vorm zijn. Anish heeft een redelijk toernooi gespeeld in Biel, de enige speler die het de laatste maanden wat moeilijker heeft is Erwin L’Ami. Hij heeft geen goed NK achter de rug en tijdens zijn deelname in Dieren aan het open NK lijkt het ook niet echt te vlotten. Het kan natuurlijk zijn dat hij zwaar in training is voor de Olympiade en dat alles op zijn pootjes terecht komt.

Het damesteam is flink in training geweest en lijkt klaar om de rest van de wereld te bestoremen. Tijdens een trainingsmatch tussen de mannen subtop en de dames werd het 12.5-12.5. Er waren wel een aantal hoopvolle uitschieters. Kersverse Nederlands kampioene Anne Haast won al haar 5 partijen, en Biance Muhren haalde 4 punten binnen. Lissa Schut haalde 50%. Dat geeft wel aan dat de twee routinees Thea Lanchava en Zhaoqin Peng nog niet in topvorm zijn, maar voor het team zijn zij toch degenen die de klappen moeten opvangen en niets hoeven te forceren. Met de nieuwe teamcaptain Pedrag Nikolic zou men wel eens ver boven de 16e plaats kunnen eindigen die men nu inneemt op de ratinglijst van het toernooi. Dames verras ons….

Datum: zaterdag 2 augustus tot en met donderdag 14 augustus.

Link: http://tromso2014.no/  

Nederlandse evenementen in augustus:

Nu is het niet zo dat als de wereldtop in Noorwegen zit er in ons eigen land niets gebeurt. Zo is er het jaarlijkse toernooi in Vlissingen en vindt er in Borne het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap (ONJK) plaats.  

Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi 2014 hz-logo-2014

De formule die men tijdens dit toernooi hanteert is uniek voor Nederland. Op bijna alle speeldagen begint de ronde om half zeven ‘s avonds, wat dit een toernooi maakt die prima met een vakantie te combineren is. Overdag lekker aan het strand en dan ‘s avonds een potje schaken. Mocht u er echter fanatiek tegen aan willen dan is er de hele dag de tijd om u voor te bereiden. Onder de deelnemers zijn zeker 12 grootmeesters waaronder de Nederlandse coryfeeën Sipke Ernst en Erik van Den Doel. Zoals gebruikelijk zijn de partijen live op internet te volgen via de site van het toernooi.

Datum: zaterdag 2 augustus tot en met zaterdag 9 augustus.

Link: http://www.hztoernooi.nl/hz/  

Open Nederlandse Jeugdschaak Kampioenschappen ONJK2014VKPB

Maandag 4 augustus start het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap (ONJK). Het ONJK wordt al weer voor de vierde keer gehouden in Sportcomplex ’t Wooldrik te Borne. Tot en met zaterdag 9 augustus strijden jongens en meisjes in zes verschillende leeftijdscategorieën om de titel. De Twentse Zyon Kollen doet ook dit jaar weer mee en zal zijn titel proberen te verdedigen.

Ook dit jaar is het aantal deelnemers weer gestegen. Stichting Caïssa organiseert rondom het toernooi tal van andere activiteiten. Zo wordt er op donderdagmiddag een voetbaltoernooi door de Bornse Voetbalvereniging BVV georganiseerd. Daarnaast kan de jeugd ook zwemmen in het zwembad van ’t Wooldrik. 

Het toernooi is uiteraard ook toegankelijk voor publiek. Het is niet alleen mogelijk om een kijkje te nemen in de speelzalen, maar ook om de belangrijkste partijen live op een groot scherm te volgen in de recreatieruimte. Hier is ook de mogelijkheid om zelf een potje te schaken.

Datum: maandag 4 augustus tot en met zaterdag 9 augustus

Link: http://www.onjk.nl/