Mooie start voor TATA Steel Chess

Het eerste weekeinde van het TATA Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee is voor bijna alle Nederlandse deelnemers in de grootmeestergroepen goed verlopen. Op vrijdag begonnen traditioneel als eerste de vierkampen, maar daarover later meer. Echter op zaterdag zagen we in de A-groep het Nederlandse talent voor de wereldtop, Anish Giri. na zeventig zetten WK-kandidaat Boris Gelfand verslaan. Op zondag speelde Giri een plusremise tegen Radjabov. De twee remises (beide met zwart) van Loek van Wely mogen er ook zijn. Dat geeft een belofte voor de toekomst, maar resultaten uit het verleden .. etc. In de B-poule een goede start voor Erwin L’Ami met een zege op Tiviakov en een remise tegen het jonge talent Nyzhnik. Timman’s remise tegen Europees kampioen Potkin mag ook genoemd worden. Echter op zondag trof Timman het niet tegen een getergde Tiviakov. In de C-poule trof promovendus Pieter Hopman het niet met zijn twee nullen tegen de twee GM’s met een flinke 2600+ achter hun naam.
Meerdere info (zo niet alle) is te zien en te lezen op de toernooisite www.tatasteelchess.com.

Krantjes
Elk jaar brengt de organisatie een krantje uit en laat daarin onder meer via advertenties alle subsponsoring zien. Leuke artikelen larderen het krantje met veel extra info. Als u van plan bent naar Wijk aan Zee te gaan, kunt u het krantje bemachtigen uit een standaard in de entree van de commentaartent op de centrale weide van Wijk aan Zee. Helemaal bovenaan dit verslag ziet u een scan van dit krantje met daarop een grafisch weergegeven tent. Daarnaast stuurde ze dit keer de eenmalige uitgave RondomSchaak naar omwonenden en bedrijven met algehele informatie over het Tata toernooi. Zie foto hierboven een scan van de kop van het krantje en hieronder de column: Wist u dat..(?)

Commentaar
Elke speeldag is er commentaar in het Tata-paviljoen (tent op de weide). Afgelopen weekeinde werd dit gegeven door Ivan Sokolov en voor een zaal met honderden toeschouwers. Op het moment dat uw verslaggever binnenwandelde (14.45)  zou dat commentaar al aan de gang moeten zijn. Op dat moment kwam Dolf Vos (voorzitter van het organisatiecomité) echter vertellen dat Sokolov (nog) niet was gearriveerd en dat Gert Ligterink al dan niet tijdelijk het commentaar zou verzorgen. “Ik heb me hier niet op kunnen voorbereiden en ben er niet op gekleed, dus u zal het moeten doen met een kijk op mijn dagelijkse kloffie” aldus een zich vooraf verontschuldigende Ligterink. Hij zou het echter snel en goed oppakken met een analyse van de partij tussen Giri en Radjabov, totdat Sokolov (inmiddels door de organisatie opgetrommeld) arriveerde. “Ik heb wel eens tien uur geslapen door een jetlag toen ik een toernooi in Las Vegas speelde, maar mijn record staat nu op twaalf uur. Ik ging vannacht om 2.30 uur naar bed en dacht geen wekker te hoeven zetten” en daarmee kreeg Sokolov de lachers op zijn hand en verklaarde hij meteen zijn absentie tot 14.30 de volgende dag.

Vierkampen
Op vrijdag begon in een volle sporthal De Moriaan de weekendvierkampen. In de hoogste groep viel de gedeelde zege van Leonore Braggaar op (Op Eigen Wieken/Philidor). Zij won de groep (met een tpr van 2335) samen met Daan in ‘t Veld met voor beiden een score van 2 punten (3). De winnaars in de tien tweede klasses waren:  Peter Doggers (2A – 3 pnt), Dinard van der Laan (2B – 2,5), Lisa Hortensius (2C – 2,5), Bart-Piet Mulder (2D – 2,5), Peter de Roode (2E – 2,5), Chris de Saegher en Max Merbis (2F – 2,5), Hans Uitenbroek (2G – 2,5), Ron van Wezel (2H – 3), Eric Hoogenes en Enrico van Egmond (2I – 2) en Jeroen Edeling (2E – 2,5). Er waren in totaal 126 vierkampen verdeeld over negen klasses.

(Jan Bey)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *