En Passant even een landstitel ophalen..?!

KNSB13-14-625

Nadat de opstellingen in de Meesterklasse voor het nieuwe seizoen 2013-2014 door KNSB zijn vrijgegeven, is het opvallend om te zien dat titelverdediger En Passant verreweg het sterkste team op de been kan brengen. Samen met de nieuwe Nederlandse kampioen heeft dit team maar liefst zeven grootmeesters in de samenstelling: Anish Giri, Jan Smeets, Erwin l’ Ami, Dimitri Reinderman, Vyacheslav Ikonnikov, Friso Nijboer en Zhaoqin Peng. Ze zullen vermoedelijk niet elke wedstrijd achter het bord verschijnen, maar toch voorwaar het enige team dat een gemiddelde rating boven de 2500 ratinggrens heeft.

KNSB-logo-comp13-14Bij de concurrentie zien we slechts een paar teams die kunnen wedijveren om die landstitel. Voerendaal brengt de drie grootmeesters Andrey Orlov, Felix Levin, Mihail Saltaev en de sterke IM Daniel Hausrath mee. Accres Apeldoorn kan tijdens de komende competitie eveneens drie grootmeesters achter de borden toveren: Roeland Pruijssers, Sebastian Siebrecht en per FIDE-congres heeft ook Ilja Zaragatski die titel. In de hoge toverhoed zit vermoedelijk ook nog Artur Joesoepov. Ook de Groninger Combinatie kan over drie GM’s beschikken: Sergei Tiviakov, Sipke Ernst en  Jan Werle, maar lijkt onderin enigszins kwetsbaar.

Een aantal potentiële ‘linkerrijtje’ teams als HMC Calder, SO Rotterdam, Utrecht en het teruggekeerde LSG vertrouwen op hun sterkte in de breedte met sterke IM/FM’s. Het Leidse team heeft die ‘breedte’ zelfs iets versterkt met GM Predrag Nikolic en IM Jan Sprenger. Maar het kan zomaar gebeuren dat er onder die teams ook een degradatiekandidaat zit. ESG Dr Max Euwe en BSG lijken op papier te zwak voor de Meesterklasse. Maar zij kunnen – en dat leert het verleden – ook verrassend uit de startblokken komen of hebben een verrassende eindsprint.

Zaterdag 21 september is de eerste ronde en we hopen – evenals in voorgaande jaren – voor u weer de partijen te kunnen verzamelen (zie downloads van voorgaande seizoenen op onze site). Alsmede een overzicht van wedstrijdverslagen aanbieden op zondag en maandag na de ronde.

Veel succes.

(Jan Bey).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *