The Spinning Wiel, juli 2016, Is er weer sport?

spinning logo0716

Mijn vrouw is geen sportliefhebber en hoopt dat ik af en toe antwoord: “Nee, vandaag niks.” Zit er nauwelijks in, deze zomer! Het begon al, zullen we zeggen, met Steven Kruijswijk en de ijswand in de Giro en natuurlijk Max Verstappen. Nu hebben we net een waanzinnige periode gehad, met EK Voetbal + Atletiek, Wimbledon, Tourstart. Na 2 weken juli treedt een betrekkelijke rust in. Dacht u?

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Ontwikkelingen

In een breder perspectief is de belangrijkste ontwikkeling van dit jaar en deze zomer wellicht de opmars van de onderbuikpolitiek, culminerend in de opkomst van Donald Trump en de Brexit. Maak de mensen maar bang genoeg met vluchtelingenstromen en terrorisme, en ze worden vanzelf reactionair. Ben blij dat bij ons zo’n exit-referendum wettelijk niet is toegestaan. In de VS neemt de maatschappelijke ontwrichting al (wekelijks) ernstige vormen aan, de Britten zijn vooralsnog wat onderkoelder. Met als ijzersterk voorbeeld het Twitter-commentaar van Gary Lineker, toen Engeland bij het EK net op achterstand was gekomen tegen IJsland: “Apparently the English are determined to leave Europe!”

Schaakzomer

Daarmee zijn we weer terug bij de sport en ook onze sport. Want waar de rest zich voorlopig limiteert tot de Tour, is bij ons op schaakgebied de zomer volop losgebarsten. Het ROC Nova College toernooi leverde reeds Sadler op als winnaar, het Science Park Open is ditmaal iets sterker bovenin dan meestal, met 1 2600+ speler, Alekseev. En als extra attractie het NK-kwalificatie weekend, waarin Nijboer, Ernst, Klein en Burg spelen om 1 plaats bij de nationale titelstrijd.

Dichter bij huis

Binnenkort is het voor de Leidse regio ook zover: een jubileumeditie, het 10e LCT. Toppers in de Open groep zijn twee 2600+-ers: Van Wely en Postny (ISR). Leuk is ook een invitatievierkamp met topdames van Leiden e.o.: Padurariu, Middelveld, Braggaar en Ratsma. Gemiddeld zo’n 2100 Elo. En Peng? Die zit gewoon in het Open. De oud-kampioenen zijn dus goed vertegenwoordigd.Logo-leiden-chess-tournamen

Pas eind augustus

En de nieuwe? Die worden pas in de 2e helft van augustus bepaald. Op een nieuwe locatie in Amsterdam, niet ver van de vorige. Sipke Ernst werd degene die na het SPA-weekend erbij kwam. Hij heeft er waarschijnlijk ook het meest te zoeken, al heeft Nijboer iets meer rating. Die was na een rampzalige zaterdag met 0 uit 3 echter reeds kansloos. Sipke maakte het op de slotdag nog erg (nodeloos) spannend, door in de laatste partij tegen David Klein niet af te wikkelen.

SW72016

David Klein – Sipke Ernst 43. Te3

Na 49…Txe3. 50. Kxe3, Kxb4 hoort het pionneneindspel remise te worden. Er is nog wel enige nauwkeurigheid vereist, bijv. na 51. Ke4!?, maar in Slow Rapid met nog 3 minuten op de klok en 10 seconden increment per zet moet dat toch waarachtig lukken. Het gespeelde 49…Td8+? 50. Kc3 leidde tot kansen en uiteindelijk ook winst voor wit, zodat beiden op 3,5 uit 6 eindigden met een gelijke (doorslaggevende) onderlinge score. Omdat Twan Burg Nijboer verschalkte, kwam ook hij op 3,5 uit, hetgeen zeer goed nieuws was voor…Ernst! Hij had 1,5 gescoord tegen Burg en was in de onderlinge 3-kamp de enige met een plusscore. Nipt, heet dat.

En zelf?

Zelf speel ik niet in het LCT, maar doe er wel enkele optredens. Prima zo, want ik had afgelopen maand enig fysiek malheur (niets griezeligs) en in de speelzaal kan het verzengend warm worden. Tweede helft augustus had ik zullen spelen in Morgins, gelegen in de Zwitserse Alpen, maar dat toernooi is bij te weinig aanmeldingen afgeblazen. Jammer, het had een leuke formule en Nederlandse organisatie. Onbekend, onbemind?

Het nieuwe programma

Voordeel is dan wel, dat ik nu bijna geen dag van de Olympische Spelen hoef te missen en een keer commentator kan zijn bij het NK. Daarover een volgende keer meer. Zo zit ik tot grote vreugde van de niet-sportminnende echtgenote al bijna in de startblokken voor Dafne en Churandy (al zie ik Martina in een mondiaal veld nog niet veel winnen. Misschien iets op de 200 m.). Sorry, love!

1 reactie

 1. Paul Olierook schreef:

  Dag John,

  Er wordt bij Dirk van Kampen een reunie georganiseerd op 26 november.

  Op 11 juni was er één voor alle jaren op de Marienpoelstraat, waar maar vijf van het jaar 1977 kwamen dus Dirk gaat bij hem thuis dat jaar apart bij elkaar roepen. Kun je een emailadres sturen naar

  oilsmoke@telfort.nl

  om de uitnodiging te ontvangen?

  Vriendelijke groet

  Paul Olierook

  http://pmpvandijkphotography.picturepresent.nl/bona#2023607

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *