Wie heeft de toekomst?

columnWiel625
Carlsen zit zich te verkneukelen en Nederland maakt zich op voor een zinderende slotronde van de KNSB-competitie. Althans, in veel groepen waar het de degradatie aangaat. Sinds het afschaffen van de play-offs (oude blunder, weet u nog, Bondsraad?) is de MK qua titelstrijd meestal slaapverwekkend.

Naar Rotterdam
Zeker zo interessant is echter, wat er vanaf 26 april reeds plaatsvindt: de NK Jeugd in de A, B en C-categorieën. Vorig jaar was spinningwielSneek misschien niet de ideale locatie. Redenen ken ik niet, maar in ieder geval is het evenement nu verhuisd naar Topsportcentrum Rotterdam, Van Zandvlietplein, vlakbij het Feijenoord-stadion. Brings back memories, Rotterdam, de plaats waar ik mijn enige titel onder 20 jaar pakte, ruim een half jaar voor het roemruchte EK in Groningen.

Uitzendingen
De aanstaande jeugdkampioenen en soms ook een tweede persoon kunnen rekenen op deelname aan het EK in Batumi, Georgië. Maar niet op voortdurend (warm) water of elektriciteit aldaar! Geen fijne bestemming, maar er moet wel worden bijgezegd dat Georgië en Azerbeidjan de landen zijn die het meeste doen op jeugdschaakgebied. Het WK voor de meeste leeftijdsgroepen is iets eerder, september (Batumi wordt oktober) in Durban, Zuid-Afrika. Een leukere plaats, maar wel behoorlijk crimineel. Volgens de KNSB-site kun je je ditmaal niet vanuit het EK plaatsen voor het WK, da’s logisch, maar is het ook nog onduidelijk of er überhaupt Nederlanders zullen worden afgevaardigd naar Durban!

O, o, overheid!
Op deelnemerslijsten van internationale jeugdtiteltoernooien vind je de laatste jaren soms (o.a.) 4 Georgiërs, 4 Azerbeidjani, 2 Israëlieten, 1 Luxemburger, 1 Maltees en 0 Nederlanders. Hoe voelt een top-10 land van de wereld zich daarbij? Nu is het niet eerlijk om zoiets geheel op het conto van de KNSB te schrijven. Feit is, dat het NOC*NSF sinds de zware bezuinigingen veel minder afdraagt aan een groot aantal sportbonden, waaronder de onze. Hoe kortzichtig! Nu de economie een beetje opkrabbelt…laten we voorlopig nog maar nergens op hopen. Het zou beter zijn als er een eigen dikke bondssponsor was voor de KNSB, maar ook die tijden lijken vervlogen.

Speerpunten
Ondanks alle financiële moeilijkheden mag Nederland natuurlijk niet ontbreken in Durban. Want waar moet je op mikken als sportbond? Recreatieschaak? Wel handig wanneer dat veel extra leden oplevert, maar nee. Voor bondsraadleden na de besluitvorming van vorig jaar quasi onoplosbaar, maar denk goed na…sport, competitief….Nee? Waarom is de ledenaanwas in Noorwegen zo groot? Ja, we moeten mikken op het allerhoogste! Wereldkampioenen. En is het niet onze gewoonte om in Zuid-Afrika zilver mee te pakken?

In eigen land
Jeugdtoernooien zijn altijd wel leuk, dit NK belooft zeker goed te worden. In de A-categorie zag ik een rating van 2483: oud-pupil Quinten Ducarmon verwaardigt zich, mee te doen. Ondanks een elo-kloof zou hij geduchte concurrentie kunnen krijgen van oud-pupil en -kampioen Julian van Overdam. Een thuiswedstrijd voor hem. Ook interessant is, dat Robby Kevlishvili het reeds in de A-groep gaat proberen. Qua leeftijd had hij nog twee categorieën lager mogen uitkomen. Op mondiaal niveau is hij in zijn leeftijdsgroep al een hele meneer.

De toekomst?
Door alle bezuinigingen ziet de toekomst er voor jonge schakers in Nederland niet direct rooskleurig uit. Daarvoor moeten we meer naar het oosten kijken. En sinds kort naar het noorden. Het Carlsen-effect. Maar zoiets kan bij ons ook lukken! KNSB, steun de topjeugd. Geef ze kansen en enige middelen. Voorts moeten we hier te lande een goede schaakcultuur behouden. Iedereen met een goed idee/initiatief/toernooiformule: verzamel hulptroepen, zoek sponsoren. Geïnteresseerden zijn er genoeg…

Gaan kijken?
vanderwiel_column80x67Ik zal zeker wel eens opduiken in Rotterdam. Een huidige leerling van me doet ook mee. De naam zal ik later ooit nog verklappen. Ook dat topsportcentrum wil ik wel eens bezichtigen. Nu wenst u te weten wie ik als winnaars tip. Okay, Ronnie O’Sullivan en later Bayern München. Verder ga ik even niet na Khanty Mansiysk…Wel wil ik met stelligheid voorspellen, dat het meteen vuurwerk wordt bij de NK Jeugd. U twijfelt? Hallo, we zitten vlak bij de Kuip!

John van der Wiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *