Wereldrecord voor Alik Gershon

Afgelopen donderdag werd in Tel Aviv het Guinnes record voor simultaanschaak verbrijzeld door grootmeester Alik Gershon. In het hart van de stad (Rabin plein) speelde de Israëlische grootmeester voor de ogen van internationale waarnemers van Guinnes tegen 523 spelers en boekte een score van 86 procent. De simultaan duurde 18 uur en 30 minuten alvorens er 454 partijen waren gewonnen, 58 in remise eindigden en slechts elf partijen verloren gingen. Met zijn scorepercentage voldeed hij ruim aan de Guinnes-norm van 80 procent. Gershon schrapte daarmee het Iraanse record van IGM Orteza Mahjoop uit de boeken.

De dertigjarige Gershon (voormalig tweevoudig jeugdwereldkampioen) was voor deze prestatie twee maanden in training gegaan om fit aan de start te kunnen komen. Op het Rabin Plein was er een hoge luchtvochtigheid en de temperatuur was boven de dertig graden. De tegenstand bestond uit spelers van een hoge speelsterkte in de leeftijd van 5 tot 84 jaar en de oudste speelde zelfs tot het laatste uur. Meer dan de helft van de deelnemers (300 studenten) waren lid van de schaakacademie van Shevahch-Mofet, die onder leiding staat van IGM Boris Alterman. Samen met directeur Rami Tal organiseerde dit duo dit massaspektakel. Onder de andere deelnemers waren ook Israëlische/Arabische schaakspelers (van de schaakschool in de stad van Tira) evenals Palestijnse enthousiasten van nabijgelegen Oost-Jeruzalem. Een speciale bus vervoerde een grote groep voormalige Russische veteranen en die bleken een harde noot om te kraken.

Amir van Jonathan (15) was de eerste student van de schaakacademie om de uitdager te verslaan en verdiende daarmee de beloofde studiebeurs van 10.000 Sjekels (ong. 2000 Euro). Zijn schoolpartner, de 13-jarige Darya Tzubulski, was de laatste overlevende afgelopen vrijdagochtend om 6 uur.

De uitgeputte Gershon werd na afloop (vanzelfsprekend na eerst zeven uur slapen) geïnterviewd door een bekende Israëlische radioverslaggever, Arie Golan. “Ik ga nog een ander record breken,“ vertelde Gershon. “Het record voor slapen. Het was in feite een moeilijkere inspanning dan ik aanvankelijk dacht en daar dacht ik pas aan toen ik de 523 tegenstanders zag. Zelfs nu nog na zo’n zeven uur slaap en iets te hebben gegeten ben ik nog steeds erg vermoeid en ga dan ook snel terug om meer te rusten.” Ondanks zijn grote vermoeidheid bleef hij toch nog wat langer om enkele vragen te beantwoorden.

Yochanan Afek

(op bovenstaande foto’s van Lior Sarlin and Sason Tiram ontving Gershon het Guinnes record uit handen van Jack Brockbank en onderstaand in de simultaan schudde hij de handen van Nathan Sharansky)

Zie ook het artikel van Afek op:  http://www.newsru.co.il/israel/22oct2010/alik_gershon_102.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *