Wij presenteren: Klaar! door Richard Vedder

Cover-Klaar!

Met het uitbrengen van “Wij presenteren De Koning” voltooiden Yochanan Afek en Hans Böhm hun serie over de zes verschillende stukken van het schaakspel. Tijd voor een feestje! En dat kwam er dan ook. Op Goede Vrijdag in het Max Euwe Centrum.

Hans Böhm + Yochanan Afek (foto Bas Beekhuizen)

Hans Böhm + Yochanan Afek (foto Bas Beekhuizen)

Het is een hele klus geweest en ik kreeg het idee dat ze opgelucht zijn dat het spel niet nog meer stukken bevat. “Je moet zo’n serie natuurlijk wel afmaken” aldus Böhm, op een toon die verried dat ze na, pak hem beet, De Loper beseften dat ze zich indertijd in huize Timman, waar het idee ontstond, een klein beetje verkeken op het werk dat gemoeid gaat bij het presenteren van alle verschillende stukken in deze vorm.

Het moeilijkst was het laatste boek. Steeds werden zestig verschillende thema’s bedacht en dat valt niet mee bij een stuk dat niet geofferd kan worden. De Koning dus. Maar ook dat lukte en was het niet een geweldig idee om dan officieel het eerste exemplaar aan te bieden aan de man in wiens huis het idee ontstond en die zoveel heeft bijgedragen door het componeren van geschikte studies, Jan Timman.

“Ik heb De Pion nog niet” was Timmans eerste reactie na het in ontvangst nemen van De Koning. Hilariteit in de zaal, maar gelukkig waren er ook exemplaren van De Pion aanwezig. Ook die nam de Overgrootmeester dankbaar in ontvangst en in een korte speech feliciteerde hij Afek en Böhm met het afgeleverde werk. Timman merkte op dat het mooie boeken zijn. Prettig leesbaar. Niet alleen voor schakers, maar ook voor niet-schakers. Ze zouden door het lezen van deze boeken enthousiast kunnen worden om te gaan schaken.

Jan Timman

Jan Timman

Niet alleen aan Jan Timman werd een exemplaar uitgereikt. Onder de aanwezigen bevonden zich nog drie mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van deze serie. Zo was er de 91-jarige Leo Diepstraten. Een schaakhistoricus met nog een zolder vol manuscripten die het verdienen om in boekvorm te verschijnen. Hij werkt nog vrijwel dagelijks aan schaakonderzoek.

Harold van der Heijden werd door Yochanan Afek in het zonnetje gezet. Van der Heijden is een schaakstudie-expert en hij heeft de grootste database met schaakstudies ter wereld. Van die database werd dankbaar gebruik gemaakt. Maar hij had de serie al compleet. Wat nu? Daar was rekening mee gehouden en Afek overhandigde hem een exemplaar van “Invisible Chess Moves”.

Tenslotte werd May Kloprogge nog in het zonnetje gezet. Schaakkunstverzamelaar. Foto’s van stukken uit zijn collectie werden gebruikt om de boekenserie op te fleuren.

Na deze plechtigheden stonden de partijen in het kandidatentoernooi, die op een groot scherm gevolgd werden, centraal. Wederom zagen we Anish Giri een hoopgevende stelling niet winnen.

Tussen neus en lippen door suggereerde ik nog dat ze nu konden beginnen aan een volgende, 64-delige, serie over alle velden op het schaakbord. “Wij presenteren A1” of zoiets. Böhms gezicht sprak boekdelen. Die serie komt er niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *