Magnus wint en Wijk aan Zee zingt

Magnus tijdens de laatste persconferentie van Tata 2015 (foto: Robert Klomp)

Magnus tijdens de laatste persconferentie van Tata 2015 (foto: Robert Klomp)

Magnus Carlsen was de verdiende winnaar van het 77ste Hoogovens toernooi (de laatste jaren bekend onder de naam: Tata Steel Chess Tournament). Toch ging het hem dit jaar niet gemakkelijk af. Zijn start was zeker voor zijn standaard belabberd. Twee remises en een nederlaag is voor de wereldkampioen niet de start waarop hij hoopt. Op dat moment ging zijn grootste rivaal (ieder geval volgens de elo lijst) Fabiano Caruana aan de leiding met twee keer winst en een remise.

Maar in ronde vier, in zijn partij tegen Loek van Wely, kwam Magnus op stoom en daarna legde hij een indrukwekkende reeks van 6 overwinningen neer en nam hij resoluut de leiding. Zijn laatste 4 partijen eindigden dan weer wel in remise.

Tijdens de afsluitende persconferentie was Magnus niet de vrolijkheid zelve. Zijn laatste partij tegen Ivan Saric zat hem duidelijk dwars. Hij vond dit, op zijn nederlaag tegen Wojtaszek na, zijn slechtste partij van het toernooi. Ook zijn antwoorden kwamen er niet erg vlot uit en een aantal keren stopte hij halverwege zijn antwoord. Op een van de vragen gaf Magnus dan ook aan dat zo’n dertien rondig toernooi zwaar en heel vermoeiend is.

Jeroen van de Berg, toernooi directeur Tata, bracht het heugelijke nieuws naar buiten dat er volgend jaar weer een toernooi zal zijn in Wijk aan Zee. Over de verdere toekomst kon hij geen uitspraken doen, maar hij was wel hoopvol gestemd dat de sponsors door zouden gaan.

Op de vraag of hij volgend jaar weer mee zou willen doen in Wijk aan Zee antwoorde Magnus met een duidelijk “Ýes” waarna hij toch enigszins aarzelend  “If I am invited…. of course” en hiermee kreeg hij de lachers op zijn hand. Want welke toernooidirecteur zou niet de wereldkampioen in zijn toernooi willen hebben? Het leek een ideaal opzetje voor Jeroen van de Berg om de nummer 1 van de wereld ook voor volgend jaar vast te leggen.

Het toernooi groeit ook steeds meer het gezellige dorp Wijk aan Zee in. Nu er geen voortent meer is bij de speelzaal de Moriaan, zijn de schaakboekenwinkels gedwongen hun heil te zoeken in gelegenheden in Wijk aan Zee. Deze verandering nodigt spelers en toeschouwers uit om het dorp in te gaan en een bezoek te brengen aan de winkels van New in Chess, Raindrop en De Beste Zet. Om dit wat extra luister bij te zetten heeft de lokale middenstand het idee opgevat om een Koninginnenmarkt te organiseren in het laatste weekend van Tata. Een leuke bijkomstigheid daarbij is dat er nu ook een huldiging plaatsvindt op het Julianaplein voor de winnaar van Tata.

Magnus was bij de huldiging duidelijk een stuk opgeknapt ten opzichte van de persconferentie. Hij werd toegesproken in het Noors door de burgemeester van Wijk aan Zee en later toegezongen door het Wijk aan Zee mannenkoor. Het lied dat werd gezongen was helemaal toegespitst op Magnus, wat de vraag opwerpt hoe het lied zou zijn geweest als Giri had gewonnen, of zouden ze 14 verschillende versies hebben gehad ……?

Hieronder nog wat sfeerfoto’s van de persconferentie en de huldegingen.

Jeroen en Tom

Jeroen van de Berg en Tom Bottema tijdens de afsluitende persconferentie ( foto: Robert Klomp)

 

levon

Levon Aronian had als titelverdediger een rampzalig toernooi (foto: Robert Klomp)

 

Magnus tijdens de officiële prijsuitreiking(foto: Tata)

Magnus tijdens de officiële prijsuitreiking samen met Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland (foto: Tata)

De trofee voor de winnaar bestaat uit een stalen balk (die wordt toegepast in de kreukelzone van auto’s) die een crashtest heeft doorstaan. Dat symboliseert de band met Tata Steel én de mentale kracht waarover een schaakspeler beschikt. Een flink incasseringsvermogen hoort daar zonder meer bij.

julianaplein

De huldeging op het Julianaplein in Wijk aan Zee (foto: Robert Klomp)

Een vrolijke Magnus met een drankje, wordt toegezongen door het Wijk aan Zee mannenkoor. (foto: Robert Klomp)

Een vrolijke Magnus wordt toegezongen door het Wijk aan Zee mannenkoor. (foto: Robert Klomp)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *