Trio wint Groninger schaakfestival 2012

winnaars A groep

Het traditionele eindejaarstoernooi, het schaakfestival van Groningen, werd dit keer voor de 50ste editie (sinds 1963) gehouden. Uw eindredacteur nam deel in een minicompact toernooi met de Olympische gedachte en mijn kerstkaars doofde snel (.), maar gaandeweg het evenement had ik toch gelukkig veel leukere zaken te bewonderen.

Tijdens de ronden partijcommentaar van Gert Ligterink en Hans Böhm, een tweekamp tussen Jorden van Fooreest en John van der Wiel (1-3), boekenstalletjes (met onder meer die van De Beste Zet van Erika Sziva), gaf Yochanan Afek een workshop/lezing in het nieuwe Café Atlantis en gaf een fraaie explicatie van het nieuwe gezamenlijke project van Afek & Böhm. Dit keer een nieuwe uitgave: ‘Het Paard’. Een aanrader met veel fraaie paardsprongen over de 64 velden. Onze boekenrecensent Richard Vedder zal daar ongetwijfeld wel een recensie over verzorgen in 2013. Daarnaast gaf Afek ook nog een studiesimultaan. In feite teveel voor dit verslag.

Eveneens een Atlantis/Sissa snelschaaktoernooi met veel herrie en muziek (goede training). Er waren maximaal 32 deelnemers met GM/IM deelname, zie de website van café Atlantis voor de uitslagen. Leuk te vermelden is dat kroegbaas Lambertus van der Marel op de slotdag in een afsluitende simultaan GM John van der Wiel versloeg.

Zie de toernooisite voor alle uitslagen en dagverslagen (en foto’s van onder meer Harry Gielen en Bart Beijer)

(de wat onscherpe foto’s zijn van mijn LG-smartphone).

 Jan Bey.

&&&

 Andriasian, Kovchan en Ernst winnen Gronings Festival

Van de toernooisite:

‘Zo’n laatste ronde begint altijd vroeg. Voor sommigen te vroeg. Een enkeling nam een taxi om op tijd te komen. Anderen keerden om toen ze niet meer op tijd konden komen. Voor wie niets meer kon winnen was het moeilijk om er nog een sprankelende partij uit te persen. De eerste korte remises kwamen al vroeg binnen. Ook werden de jaarlijkse oliebollen geserveerd.
In elke groep was het nog spannend. Dat er op sommige borden gevochten zou worden tot de afgekloven botjes, was duidelijk. Om te beginnen in de A-groep. Daar hadden zes spelers kans op de 1e plaats.’

Lees meer..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *