Een lesje voor Botwinnik

Op de Schakersinfo-redactie komen regelmatig nieuw verschenen boeken binnen. Alle boeken worden door ons bekeken en vervolgens besproken in recensies. De meeste boeken worden door Richard Vedder op onze site besproken, maar soms mag ik dat ook doen. Zo zijn we dankbaar voor de vele boeken van uitgevers als New In Chess, Tirion Sport, Everyman Chess, Mongoose Press, etc., maar zo af en toe komt er op de redactie ook iets binnen van een schaakvereniging!

Zo kunnen we u met veel plezier melden dat er bij de schaakvereniging Botwinnik (Zoetermeer) een speciale uitgave is gemaakt van de 16 schaaklessen door Jan Willem Duijzer. Het epistel kreeg de fraaie titel: ‘Een les voor Botwinnik..‘ Als de oud-wereldkampioen nog had geleefd zou hij van een dergelijke titel behoorlijk boos zijn. Ik heb altijd begrepen dat hij niet makkelijk voor zichzelf was, maar op zeker ook niet in de omgang.

Hoe dan ook, vele wijze lessen met dit eind 2012 in *.pdf verschenen bundeltje van 60 pagina’s. Hieronder een veelzeggend stukje tekst uit het voorwoord van de voorzitter van sv Botwinnik.

(Eindredactie, Jan Bey)

(“Een lesje voor Botwinnik”, vrijelijk te downloaden van de site van Botwinnik (www.svbotwinnik.nl) of te bestellen door € 5,- over te maken op rekening 2554752 t.n.v. Botwinnik o.v.v. “schaakbundel”.)

Jan Willem Duijzer heeft op verzoek van het bestuur van Botwinnik schaaklessen geschreven, die nuttig, grappig en actueel bleken te zijn. Jan Willem begint zijn eerste les al onorthodox, door aan te bevelen een schaakpartij zeker niet te openen met 1. e2-e4 e7-e5. Later legt hij uit hoe sexy schakers zijn en hij schuwt ook niet zijn politieke inzichten te delen. De lessen zijn in eerste instantie verschenen op de website van Botwinnik.

Jan Willem verzorgde in het verleden twee maal per jaar een speciaal clubblad met verhalen en grappige momenten binnen de vereniging. Deze specials vonden altijd grote aftrek onder de Botwinnik leden. Nu is de laatste special al weer even geleden.
Als bestuur van Botwinnik meenden wij, dat er weer iets speciaals moest gebeuren. Wij vonden de lessen van Jan Willem bijzonder genoeg om er, met zijn toestemming, een speciale uitgave van te maken.
Daarom dit “lesje” voor Botwinnik.
Ik wens iedereen veel leesplezier en veel leermomenten toe.

Rina Westerduin
Voorzitter Schaakvereniging Botwinnik


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *