Hoogeveen Schaaktoernooi 15-22 oktober 2016

Cover Hoogeveen

HOOGEVEEN – Toernooidirecteur Loek van Wely is erin geslaagd twee topmatches te organiseren voor het Hoogeveen Schaaktoernooi, van zondag 16 tot en met zaterdag 22 oktober in het Hoogeveense raadhuis. Wereldkampioene Hou Yifan komt uit tegen de voormalig vice-wereldkampioen Nigel Short, en het Nederlandse toptalent Jorden van Foreest kruist de degens met tweevoudig Nederlands kampioen Ivan Sokolov.

Hou Yifan

Hou Yifan

Nigel Short (foto: Jos Sutmuller)

Nigel Short (foto: Jos Sutmuller)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivan Sokolov

Ivan Sokolov

Jorden van Foreest (foto: René Olthof)

Jorden van Foreest (foto: René Olthof)

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze vier spelers zijn niet alleen stuk voor stuk grote vechters aan het schaakbord, drie van hen zijn bovendien (voormalige) wonderkinderen. Short behoorde al op zeer jonge leeftijd tot de wereldtop. Hou Yifan werd in 2010 op haar 16e de jongste wereldkampioene ooit. Jorden van Foreest is het grootste Nederlandse talent na Anish Giri, en wil doorstoten naar de wereldtop. De 17-jarige grootmeester deed vorig jaar in Hoogeveen al een aardige stap door slechts met het kleinste verschil een match te verliezen van Jan Timman. Ook Sokolov was er behoorlijk vroeg bij: op zijn 19e was hij grootmeester, en sinds 2002 speelt hij in Nederland, waar hij vele successen heeft behaald.
De match tussen Hou Yifan en Short kan pikant worden omdat de Engelsman ooit geschreven heeft dat vrouwen nog steeds duidelijk minder goed schaken dan mannen. Hij schreef er wel bij dat Hou Yifan degene was die dit gat zou kunnen dichten. En de sterkste vrouwelijke schaker ter wereld komt graag naar Hoogeveen om dat te laten zien.

De matches worden verspeeld over zes ronden. Woensdag 19 oktober is een rustdag.
Gelijktijdig met de matches wordt een open toernooi gespeeld, met vele grootmeesters uit de hele wereld. De Indiër Abhijeet Gupta, winnaar van vorig jaar, gaat proberen zijn prestatie te herhalen. Hij zal onder meer concurrentie ondervinden van de Nederlandse grootmeesters Sipke Ernst en Jan Werle en van de oude rot Oleg Romanishin. Daarnaast zijn er weer twee amateurtoernooien. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.hoogeveenchess.nl

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *