Che Guevara and chess: ‘Mi segunda novia’ (my second girlfriend)

Che_Guevara-S-ClaraCuba625

(Foto Wikipedia: het mausoleum van Che Guevara in Santa Clara op Cuba)

De afgelopen week viel letterlijk het nieuwe magazine van New In Chess (2013/6) uit mijn brievenbus en wat me vrijwel direct in het oog sprong was de omslagfoto van de Argentijnse  – vanaf 1959 ook Cubaanse – vrijheidsstrijder Che (Ernesto) Guevara. Deze bekende revolutionair en Cubaanse guerrillaleider werd in 1967 op nog geen veertigjarige leeftijd gedood in Bolivia. Maar wist u dat hij ook een schaakliefhebber was?

CheHigh-wikiUit Wikipedia:
Na door een deserteur te zijn verraden wordt Guevara op 8 oktober 1967 in de buurt van La Higuera tijdens een patrouille overvallen door het Boliviaanse leger. Na een korte strijd raakt Guevara gewond aan zijn been en wordt overmeesterd. De Boliviaanse president Barrientos geeft, na op de hoogte te zijn gebracht van Guevara’s arrestatie, het bevel om Guevara onmiddellijk te executeren. De executie wordt uitgevoerd door de Boliviaanse onderofficier Mario Terán.

In 1997 worden de resten van Guevara’s lichaam opgegraven en naar Cuba getransporteerd waar Guevara op 13 juli 1997 met een staatsbegrafenis wordt bijgezet in het mausoleum in Santa Clara. Volgens regisseur Steven Soderbergh was Che zijn tijd 40 jaar vooruit in zijn denken over Bolivia.
Immers, begin 2006 werd Evo Morales, een Boliviaans boerenleider, de eerste inheemse president van Bolivia.’

NIC-Mag491-210x150Bijna vanzelfsprekend ga je in dit internet tijdperk naar zijn bio op Wikipedia en natuurlijk is dan ook je interesse gewekt naar de schaakvaardigheden van deze revolutionair en speelde hij op niveau?! In zijn Nederlandse Wiki en ook in z’n Engelse bio staat niets over zijn schaken. Ik kon nog wel ontdekken dat hij van zeilen hield en van motorrijden, maar qua sport las ik alleen ergens iets over Rugby.
In het artikel in New In Chess lezen we onder meer dat hij ook nog aan de Olympiade van 1948 heeft deelgenomen en aan de Olympische spelen (atletiek). In dit artikel ook veel historisch fotowerk van David Jarrett en David Delucia.

Kijk dat is nu zo’n fraai voorbeeld van ‘s werelds grootste schaakmagazine New In Chess. Als je op de hoogte wilt blijven in de schaakwereld en ook terloops nog enige schaaktraining wilt ontvangen, moet je in feite een abonnement op dit magazine hebben. In Nederland zijn we sowieso niet verwend met een goed schaakblad nadat de bladen schaakbulletin en schaaknieuws waren verdwenen. Ons KNSB-bondsblad (schaakmagazine) is mij al jaren een doorn in het oog en een goed voorbeeld van het verkwisten van bonds- en lidmaatschapsgelden. De redactie van dit blad doet zijn best, maar het zal in deze nieuwe (elektronische)  schaakwereld toch nooit iets worden. Omdat het wereldwijde netwerk van uitgeverij New In Chess (Alkmaar) zo goed en groot is, kan geen enkel blad met dit magazine concurreren.

Natuurlijk is er nog veel meer fraais te zien en te lezen in dit blad, maar daar zult u toch echt 9,95 euro voor moeten neertellen.

Van harte aanbevolen.

(Jan Bey).

 

Te koop/bestellen in de reguliere boekhandel en online bij:
New In Chess

De Beste Zet

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *