The Spinning Wiel, december 2015: Concrete dreigingen

cover-dec

Door: John van der Wiel

Concrete en sluimerende dreigingen. Actuele termen, maar wij schakers doen niet anders. De concrete dreigingen zijn prettiger voor de tegenstander, vooral in tijdnood. Die ziet ze en kan ze meestal adequaat pareren. Tenzij ze al te sterk zijn geworden, dan had-ie maar prophylaxe moeten gebruiken.

Onpareerbaar

Tegen iedereen speelt het leven eenmaal vals. Komt het met een dreiging die nooit meer te pareren is. Onlangs was Ab Scheel het slachtoffer. Organisator van het rapidtoernooi in Gouda, liefhebber, vrijwilliger, fotograaf was hij in de schaakwereld. In zijn jongste arbeidsjaren werkte hij met asbestproducten en 50 jaar later werd hem dat fataal: terminale kanker. Toen Ab in september tijdens de lunch van het rapidtoernooi de geïnviteerden vertelde wat vrijwel iedereen al wist, was hij zeer geëmotioneerd. Geen wonder, iemand zo vol levenslust en plannen, in zijn optiek pas 74 jaar oud, kan een naderend einde niet zomaar accepteren. Ab was een fijn mens. Ik werd altijd vrolijk zodra ik hem zag. Rust zacht, man. Of organiseer mooie evenementen in het hiernamaals!

Dreiging voor Carlsen?

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

2015 was geen indrukwekkend jaar voor de wereldkampioen. Nu duurt het nog tot november 2016, vooraleer zijn titel weer op het spel staat, maar Magnus zal toch ook wel andere ambities hebben? Die komen er in de London Classic vooralsnog niet echt uit. Misschien des te beter, dan zal hij super-gemotiveerd zijn om het Tata-toernooi te domineren! En hoe zal hij in maart het kandidatentoernooi bekijken, blij dat Kramnik er niet bij zit? En wie heeft hij verder liever niet als tegenstander?

                                     Nederlandse troef!

Een Carlsen in topvorm hoeft voor niemand bang te zijn. Maar anders zitten er toch wat lastige klanten bij. Karjakin: vind ik niet een echt goede schaker, maar wel een ijskoude, taaie vechter. Nakamura en Aronian: grillig, dus gevaarlijk. Anand en Topalov: wel sterk, maar ook wat op leeftijd. Nee, misschien komt de stille dreiging toch meer van Caruana en Giri: kleine mannetjes met weinig power, lijkt het, maar wel solide en openingstheoretisch zeker opgewassen tegen Carlsen. En wist u, dat Anish nog nooit van de wereldkampioen verloren heeft? Zou best kunnen, dat Magnus helemaal niet op hem zit te wachten!

Koude/hete oorlog

Doemdenkers kunnen dezer dagen een oorlogsdreiging waarnemen, nu een NAVO-land een Russische F-16 neergeschoten heeft. Zal wel loslopen, vermoed ik. Maar had u dat ook, toen boven Egypte dat vliegtuig met Russische vakantiegangers explodeerde: even de gedachte ‘wel eens goed dat zij ook voelen wat het is, wanneer een vliegtuig vol onschuldige burgers uit de lucht knalt’? Mag je vast niet zeggen, maar ja, wij kunnen het ook niet helpen, terwijl Rusland aan de ramp met de MH-17 minstens mede-schuldig was. Poetin wil na zo’n IS-aanslag meteen de bombardementen boven Syrië intensiveren en wij? Hebben wij verzuimd iets te doen?

De Ultieme Dreiging

De westerse wereld is nog aan het bijkomen van het bloedbad in Parijs en de aanslag in San Bernardino, USA, maar we mogen ons niet uit het veld laten slaan. Teveel angst, dan krijgt de terrorist zijn zin. Dat alle vakantiereizen naar Egypte recentelijk geschrapt werden, vind ik dan ook geen goed idee. En zien we alles nog wel in verhouding? De dag voor Parijs een aanslag in Libanon: veel meer doden, maar daar hoor je weinig over. En in Jemen is het elke week raak. Geweld alom, maar hoe vreselijk terrorisme van IS en anderen ook is, het is bij lange na niet de grootste dreiging die we onder ogen moeten zien! Daarvoor keren we terug naar Parijs.

Beheerders van onze planeet

De grootste dreiging zijn we zelf. De enige overgebleven machthebbers op aarde. Als we de klimaatverandering geen halt toeroepen, staat ons een cascade van rampen te wachten. Door ons milde klimaat merken we nu nog niet zoveel van de veranderingen, al was het de laatste tijd opvallend warm. In extremere gebieden zijn er al veel meer extreme droogtes of juist uitzonderlijke natheid en stormen. Giga-smog in Beijing, enorme overstromingen in Noord-Brittannië: allemaal uitvloeisels van onze kortzichtigheid! De meeste wetenschappers zien het wel, maar de politici zijn zo dom. Die houden zich vooral bezig met macht, economische plussen en minnen, electoraal gewin. En dat alles natuurlijk op de korte termijn. Historici van de toekomst zullen wellicht schrijven dat de machthebbers van begin 21e eeuw de mensheid bijna hebben laten uitsterven….als die historici er nog zullen zijn.green-planet

Taakverdeling

Dus als de fascisten en ultrarechtsen nu het islamitische instroomgevaar in de gaten houden, de militaire haviken hun blik niet van Putain afwenden, u de London Classic goed volgt met wel erg veel remises en iedereen die op Topalov gaat zitten, richt ik me geheel op de cruciale klimaatconferentie in Parijs.

2 reacties

  1. Jeroen schreef:

    Briljant 🙂 overigens is giri veruit de jongste speler in de top 30, hij compenseert onervarenheid met soliditeit (ipv powerplay zoals veel jeugd dat wil), weloverwogen.

  2. Vladimir schreef:

    Was het maar een F16, dan was het een westers vliegtuig geweest. Wij bouwen Sukhoi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *