Spinning Wiel december 2016: This is the End

Schrikt u vooral niet van deze Doors-titel, nu de top-2000 er weer aankomt. Ik verwijs slechts naar 2016, een mensenleven en de Aarde. Maar gelukkig, the Spinning Wiel gaat gewoon door!

John van der Wiel (foto: Maaijveld)

Adios, Jules

Op 3 december was hij nog bij de Euweborrel van het MEC in Amsterdam. Niet dat hij er erg gezond of krachtig uitzag, maar als je nog zulke reisjes maakt… Daarom was ik toch wel geschokt, toen Jules Welling niet veel later overleed. Ton Sijbrands besteedde er in de Volkskrant zelfs aandacht aan, omdat Jules soms ook in de damwereld opdook en daar meerdere publicaties (boeken) maakte. Persoonlijk heb ik vroeger Jules veel meegemaakt, in amicale sfeer, van Lone Pine tot Hoogeveen, van Wijk aan Zee tot alle Olympiades tot snelschaakavondjes bij hem thuis in Best. Veel collega-GM’s verdroegen hem slecht (en noemden hem Kwelling), omdat hij nogal ‘aanwezig’ kon zijn. Maar dat kwam, denk ik, voort uit enthousiasme, zijn wens om erbij te horen en wellicht als compensatie voor een iets minder hoge intelligentie. Op enig moment in al die jaren viel het me op, dat ik Jules nooit, maar dan ook nooit, iets kwaadaardigs over iemand anders hoorde zeggen! Zo iemand is vriendschap waard. Rust zacht, Jules.

Jules Welling (foto: Jos Sutmuller)

Democratie?

Toch weer te veel overlijdensgevallen in 2016 (afgelopen zomer ook de vrouw van Gert Ligterink, nogal jong). Wat ook niet overleefde, was mijn geloof in de oordeelkundigheid van de gemiddelde stemgerechtigde. Na het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, de Brexit en Trump kan ik alleen maar constateren dat de westerse wereld geregeerd wordt door A) angst voor buitenlanders; B) een enorme idiote dwarsheid: ‘als alle wetenschappers en deskundigen dìt zeggen, stemmen wij dus dàt!’ De uitslagen worden verminkt door hordes mensen die nauwelijks weten wat ze inhoudelijk stemmen of wat de consequenties daarvan zijn. Klopt ‘one man, one vote’ nog wel? Bestaat er naast stemrecht niet ook iets als een plicht om je te verdiepen in de materie, alvorens een stem uit te brengen? Maar ja, hoe dwing je dat af of controleer je dat? Misschien met enkele kennistest-vragen in de stemcomputer? De volgende ramp dient zich alweer aan, maart 2017 in ons eigen land.

Machtsevenwicht

De Russische hackers, voor wie ik in de vorige Spinning Wiel al waarschuwde, hebben Trump de overwinning in de VS bezorgd. Een vriendje van Putain wordt minister van buitenlandse zaken. Zelfs de twee grootste machtswellustelingen van de wereld, Putain en Erdogan, worden door een aanslag in Ankara alleen maar nader tot elkaar gebracht. Voor Europa (vooral de Baltische staten) zijn deze nieuwe machtsblokken in wording hoogst zorgwekkend. De enige kans om daar iets bijna gelijkwaardigs tegenover te stellen, is een entente tussen China en Europa. Er was al een eerste ultieme testcase voor Euro-Chinese samenwerking: ADO Den Haag. Bemoedigend!

Carlsen en co.

Van de recente WK-matches was alleen de tweede leuk. Die van de jonge Nederlandse dammers. ‘Onze’ tweekamp in New York kende 2 leuke dagen: partij 3 en 4, waarin Carlsen sterk speelde, dichtbij kwam, maar Karjakin op pure onverzettelijkheid standhield. Daarna leek de wereldkampioen er geen zin meer in te hebben en had hij de match zeker kunnen verliezen. Opluchting bij 88 procent van de schaakwereld, dat dat niet gebeurd is. Ik had al een lelijke tweekamp voorspeld, maar was achteraf toch zeer teleurgesteld. Ook in de openingen van Carlsen, vooral met wit. Toch angst voor de Russische hackers?

Carlsen en So

In de London Chess Classic waren ze er nog niet bij. Logisch, maar in Wijk aan Zee mogen de ‘New Yorkers’ laten zien dat ze toch echt aanvallend en productief kunnen spelen. De ontwikkelingen van heel 2016 in ogenschouw nemend, zou ik zeggen dat Carlsen en So de Tata-topfavorieten zijn. Maar ook Nepomniachtchi is een gevaarlijke klant. En zal de sponsornaam onze neo-pappies Anish en Loek op het lijf geschreven zijn of hebben ze recht op een Elo-dip? Van Karjakin en Giri verwacht ik een plusscore, maar mijn dark horse is (verder) Harikrishna. Niet racistisch bedoeld, maar met in zijn achterhoofd de gedachte: “How long does India still rule the Noord-Holland (heat-)waves?” Let op hem!

Wenselijk

Traditiegetrouw mag ik nu wat wensen uitspreken. Zoals het wereldwijd tot betere inzichten komen. Laat schieten dat puur economisch denken en die buitenlanderhaat! Het gaat niet om ‘ons gewin’, maar om de hele planeet en de toekomst van de mensheid. De klimaatverandering kan heel veel vernietigen. Wetenschappers roepen dit al decennia, maar steeds meer, lijkt het soms (als je Amerikaanse Republikeinen zo bezig hoort), vanuit een barre woestijn. Met gedachten over wereldverbetering in het achterhoofd, gun ik u geweldige kerstdiners en een behouden uiteinde. Beperk het stunten tot de danstafel! Beste wensen van uw aller Spinning Wiel.

————————————————————————————————————————

 

(Redactie: Voor de liefhebbers van de Doors de link naar The End)

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *