The Mating Game, recensie door Erika Sziva

The Mating Game
Auteurs: Jovanka Houska en James Essinger
Recensie door Erika Sziva

Ik keek zo ontzettend uit naar dit boek, vanwege de schrijfster Jovanka Houska, een beroemde Engelse damesgrootmeester en internationale meester. Ze heeft al openingsboeken over de Caro-Kann geschreven, maar hoe gewaagd is het om met een roman te komen aanzetten, waar de hoofdpersoon een topschaakster is! Vol spanning en verwachting begon ik aan dit boek, dat nog verrassender was, dan ik al vermoedde.

Jovanka Houska

Wat al gauw duidelijk werd is dat ik de hoofdpersoon, Vanny, ging identificeren met Jovanka. Ze zijn beide zeer sterke schaaksters, hebben beide een schaakboek op hun naam staan, speelden beide de Caro-Kann opening met zwart en ze hadden beide iets met een heel knappe Noor. In het verhaal verschijnt een Noor , terwijl ik weet dat Jovanka met een Noor getrouwd is. Dat was lastig, omdat ik Jovanka een beetje ken en het boek zo ontzettend intiem is. Maar naarmate het verhaal zich verder ontvouwde, kwamen er andere gebeurtenissen bij en op een gegeven moment werd het toch duidelijk dat de fantasie de overhand kreeg. Met de rol van een Russische multimiljonair, drugscriminelen en muzikanten week het verhaal dan toch af van de werkelijkheid die ik van Jovanka ken. Het boek groeide van roman naar iets thrillerachtigs, van een levensverhaal naar een zeer erotisch boek met talloze seksscènes. In deze fase was het boek neerleggen er natuurlijk niet meer bij. Ik voelde me nogal overvallen, niet wetend dat Jovanka zo kon denken en schrijven, maar al snel kreeg ik de smaak te pakken en keek ik uit naar de nieuwe avonturen van de hoofdpersoon.

Vanny, die naast de (mannen)grootmeester titel ook zo ontzettend op zoek is naar zichzelf, is een verbluffende personage. Haar jeugd kon ze overleven door de ontdekking van het schaakspel. Wat de schaaktoernooien betreft was er veel herkenning: hoe je jezelf van een rampzalig begonnen toernooi weer omhoog kunt werken en de enorme spanning, waardoor je je erg afsluit voor de buitenwereld of juist gaat feesten en ontlading zoekt in seks en drank. Echter waren de verschillen groter. Het meest opmerkelijke vond ik dat Vanny nauwelijks jaloezie kende, niet op schaakgebied en niet in de relationele sfeer. Ze was een en al begrip, misschien ook omdat ze zelf niet precies wist wat ze wilde. Dat vond ik moeilijk te geloven, omdat ze zo anders in elkaar zit. Ze komt over als een zeer fantasievolle, maar lieve persoon, niet als een keiharde ‘killer’, ondanks dat ze het ene toernooi na het andere wint.

Het boek is duidelijk door Engelsen geschreven, de personages gaan zeer beleefd met elkaar om, behalve in de wilde seksscènes dan… Het taalgebruik vond erg indrukwekkend: het is een prachtig geschreven boek, die ook gemakkelijk verfilmd zou kunnen worden. Omdat de hoofdpersoon een vrouw is, was ik tot het einde van overtuigd dat het boek voornamelijk door Jovanka geschreven was, maar dat was zeker niet het geval, zoals uit het nawoord blijkt. Dat extra toegevoegde stuk klaarde mijn verwarring over Jovanka en Vanny dan ook helemaal op.

Als je een intiem, maar spannend, origineel en gedurfd boek zoekt, zal ik je “The Mating Game” zeker aanraden! Ik ben er van overtuigd, dat vrouwen dit boek mooi gaan vinden, maar ben erg benieuwd naar de mening van mannen!


The Mating Game is verkrijgbaar bij:

De Beste Zet

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *