Tata, Ca – Ca?

 (Foto: kleindochter Lente van eindredacteur/opa Jan Bey)

Nee, omdat ik net een match tegen een 13-jarige gespeeld heb, ben ik me niet gaan toeleggen op babytaal. Alles zal weldra duidelijk worden: oudste toernooi van Nederland, jonge winnaar(s) en het belang van timing. Zorgen dat je er tijdig bij bent.

Plusscore
Zowel tegen de huidige dames- (Ushenina) als algemeen wereldkampioen sta ik +1. Wat wil dat zeggen? Nou, vrij weinig, behalve dat je er vroeg bij moet zijn. Tegen ze spelen, wanneer ze nog jong en semi-onervaren zijn. Daar is Hoogovens/Corus/Tata altijd goed voor geweest: ‘s werelds grootste talenten spotten en meteen naar Wijk aan Zee lokken. Zeggen ze toch geen nee op. Zelfs tegen Kasparov heb ik +1 gestaan (wereldcadettenkampioenschap 1976). Daarna echter vergeten tijdig te stoppen. Nog altijd pijn en onrechtvaardigheidsgevoelens van die partij in Graz 1981, met het j’adoube-incident, die ik nogal onnodig van hem verloor. Gelukkig heeft Garri deze eeuw daarvoor enkele malen in het cachot gezeten. Dat is nu echt karma! Nu Putin nog.

Weer naar Wijk aan Zee
Het is al bijna zover. De 75e editie in die rare badplaats. Helaas zijn de A- en B-groep tegenwoordig zo sterk, dat daar de prille talenten dun gezaaid zijn. Moet je meer in de C-groep zoeken. Dit jaar is het grotendeels Nederlands grut (Klein, Admiraal, Schut. Terwijl Swinkels en Burg misschien al routiniers moeten heten?), zal ook wel iets met bezuinigingen te maken hebben. Wat dat aangaat moet ik een kleine correctie t.o.v. de vorige Spinning Wiel melden: het lijkt er toch meer op, dat Kramnik wel had willen spelen, maar het iets krappere budget dat niet toestond.

‘Redelijk A-groepje’
Ook Ivanchuk en Topalov missen we dit jaar in het bovenste gezelschap, maar het is toch nog wel een redelijk groepje met een gemiddelde Elo van 2732, categorie 20 en de volgende spelers (+ plaats op de wereldranglijst): Carlsen (1), Aronian (3), Caruana (5), Karjakin (6), Anand (7), Nakamura (9), Wang Hao (14), Leko (19), Giri (29), Harikrishna (49), Van Wely (68), Sokolov (82), l’Ami (145) en Hou Yifan (215). En nu verwacht u zeker dat ik prognoses ga doen over zoiets moeilijks? Ach, heb ik me toch weer laten ompraten.

De Ka-klank
Als trouwe lezer hebt u dit al vaker gezien. Het mysterie van al die toppers in de schaakwereld, wier naam met de ‘ka’-klank begint: Capablanca, Karpov, Kortchnoi, Kasparov, Kamsky, om er een stel te noemen. Letten we even niet op, staan er weer drie in de top-6! En mijn voorspelling luidt: twee winnaars in 2013, met +4 of +5: Carlsen (who else?) en Caruana. Ga ik daar zomaar aan Anand, Aronian en Nakamura voorbij, die in Wijk aan Zee een voortreffelijke staat van dienst hebben? Tja, het leven van een orakel is vol gevaren. Maar Anand is al heel lang zoekende naar zijn vorm, terwijl Aronian en Nakamura in 2012 nogal wisselvallig waren.

Caruana, echt?
De kleine Italiaan, die meer in de VS en Hongarije gewoond heeft, meen ik, is dat dan wel een winnaar? Niet eerder een grijze muis? Optisch wel, ja. Maar ik geloof dat langzamerhand de nieuwe generatie de macht gaat overnemen. Zoals Suat Atalik, u weet wel, de ex van Van Wely, jaren geleden al zei:”Ik haat die akelige kleine rekenmachines (gekuiste versie, hij bedoelde er wel jonge mensen mee)!” Daar schaarde hij ook Tatiana Kosintseva onder, van wie hij prompt kansloos verloor. Caruana kan nog wel wat meer dan rekenen. Dat bewees hij o.a. in de sterke zeskamp Sao Paulo/Bilbao 2012, gedeeld eerste met Carlsen en fraaie winstpartijen tegen Karjakin en Aronian. Ook Karjakin rekent goed, is goed voorbereid, maar mist m.i. die ‘extra dimensie’, die Caruana (en zeker Aronian) soms wèl lijkt te hebben.

Andere ereplaatsen
3. Aronian; 4. Leko, Karjakin, Nakamura. Daarna pas Anand. En hoe zit het met het niet-russische rood-wit-blauw? Giri was in 2011 sensationeel, vorig jaar ging het in week 2 helemaal mis. En nu? Zal er sterk van afhangen, hoeveel rust en voorbereiding hij heeft weten in te plannen. Ik vermoed dat Anish in zijn laatste schooljaar zit, dat zijn nooit de makkelijkste periodes voor een schaker. Iets meer stress, veel te vroeg op moeten, boekenlijsten afkrijgen enz. enz. Ik doe een gokje en zeg dat Loek van Wely beste Nederlander wordt. Hij zit wat meer in de luwte, iedereen eist resultaten van Giri maar veel minder van hem. Loek is echter zeer ervaren in dit type toernooi, heeft het ‘the hard way’ moeten leren, maar als hij met een goede mind-set naar Wijk aan Zee komt, sluit ik een plusscore niet uit.

En verder?
In de ook niet kinderachtige B-groep (gemiddelde rating 2627, categorie 16) is Arkady Naiditsch de elofavoriet, gevolgd door Movsesian en Edouard. Ik vind Naiditsch altijd een beetje een koffiehuisspeler, maar wel een heel goede. Doet me terugdenken aan de tijd dat ik betrokken was bij de totstandkoming van de eerste toernooien van Bessel Kok in Brussel. Ik beschreef Bessel dan aan mensen die hem niet zo goed kenden als ‘een goede koffiehuisschaker, waarbij het ‘goede’ betrekking had op de koffiehuizen’. Vond hij wel leuk. Zal spannend worden, die B-groep. De ‘Nederlandse’ inbreng bestaat daar uit Tiviakov, Nikolic, Smeets, Van Kampen en Timman.

Jong en oud
Ik hoop al voorzichtig, dat Robin van Kampen (2581) iets moois kan doen, al is hij maar 12e op rating. The times, they are a’changing: Jan Timman heeft met 2566 de allerlaagste rating in B. Toch kan ik me absoluut geen dikke minscore van hem voorstellen. Tenzij er erg veel ‘senior moments’ opduiken, misschien. Die hoop ik ook nog wat uit te stellen en wanneer over 5 jaar jonkheer Jorden van Foreest zijn eerste NK-titel Algemeen behaalt en ik goed ontweken heb, dan zult u wederom met een oude plusscore lastiggevallen worden! Maar de jonge rekenbeesten zijn niet te stoppen. Komt ook dat zien in Wijk aan Zee!

(John van der Wiel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *