Naar de pomp lopen en de boot ingaan..

Nee, dit is geen vervelend verhaal. Slechts een kort sfeerverslag van de tweede week van het Tata Steel Chess evenement. Op de rustdag van maandag 23 januari kijken we even kort naar de standen. Op de toernooisite is immers verder alle info te vinden.

In de A-poule gaan Carlsen en Aronian na acht ronden aan de leiding. Beide spelers verzamelden tot dusver 5,5 punt. Giri speelt – zijn stijl getrouw – op buigen of barsten. Hij heeft naast de zoete smaak van twee keer de winst ook twee keer in het stof mogen bijten. Die andere landgenoot, herintreder Loek van Wely, gaat voor de titel ‘remiseKingLoek’. Hij kwam alle acht partijen tot een puntdeling en we hopen dat dit goed gaat voor Loek. We weten dat die vorige halfjes scorende landgenoot (Tiviakov) nu in de B-poule zijn kunsten moet vertonen. In de B-poule een lange rokade voor Jan Timman en dit is niet alleen een streep door de aspiraties van Timman, maar ook voor zijn fans (waar ik er een van ben). Hij had zo’n goede start met 3 uit 5 en ziet nu enigszins verbaasd een 0-0-0 achter zijn naam. (foto Maaijveld: met vertwijfeling in de ogen spreekt Timman zondag na afloop met Alexander Münninghoff). Bovenin het klassement spelers als Harikrishna. Motylev en Bruzon. In de C-poule een gevecht tussen Tikkanen en Turov. Daan Brandenburg staat hier vijfde met 4,5 punt, maar toch al twee punten achter het leidende duo.

In promotiegroep A (tienkampen) hebben schakers als Robins Swinkels en Igor Bitensky na drie ronden de leiding (2,5 punt). Op het vinkentouw zit onder meer onze boekenrecensent Richard Vedder met 2 punten. In de B-groep gaat Axel Rombaldoni met 2,5 punt aan kop, maar heeft concurrentie van onder meer Arno Bezemer, Mark van der Werf, Jan Rooze en de goed voor de dag komende 3 J’s. met 2 punten. Neehee, niet die zangers uit Volendam, maar de schaker Jan Jaap Janse (Paul Keres).

Das Boot
Met heel veel media-aandacht werd afgelopen zaterdag dan eindelijk het gestrande vrachtschip Aztec Maiden (Filipijnen) van het strand getrokken. Het was zelfs zo druk afgelopen weekeinde dat het uren duurde voordat men door Beverwijk heen ging en naar het Tata-paviljoen kon. Afgezien van de ingenomen parkeerplekken voor schaakliefhebbers, dus ook veel ‘ramptoerisme’ in het dorp. Sommige parkeerden van pure ellende (uren wachten) hun auto in Beverwijk en gingen naar Wijk aan Zee lopen (ja, een wandeling van 7 km).

Ook uw verslaggever is even het strand opgelopen om naar die op het strand vastgelopen klomp staal te gaan kijken. Bijgaande foto (Maaijveld) verteld u onder meer hoe druk het was, maar ik was al snel weer weg, want een koude snijdende storm en regen in het gezicht is zeker geen pretje.

Even stemmen
In dit verslag geven wij u nog even het advies om te gaan stemmen.

Neehee, het kabinet Rutte is niet gevallen. We verzoeken u vriendelijk om naar de website te gaan van Chesscafe.com en te stemmen voor het Book of the year Award 2011: Invisible Chess Moves van Yochanan Afek & Emmanuel Neiman. Het boek is genomineerd bij de beste drie en we vragen u om opnieuw uw stem uit te brengen voor dit onderhoudende en leerzame boek. Zie onder meer een boekrecensie van Richard Vedder op schakers.info.

Afek: “The closing date is Sunday January 29th 2012, however experience shows that it is better not to postpone it to the last moment… It shouldn’t take more than two minutes of your time. Additional supporters are most welcome as every vote might prove the decisive one. Please vote now, together we can do it again!”

Daar hebben wij ‘Vedder’ niets aan toe te voegen.

(Jan Bey)

(Foto’s Maaijveld)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *