Peter Boel opnieuw Tata Journalistenkampioen door Jan Bey

prijsuitreiking

In de afgelopen 25 jaar is journalist Peter Boel (New In Chess) er meerdere keren in geslaagd de officieuze NK-titel te bemachtigen van de schakende journalisten. Dit keer zelfs voor de derde keer op rij. Maar in mijn herinnering heeft hij dit kampioenschap al circa tien keer gewonnen. Hij ontving van Tata Steel Chess toernooidirecteur Jeroen van den Berg – opnieuw voor een jaar – de wisseltrofee voor in zijn persoonlijke prijzenkast. Daarnaast ontving hij van Tata Steel woordvoerder Robert Moens een Tata Steel prijs (kleine staalband op een ere voet) die hij definitief in zijn kast mag houden. Zelf heb ik nog het goede voorbeeld gegeven door Boel in de eerste ronde te verslaan, maar daarna zette hij een tandje Bey en won hij alsnog het toernooi.prijsuitreiking1

Ruim dertig 30 jaar geleden was Dordtenaar Hans Berrevoets (AD en v/h ook het blad Schaaknieuws) een van de initiatiefnemers tot het houden van een dergelijk kampioenschap, eerst bij Hoogovens, toen Corus en nu bij hoofdsponsor Tata Steel. Berrevoets is nog altijd een jaarlijks terugkerende deelnemer aan dit gezellige, maar dit wordt toch altijd nog door de deelnemers als een serieus schaaktoernooi gezien.

Uw verslaggever is sinds de jaren negentig deelnemer en ik eindig gelukkig altijd wel in de bovenste helft van het deelnemersveld. Zo ook nu weer met een score van 4½ punt (7) op een gedeelde vijfde plaats samen met de ‘Diehards’ Berrevoets en BN’er Alexander Münninghoff. Zie bijgaande foto met beide matadors staande in beeld bij de prijsuitreiking.prijsuitreiking3

Omdat ik via de media toch jaarlijks wel enige aandacht aan dit evenement wil besteden, moet ik dit keer toch eens een tweetal wapenfeiten tonen.

diagram1

Können – Münninghoff

Het fraaiste schaakbeeld is de door Münninghoff zelf voorgedragen toernooipartij tegen Timo Können, die hij overigens respectvol met een dame offer verloor van Können. We beginnen bij het ‘offer’ in het diagram: 14. Dh6+! – Kh8 (.. –Kxh6 15.Pxe6+ 16.g5 – Lxg5#) 15. Pe2 e5 16.Le3 b6 17.Tf3 ed4 18.Lxd4 Lc5 19.Dxh7#, 1-0.

 

diagram2

Bey – Bons

Hier boven ziet u mijn slotakkoord in dit toernooi tegen Gerard Bons. Na een Siciliaans principieel gevecht speelde Bons Tfc8 (wilde zijn paard niet opbergen op e8) en werd toen onaangenaam door mij verrast met Pf5! Daarna volgden nog enkele zetten (cxb3, gevolgd door Pxe7+-Kf8 en Pxc8) waarna ik een toren voorbleef en de partij won. Volgend jaar weer een nieuwe kans om Peter Boel van zijn troon te stoten.

De uitslagen en eindstand staan op: http://amateurevents.tatasteelchess.com/2016/standen/overig/journalist.html
(Jan Bey, fotorechten Maaijveld).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *