Spinning Wiel September 2016: Streven naar het Allerhoogste

column-september2016-2

Een nationale titel is niet zo maar wat. Uw favoriete schaaksite (schakers.info, ten overvloede) heeft er een te verdedigen. Op 1 oktober in De Moriaan, jawel, te Wijk aan Zee. Het NK Bedrijvenschaak vindt daar plaats, een evenement met veel deelnemers.

Er telt maar 1 plaats?

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Alle topsporters beweren, dat een titel continueren nog moeilijker is dan ‘m voor het eerst te behalen. Niet waar natuurlijk, maar anders kan je het publiek, dat jou meestal inmiddels als favoriet zag, niet duidelijk maken dat het wederom winnen toch echt iets heel bijzonders is. Bij deze voor Schakers.info schier onmogelijke opgave zal ik ditmaal ontbreken. Mijn plek wordt echter ingenomen door Roeland Pruijssers, dus dat is vast geen verzwakking (al haalde ik vorig jaar met enige veine 6,5 uit 7). No pressure, jongens! Overigens weet ik niet hoe de andere teams bezet zijn. Als er iets bij is zoals in het verleden Sogeti, met louter titelhouders, dan wordt het niet spannend.

Den Haag en Moskou

De tussenkop verwijst naar het WK 1948? Ditmaal niet. Vorig seizoen degradeerden wij met DD. Nooit goed voor een club. Om weer aantrekkelijk te zijn/worden voor potentiële aanwinsten, dient er zo snel mogelijk terug-gepromoveerd te worden. Dat kan maar op eén manier. Nooit makkelijk, maar er telt dit seizoen dus maar 1 plaats. In Moskou is deze week het Tal Memorial begonnen. 10 spelers, waaronder Giri. Om schwung en een opgaande lijn in zijn carrière te behouden en niet langzamerhand (met alle respect) een soort Leko te worden, is er voor Anish eigenlijk maar 1 ding echt interessant: het toernooi winnen!

Uitnodigingsbeleid

De bezetting in Moskou zegt veel over de huidige gezellige situatie in de wereldpolitiek. In deze dagen, waarin we weer geconfronteerd worden met MH-17, Buk-raketten en de blatante leugens van het Kremlin. Natuurlijk al decennia hun standaard-tactiek, ook als het gaat over Syrië. In het herdenkingstoernooi van de verlichte, tolerante geest Tal spelen 8 man die in de voormalige Sovjet-republieken geboren zijn, 1 Indiër en 1 Chinees. Geen Amerikanen, tegenwoordig toch het sterkste (import-)Olympiadeteam, 1 halve West-Europeaan (Giri) en, schandelijk genoeg jegens Tal: geen enkele Balt.

WK Jeugd

Toegegeven moet wèl worden, dat qua schaakactiviteiten Rusland wereldleider is. Op dit moment zijn de Jeugd-WK’s in alle U14, U16 en U18 categorieën bezig in, waar anders dan Khanty-Mansiysk. Nederland is slechts vertegenwoordigd in de groepen tot 16 jaar. Door Anna-Maja Kazarian bij de Meisjes en Robby Kevlishvili plus Marijn den Hartog in het Open. Dat is alles. Waarom? Omdat deelnemers tegenwoordig een groot deel van de kosten voor hun ‘uitzending’ zelf moeten ophoesten. Een deplorabele toestand voor het vaderlandse topjeugdschaak. Mijn oproep aan de ‘nieuwe’ KNSB: breng daar ASAP verbetering in!

Anna-Maja (foto: Erika Sziva)

Anna-Maja (foto: Erika Sziva)

Glinstert het goud?

Die jeugdtiteltoernooien zijn sterke evenementen, een podiumplaats is daar al heel wat. Maar DE manier om echt op te vallen en misschien ook wat extra ondersteuning te genereren is natuurlijk: winnen! Anna-Maja had dat het beste begrepen, want zij startte met 4 uit 4. Daarna stokte de productie even, maar Kazarian is nog niet geheel kansloos voor iets moois. In Moskou zijn ze nog niet zo ver, maar het lijkt erop, dat ook daar Giri zich in een kansrijke positie aan het manoevreren is.

Onbescheiden

Zullen we eens brutaal zijn en deze week en dit seizoen zonder gêne hopen op een aantal eerste plaatsen? Men lette dan vooral komend weekeinde op 3 schaakhoofdsteden van onze planeet: Moskou, Khanty-Mansiysk en…Wijk aan Zee!

Laatste nieuws: Roeland Pruijssers is zaterdag nog niet terug uit het buitenland. Hij zal worden vervangen door iemand die zeker ook enig gewicht in de schaal legt. Wie? Meer zeggen we niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *